2018-05-24 09:51:12
Φωτογραφία για Γνωρίστε τα 4 άγνωστα υπαίθρια μουσεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά
Αν στο άκουσμα της λέξης "Μουσείο" σκέφτεστε αυτομάτως αγάλματα, προτομές, επιγραφές και όπλα της Επανάστασης του 1821 μάλλον δεν έχει τύχει ποτέ να επισκεφθείτε ένα Υπαίθριο Μουσείο.

Πρόκειται για ένα καινούργιο και άκρως εξελισσόμενο τύπο Μουσείου, όπου η καινοτομία του έγκειται στο ότι οι συλλογές δεν εκτίθενται σε κάποιο κλασική μουσειακή αίθουσα, αλλά αντιθέτως τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους. Συνήθως πρόκειται για συλλογή και εκ νέου ανέγερση παλαιών κτηρίων σε μεγάλο υπαίθριο χώρο, που πολλές φορές είναι κι αυτός κατάλληλα διαμορφωμένος. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να αντιγράψουν όσο το δυνατόν πιο πιστά τα κτίσματα του παρελθόντος και τον αντίστοιχο περιβάλλοντα χώρο.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 4 άγνωστα για το ευρύ κοινό Υπαίθρια Μουσεία που βρίσκονται στη "σκιά" των δημοφιλών μουσείων, εντούτοις έχουν κειμήλια και εκθέματα υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς.


Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου. Οι λιλιπούτειοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ρίξουν σπόρους καλαμποκιού στη σκαφίδα του αλευρόμυλου και να παρακολουθήσουν πώς ο καρπός αλέθεται από τις μυλόπετρες και πέφτει στην αλευροδόχη. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθήσουν τη ρυθμική κίνηση του μπαρουτόμυλου. Ακόμα, χάρη στις ενδιαφέρουσες οπτικοακουστικές παραγωγές, μαθαίνουν πώς εκατοντάδες εργαστήρια λειτουργούσαν με τη δύναμη του νερού στην κοιλάδα του Λούσιου ποταμού.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα

27950 31630

Μουσείο Σιδηροδρόμων, Δ. Καλαμάτας

Το Μουσείο Σιδηροδρόμων Δ. Καλαμάτας έχει εγκατασταθεί στο νότιο άκρο του Δημοτικού πάρκου ΟΣΕ, μέσα σε έκταση 54 στρεμμάτων. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται, ο σταθμός και η περιοχή του, με διώροφο οικίσκο σταθμαρχείου, τέσσερις πλατμόρφες επιβίβασης με περίπτερο εισόδου και σταθερούς πάγκους αναμονής.

Υπάρχουν ακόμη υδατόπυργος με λίθινη κυλινδρική βάση, τρεις κρουνοί ατμαμαξών και τιμονιέρες, μεταλλική πεζογέφυρα, μήκους 28 μ., κατά τον άξονα του σταθμαρχείου, καθώς και μικροστοιχεία οργάνωσης του σιδηροδρομικού τοπίου (κλειδιά αλλαγής, φανοί, στάνζες, stoppers). Εκτίθενται, επίσης, τροχαίο υλικό, αποτελούμενο από επτά ατμάμαξες και μια ντηζελάμαξα, δύο δραιζίνες (ποδήλατη και χειροκίνητη), ένα χειροκίνητο γερανό (1890), τρία επιβατηγά οχήματα Α' θέσης και πέντε Α'-Β' θέσης (1885), οκτώ φορτηγά οχήματα διαφόρων τύπων (1885-1947).

Μουσείο Σιδηροδρόμων Δ. Καλαμάτας

2721026464

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Στόχος του Μουσείου είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία.

Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Στυμφαλία Κορινθίας

27470 22296

Υπαίθριο Μουσείο Νερού Έδεσσας

Σε μικρή απόσταση από το πάρκο των Καταρρακτών συναντάμε την παλιά βιομηχανική υδροκίνητη ζώνη της Έδεσσας, γνωστή ως περιοχή των Mύλων. H αφθονία των υδάτων σε συνδυασμό με τις έντονες κλίσεις του εδάφους έδωσαν την δυνατότητα εκμετάλλευσης της υδροκίνησης από τα αρχαία χρόνια (υδραλέτης). Aπό την περιοχή του Λόγγου έως την άκρη του πλατώματος του υψίπεδου της Έδεσσας κατά μήκος του φρυδιού της πόλης, όπου καταλήγουν οι διακλαδώσεις των υδάτων του ποταμού Eδεσσαίου, πλάι στο πάρκο των καταρρακτών εγκαταστάθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα τα πρώτα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και εργαστήρια της παλιάς βιομηχανικής ζώνης της Έδεσσας. Η περιοχή είναι γνωστή ως "Μύλοι" και είναι μοναδική σε έκταση υδροκίνητων παραγωγικών μονάδων στον ελλαδικό χώρο.

Υπαίθριο Μουσείο Νερού Έδεσσας

Πάρκο Καταρρακτών Έδεσσας, 58200

(23810) 20300
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ