2018-05-22 07:25:18
Φωτογραφία για Κύπρος: €10.000 πρόστιμο στο ΡΙΚ για την κρουαζιέρα
Παρά τις συνεχείς υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή για σωρεία προβληματικών ζητημάτων στο ΡΙΚ, μεταξύ άλλων και της ετήσιας κρουαζιέρας που διοργανώνει το τρίτο πρόγραμμα για τους ακροατές του, φαίνεται ότι η διοίκηση δεν αλλάζει γνώμη. Αποτέλεσμα; Ο καταναλωτής να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει, μέσω της έμμεσης φορολογίας, το πρόστιμο των €10.000 που επεβλήθη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διαφήμισης της κρουαζιέρας.

Βαριά καμπάνα στο ΡΙΚ από την Υπηρεσία Καταναλωτή με την επιβολή προστίμου ύψους €10.000 για την άσκηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σχετικά με τον τρόπο για τον οποίο επέλεξε να προωθήσει την κρουαζιέρα που διοργανώνει κάθε χρόνο για τους ακροατές του τρίτου προγράμματος του ΡΙΚ.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έθεσε στο μικροσκόπιο έρευνας την εμπορική πρακτική που ακολούθησε το ΡΙΚ προκειμένου να διαφημίσει την κρουαζιέρα την οποία θα πραγματοποιούσε από τις 28/08/2017 μέχρι την 01/09/2017, χρησιμοποιόντας τη φράση «ειδικές, πολύ χαμηλές τιμές για τους ακροατές του ΡΙΚ».


Από την έρευνα της Υπηρεσίας, προέκυψε ότι ο ισχυρισμός «ειδικές, πολύ χαμηλές τιμές για τους ακροατές του ΡΙΚ»  δεν τεμηριωνόταν και γι’ αυτό το λόγο κρίθηκε ανακριβής και παραπλανητικός αφού εξαπατούσε ή υπήρχε ενδεχόμενο να εξαπατήσει τον καταναλωτή ως προς τις τιμές της κρουαζιέρας.

Αφορμή… ο Γενικός Ελεγκτής

Aφορμή για τη διεξαγωγή της έρευνας στάθηκε επιστολή από την Ελεγκτική Υπηρεσία στις 8 Αυγούστου του 2017, σύμφωνα με την οποία ο ισχυρισμός «σε ειδικές πολύ χαμηλές τιμές ειδικά για τους ακροατές του ΡΙΚ» ήταν παραπλανητικός αφού, σύμφωνα με την επιστολή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τιμές με τις οποίες διαφήμιζε η εταιρεία τις κρουαζιέρες της στο διαδίκτυο, αυτός δεν τεκμηριωνόταν. Η επιστολή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΡΙΚ δεν προέβη στον σχετικό έλεγχο της σύγκρισης των τιμών εάν όντως ήταν χαμηλότερες, όπως διαφημιζόταν, για τους ακροατές του τρίτου προγράμματος.

Υποδείξεις για την κρουαζιέρα και το 2016 από τον Οδυσσέα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην έκθεση του για το 2016 ο Γενικός Ελεγκτής, το ΡΙΚ διοργάνωσε κρουαζιέρα με συμφωνία η οποία προέβλεπε την παραχώρηση στο ίδρυμα 65 δωρεάν εισητηρίων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μόνον 55.

«Στην κρουαζιέρα συμμετείχαν και 16 συνοδοί, για τους οποίους δεν μας παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι έχουν πληρώσει τα εισιτήριά τους και ως εκ των πιο πάνω δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα ‘’δήθεν αδιάθετα δωρεάν εισιτήρια’’, στην πραγματικότητα να παραχωρήθηκαν από την εταιρεία σε οικογενειακά/φιλικά άτομα του προσωπικού του ΡΙΚ».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ