2018-05-30 18:22:00
Φωτογραφία για Κύπρος: Κλιμακώνεται o φόβος στα κατεχόμενα από την πτώση της λίρας
Οι αρνητικές επιπτώσεις στα κατεχόμενα από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεχίζονται παρά τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Kibris», το γεγονός πως η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν επηρέασε σημαντικά το ξένο συνάλλαγμα, αυξάνει τον φόβο και την ανασφάλεια όσων διαμένουν στο ψευδοκράτος.

Η υποτιμημένη λίρα επηρεάζει τα κατεχόμενα περισσότερο από την Τουρκία, σημειώνουν τ/κ δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι τα σχολικά δίδακτρα, τα ενοίκια  και τα τραπεζικά δάνεια συνήθως καταβάλλονται σε συνάλλαγμα, ενώ οι μισθοί καταβάλλονται σε τουρκικές λίρες (ΤΛ). Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι παραμένουν κολλημένοι σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται πως πριν από μια βδομάδα ένα δάνειο 200 στερλίνες ήταν 1,206 ΤΛ  και  πλέον έχει αυξηθεί στις 1.299 ΤΛ. Ένα δάνειο των 200 δολαρίων αυξήθηκε από 893 ΤΛ σε 971 ΤΛ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ ένα δάνειο 200 ευρώ αυξήθηκε από 1.055 σε 1.138 ΤΛ.


Προβλέπεται ότι η υποτίμηση της λίρας θα έχει αντίκτυπο και στις τιμές καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτη η αύξηση του κόστους πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ενδυμάτων και των φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος Ντερβίς Ντενίζ δήλωσε στην τουρκοκυπριακή ημερήσια εφημερίδα Halkin Sesi ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στο ψευδοκράτος μειώθηκε από 15.000 δολάρια το 2006 σε 12.000 δολάρια το 2018, πράγμα που δείχνει ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη οικονομική πρόοδος.       .

Ο Ντενίζ εξέφρασε την άποψη ότι η ευημερία των Τ/κ  θα βελτιωθεί μόνο με ένα πολύ καλό οικονομικό σχέδιο και ότι θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση για αυτό το σχέδιο. «Πρέπει να δράσουμε προς την ίδια κατεύθυνση με την Τουρκία, η οποία είναι η χώρα με την οποία θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι λόγω «πρακτικών προβλημάτων» δεν είναι δυνατή η υιοθέτηση ενός διαφορετικού νομίσματος.

«Η υιοθέτηση του νομίσματος των χωρών που δεν σας αναγνωρίζουν ως οντότητα, δημιουργεί μόνο ένα διαφορετικό σύνολο προβλημάτων», είπε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ