2018-06-08 13:40:20
Φωτογραφία για Σε...πυρετό αποφάσεων και ελέγχων το ΕΣΡ!
Τι γίνεται με άδειΕς, GAME OF LOVE και POWER OF LOVE Ακόμη και πριν από τις 15 Ιουνίου θα ανακηρυχθούν οριστικοί αδειούχοι οι πέντε καναλάρχες που έχουν μέχρι στιγμής πάρει το «πράσινο φως» από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, δηλαδή οι: Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Κοντομηνάς (ALPHA), Κυριακού (ΑΝΤ1), Βαρδινογιάννης (STAR) και Σαββίδης (E TV). Η «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.», της οποίας η αίτηση έχει απορριφθεί από το ΕΣΡ, απέσυρε τελικά το σκέλος της ένστασής της με το οποίο ουσιαστικά στρεφόταν εναντίον τεσσάρων από τους πέντε άλλους υποψήφιους (εξαιρούσε τον ΣΚΑΪ) που έχουν εγκριθεί. Κατόπιν αυτού οι εκπρόσωποι των άλλων καναλιών αποχώρησαν, αφού πλέον ουσιαστικά θεωρούνται αδειούχοι, απλά δεν μπορούν να ανακηρυχθούν από το ΕΣΡ πριν αποφασιστεί τι θα γίνει με την προδικαστική προσφυγή τής «Τηλεοπτικής Ελληνικής», αντιπροσωπεία της οποίας ανέπτυξε τους δύο εναπομείναντες λόγους της ένστασής της. Ότι δηλαδή θεωρεί πως κακώς το ΕΣΡ έκανε έλεγχο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς σε τέτοιο βάθος φτάνοντας μέχρι τα φυσικά πρόσωπα εταιρειών-μετόχων, όπως η Βελγίδα που αναφέρεται στη μετοχική της σύνθεση. Επίσης αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο έλεγξε το ΕΣΡ τα δάνεια των μετόχων (εταιρειών και φυσικών προσώπων). 


Τα τρία σενάρια:  Η ανεξάρτητη αρχή αναμένεται να αποφασίσει επ’ αυτών στις 12/6 με τις προοπτικές να είναι τρεις: να αποδεχτεί την ένσταση (οπότε θα πάρει άδεια και η Ελληνική Τηλεοπτική), να την απορρίψει ή να μην απαντήσει. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα ανοίξει τον δρόμο για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. \

Κατόπιν αυτών πάντως το ΕΣΡ θα κληθεί να ανακηρύξει (επιτέλους) τους οριστικούς αδειούχους καναλιών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα. Θα ακολουθήσει η καταβολή της πρώτης ετήσιας δόσης των 3,5 εκατ. ευρώ (από τις δέκα συνολικά, όσα χρόνια διαρκεί κάθε άδεια), θα αποδεσμευτούν οι εγγυητικές επιστολές (τρία εκατ. ευρώ έκαστη), και θα αρχίσει να μετράει το εξάμηνο μέσα στο οποίο θα πρέπει τα κανάλια να προσαρμοστούν πλήρως στους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τις άδειες (400 άτομα ελάχιστο προσωπικό, μηχανήματα παραγωγής, χώροι εγκαταστάσεων κ.ά.).

Ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, όταν ρωτήθηκε  ξεκαθάρισε ότι τη ανεξάρτητη αρχή μετά τη συμπλήρωση του εξαμήνου προσαρμογής θα προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο, για να διαπιστώσει ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Σε άλλη ερώτηση για την επόμενη αδειοδότηση οριοθέτησε την έναρξή της μέσα στο φθινόπωρο, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα προτείνει να προχωρήσουν με τα περιφερειακά κανάλια και να ακολουθήσουν τα θεματικά εθνικής εμβέλειας. Εξήγησε μάλιστα ότι έτσι θα τακτοποιηθούν περισσότερα κανάλια καθώς σήμερα στην περιφέρεια εκπέμπουν 92 (!), ενώ τα θεματικά θα είναι τρία συν τις λεγόμενες «ορφανές» άδειες, αυτές δηλαδή οι οποίες θα μείνουν από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αδιάθετες. Ηδη μία είναι αδιάθετη καθώς κατατέθηκαν μόνο έξι αιτήσεις για εφτά άδειες, ενώ και άλλη μία αναμένεται να παραμείνει «ορφανή» καθώς όλα δείχνουν ότι το ΕΣΡ θα εμμείνει στην απόρριψη της «Τηλεοπτικής Ελληνικής».

Κατά τα λοιπά το ΕΣΡ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον του τηλεσκουπιδιού του ΑΝΤ1 «Game of Love» όσο εκκρεμεί η... δίωξή τους από τον πταισματοδίκη για παράβαση καθήκοντος. Ο δικηγόρος των μελών του συμβουλίου πήρε τον φάκελο που έχει σχηματιστεί, όπου φαίνεται να υπάρχουν δημοσιεύματα, κυρίως κάποιων σάιτ, πριν από την έναρξη του «GoL» και βέβαια... προληπτικά μέτρα δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να παίρνει η ανεξάρτητη αρχή. Ο Ρ. Μορώνης ξεκαθάρισε ότι το ΕΣΡ συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, προχωρά ο έλεγχος για το άλλο τηλεσκουπίδι, το «Power of Love» του ΣΚΑΪ, ενώ θα ελεγχθούν περιπτώσεις... τηλεμάρκετινγκ και αλλαγές ονομάτων και πιθανόν ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε περιφερειακά κανάλια της Αττικής με αφορμή την έναρξη του λεγόμενου Νέου Καναλιού («Ε», σήμα που παραπέμπει στο E TV).

Efsyn.gr

http://www.tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ