2018-05-23 19:07:18
Φωτογραφία για Ποιός θα βάλει €109 εκατ. στην Attica Bank; Ψάχνουν στρατηγικό επενδυτή
Στρατηγικό επενδυτή ή/και επενδυτικά χαρτοφυλάκια που θα εισφέρουν 109,1 εκατ. ευρώ αναζητά τώρα η Attica Bank, προκειμένου να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, η οποία δεν καλύφθηκε ούτε κατά το ήμισυ από τους υφιστάμενους μετόχους. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα οδηγήσει σε αναδιάταξη μετοχικών ισορροπιών στην τράπεζα και να ανοίξει το δρόμο για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα,  η ΑΜΚ των 198 εκατ. ευρώ καλύφθηκε μόνον κατά 44,9% από μετόχους που άσκησαν τα δικαιώματα τους και εισέφεραν συνολικά 88,9 εκατ. ευρώ.

Αυτό το χαμηλό ποσοστό κάλυψης σημαίνει ότι πέραν του βασικού μετόχου (ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ) δεν συμμετείχαν ουσιαστικά άλλοι μέτοχοι

Επισημαίνεται ότι πριν από την ΑΜΚ ο ΕΦΚΑ κατείχε το 45,6% των μετοχών της Attica Bank και υπήρχε απόφαση να εισφέρει τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ.

Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ κατείχε 10,7%, μετά από μετακινήσεις πακέτων μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλιστικών φορέων.


Για να ολοκληρωθεί η ΑΜΚ και να καλυφθούν πλήρως οι κεφαλαιακές ανάγκες, υπάρχουν τώρα τρεις επιλογές:

-    Να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα εισφέρει τα 109,1 εκατ. ευρώ,  και θα αποκτήσει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής, ώστε να «συνδιοικεί» ουσιαστικά την τράπεζα

-    Να διατεθούν μικρότερα ποσοστά και πακέτα μετοχών σε διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια – στόχος μάλλον ανέφικτος υπό τις παρούσες συνθήκες.

-    Να καλυφθεί εν μέρει το εναπομένον ποσό της ΑΜΚ και για το υπόλοιπο να εκδοθεί ομολογιακό δάνειο, μετατρέψιμο ή μη.

Στους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές η τράπεζα προσφέρει ως δέλεαρ και ένα πακέτο τιτλοποιημένων επιχειρηματικών δανείων 700 εκατ. ευρώ, από τη διαχείριση του οποίου μπορούν να αποκομίσουν μελλοντικά σημαντικά κέρδη.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ