2018-05-24 22:00:11
Φωτογραφία για Το διαιτητικό χειρουργείο που υπέστη η Σοβιετική Ένωση στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 [ video ]
Η Σοβιετική Ένωση φάνταζε ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου το 1986 στο Μεξικό. Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε για την συγκεκριμένη ομάδα, προπονητής ο Β.Λομπανόφσκι  ο οποίος εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε ο καλύτερος Ευρωπαίος κόουτς, κατακτώντας το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης με την Ντιναμό Κιέβου.

Ο κύριος κορμός των Σοβιετικών αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές του ουκρανικού συλλόγου, με το γοργοπόδαρο Μπελάνοφ στην γραμμής κρούσης, τον βιρτουόζο Ζαβάροφ ως δεκάρι, τον ογκόλιθο Κουζνετσόφ στο κέντρο της άμυνας και γκολκίπερ τον Ντασάεφ, έναν από τους ελάχιστους ενδεκαδάτους που αγωνιζόταν εκτός Ντιναμό Κιέβου, συγκεκριμένα έπαιζε στην Σπαρτάκ Μόσχας.

Ο Ρινάτ Ντασάεφ φίλοι μου, που όταν παίζαμε στις αλάνες ως μικρά παιδιά, τον τερματοφύλακα που υπερασπιζόταν το τέρμα μας, τον φωνάζαμε με το όνομα του Ρώσου γκολκίπερ ή Ντουκαντάμ (ο Ρουμάνος τερματζής που έπιασε 4 πέναλτι σε τελικό). Εκτιμώ ότι ο αγέρωχος Ρινάτ, ακόμη βλέπει εφιάλτες από την γκολάρα του Βαν Μπάστεν με βολ πλανέ, στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου το 1988. Ωστόσο θεωρούνταν από τους τοπ τερματοφύλακες της γενιάς του, μαζί με το Βέλγο Ζαν-Μαρί Πφαφ.


Η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης λοιπόν, στη φάση των ομίλων ξεκίνησε δυνατά και με απολογισμό 2 νίκες και μία ισοπαλία, ισοβάθμησε με τη Γαλλία του Πλατινί αλλά είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων. Τα έξι γκολ που έβαλε εναντίον της Ουγγαρίας του Λάγιος Ντέταρι στο πρώτο ματς, της έδωσαν την πρώτη θέση στο γκρουπ. Στα άλλα δύο ματς ήρθε ισόπαλη 1-1  με την Γαλλία του Πλατινί και νίκησε τον Καναδά με 2-0 σκορ.

Στην επόμενη φάση είχε να αντιμετωπίσει την ομάδα του Βελγίου που είχε προκριθεί ως καλύτερη τρίτη στους έξι ομίλους.  Σίφο - Κέλεμανς - Πφαφ - Γκέρετς  ήταν τα πιο βαριά ονόματα των ''κόκκινων διαβόλων'', υπό τις οδηγίες του γερόλυκου προπονητή  Γκι Τάις.

  Διευκρίνηση στο Μουντιάλ του Μεξικό 1986, οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν 24 και χωρίζονταν σε 6 ομίλους. Στην φάση των 16, προκρίνονταν οι δύο πρώτες ομάδες σε συγκομιδή βαθμολογίας ανά όμιλο και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες των έξι ομίλων με τα ίδια κριτήρια.

15 Ιουνίου 1986 στο γήπεδο Νου Καμπ στην Λεόν του Μεξικού, το σύνολο του Λομπανόφσκι έχει να αντιμετωπίσει τους Βέλγους για την πρόκρισή τους στα προημιτελικά του θεσμού. Ήταν η μέρα που οι Σοβιετικοί βίωσαν ένα από τα μεγαλύτερα διαιτητικά χειρουργεία στην νεότερη ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου. Ο αγώνας έληξε 4-3 υπέρ του Βελγίου στην παράταση (κανονική διάρκεια αγώνα 2-2) και τα δύο γκολ των Βέλγων που ισοφάρισαν, ήταν από ξεκάθαρη θέση οφσάϊντ.

Με αυτό τον άδικο τρόπο αποκλείστηκε η φιλόδοξη ΕΣΣΔ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ιγκόρ Μπελάνοφ που σημείωσε 3 γκολ στο συγκεκριμένο ματς, ειδικά το πρώτο του τέρμα είναι χάρμα οφθαλμών, εκρηκτική κίνηση και άψογη εκτέλεση.

Επιμέλεια : Tommy T.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ