2018-06-08 20:52:26
Φωτογραφία για Αυτός είναι ίσως ο λόγος που έχεις μυωπία
Οι ερευνητές συνεχίζουν να ρίχνουν «φως» στο ζήτημα της μυωπίας, με μια νέα έρευνα που δεν αποτελεί έκπληξη, απλά να επιβεβαιώνει όσα είχαμε τόσο καιρό στο μυαλό μας.

Όσοι φορούν γυαλιά μυωπίας είναι πιο σοφοί, μας είχε πει πρόσφατη έρευνα, η οποία είχε συνδέσει το επίπεδο νοημοσύνης με τη μυωπία. Σε παρόμοια λογική, η νέα έρευνα λέει ότι ο λόγος που έχεις μυωπία είναι ίσως το πόσο μορφωμένος είσαι!

Η νέα μελέτη διαπίστωσε πως όσα περισσότερα χρόνια περνάει κανείς στα θρανία για να μορφωθεί τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μυωπίας. Η βρετανική επιστημονική έρευνα θεωρία ως κύρια αιτία την ανεπαρκή έκθεση στο φως της μέρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένας άνθρωπος με 17 χρόνια εκπαίδευση έχει κατά μέσο όρο ένα βαθμό μυωπίας μεγαλύτερο από κάποιον που πέρασε 12 χρόνια στην εκπαίδευση.

Η διαφορά του ενός βαθμού ισοδυναμεί με τη διαφορά του να έχει κανείς τέλεια όραση, από το να χρειάζεται γυαλιά για να οδηγήσει με απόλυτη ασφάλεια.


Σημειώνεται ότι το 30% έως 50% των ενηλίκων έχουν μυωπία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σε μερικές χώρες της ανατολικής Ασίας το ποσοστό κυμαίνεται στο 80% ως 90%.

Μέχρι το 2050, αναμένεται ν’ αυξηθεί από, 1,4 έως 5 δισεκατομμύρια ο αριθμός των ανθρώπων με μυωπία. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου στο μισό πληθυσμό της Γης! Σ’ αυτήν περίπτωση, σχεδόν ένας στους δέκα (9%) θα έχει πολύ μεγάλη μυωπία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για απώλεια όρασης στο μέλλον.

Υπήρχαν κι άλλες έρευνες στο παρελθόν που είχαν συνδέσει τη μυωπία με την μόρφωση, όμως, δεν έχει γίνει σαφές εάν είναι η εκπαιδευτική διαδικασία που προκαλεί τη μυωπία ή εάν τα μυωπικά παιδιά είναι απλώς πιο μελετηρά.

Φυσικά, δεν μπορούμε ν’ αγνοήσουμε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που ευνοούν ταυτόχρονα τη μυωπία και τη μόρφωση.

Τα στοιχεία της έρευνας

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Κάρντιφ, με επικεφαλής τη δρα Ντενίζ Ατάν, μελέτησαν σχεδόν 68.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”.

Η μελέτη συσχέτισε στους συμμετέχοντες 44 γονίδια που σχετίζονται με τη μυωπία και 69 γονίδια που σχετίζονται με τη συνολική χρονική διάρκεια της εκπαίδευσης στη διάρκεια της ζωής.

Τελικά, συμπέρανε πως κάθε πρόσθετο έτος εκπαίδευσης σχετίζεται με 0,27 μεγαλύτερους βαθμούς μυωπίας κάθε χρόνο. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε το αντίστροφο, δηλαδή εάν η μεγαλύτερη μυωπία σχετίζεται με περισσότερη εκπαίδευση.

Συνεπώς, οι ερευνητές συμφώνησαν πως τελικά είναι η εκπαίδευση που αυξάνει την πιθανότητα μυωπίας και όχι το αντίστροφο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ