2018-06-05 08:08:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Ηλεκτροσόκ σε λογαριασμούς - Αύξηση 9,5%
Ο μεγάλος βαθμός εξάρτησης από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση στην τιμή των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα κατά 9,5% στους οικιακούς καταναλωτές και καθιστά άπιαστους τους στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με τα σημερινά δεδομένα σε μια σειρά από τομείς.

Συγκεκριμένα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν σημαντική αύξηση στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2018 (άνοδος κόστους αποφυγής από 7,712 σεντ την κιλοβατώρα τον Ιανουάριο σε 9,593 τον Ιούνιο για οικιακούς καταναλωτές).

Η εν λόγω αύξηση ακολουθεί μια σειρά διακυμάνσεων που σημειώθηκαν τους περασμένους μήνες, λόγω της ενίσχυσης στις τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, η μέση μηνιαία σταθμική τιμή καυσίμων της ΑΗΚ από €332,95 τον Ιανουάριο ανέβηκε τον Μάιο – Ιούνιο στα €391,92, δηλαδή παρατηρείται αύξηση 17,71%.


Επομένως, εάν ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 600 kWh πλήρωνε τον περασμένο Ιανουάριο €110,22, σήμερα με την ίδια κατανάλωση και αφού ληφθούν υπόψη και οι όλες σταθερές χρεώσεις (Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφελείας, Ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ, ΦΠΑ κ.λπ.) θα πληρώσει σήμερα €120,65, δηλαδή  επέρχεται αύξηση 9,46%.

Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να ικανοποιήσει τους νέους δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών στη βάση του νέου κανονισμού που εγκρίθηκε στις 14/5/18. Ιδιαίτερα για την Κύπρο ο στόχος που καθορίστηκε είναι μείωση της τάξης του 24% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2005. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα απαιτηθούν αλλαγές, κυρίως στον τομέα της ενέργειας με την κατάλληλη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποθήκευση ενέργειας και καθαρότερων καυσίμων.

Η διαπίστωση συμπεραίνεται μέσα από τη συζήτηση στη Βουλή για την εναρμόνιση της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο όσον αφορά τη διείσδυση των βιοκαυσίμων στην κίνηση, με την Κύπρο να πετυχαίνει μόλις το 2,5% από τον στόχο του 7% μέχρι το 2020. H λύση που προτείνεται είναι να αγοράσει η Κυπριακή Δημοκρατία πράσινα πιστοποιητικά από χώρες που έχουν ξεπεράσει το όριο τους και παρουσιάζουν πλεόνασμα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ