2018-06-15 19:55:10
Φωτογραφία για «ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ Η ΥΠΟΓΡΦΗ - ΣΤΗΝ πΓΔΜ ΤΟ ΓΕΥΜΑ»
Σε ελληνικό έδαφος στην περιοχή των Πρεσπών θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ θα παρατεθεί γεύμα στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Mia. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα υπογράψουν τη συμφωνία παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Αν και δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή, κατά το ίδιο πρακτορείο. Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της συμφωνίας, προβλέπονται τα εξής:

1. Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

2. Η ιθαγένεια θα είναι «Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.


3. Η επίσημη γλώσσα, όπως τονίζεται, «θα είναι η ''μακεδονική γλώσσα'' όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977» και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.

4. Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

5. Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.

Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:

1. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

2. Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3. Αναφορικά με την πΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)

4. Η πΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η «Μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της πΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.

Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία κατατέθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους, κλιμακώνοντας την ένταση και ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση θα κορυφωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν και αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας. Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης των κοινοβουλευτικών εργασιών έως αργά το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.

Διαμάχη Κοτζιά - Μπακογιάννη

Όπως είναι φυσικό, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συγκεντρώνει, μέχρι στιγμής, την πλειοψηφία των «πυρών» της αντιπολίτευσης. «Παρακολουθώ τον Υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής» ανέφερε, χαρακτηριστικά, η βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη. Και συνέχισε: «Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών, κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε».

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς ανταπάντησε, τονίζοντας τα εξής: «Αν μου μεταφέρθηκε σωστά, τις ύβρεις που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο περιοδικό, το οποίο διασυνδέεται με την κ. Μπακογιάννη, που έχουν καταδικαστεί στο Πρωτοδικείο, στο Εφετείο τελεσίδικα και στον Άρειο Πάγο, με τον δικό της άκομψο, συνήθως τρόπο, την καλώ να ή να της πάρει πίσω, ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο». Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, επανήλθε και επεσήμανε ότι όταν έγινε Υπουργός, η κ. Μπακογιάννη αμφισβητούσε ότι είχε σπουδάσει. «Αυτές τις αθλιότητες λέει, αυτές τις προπαγάνδες λέει για να μειώσει τους ανθρώπους. Πρέπει να ντρέπεται» έσπευσε να προσθέσει.

«Διακινητές ψεμάτων»

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ''Ποταμιού'', Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε λόγο για «διακινητές ψεμάτων», διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι τα μέλη του κόμματος έχουν λάβει μήνυμα για την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας. «Δεν έχουμε λάβει κανένα μήνυμα που να μας λέει τι να κάνουμε στην ψηφοφορία του Σαββάτου. Οπότε ή το ταχυδρομείο χάλασε ή κάποιοι διακινούν ψέματα» υποστήριξε.

«Επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει ως στόχο να ακυρώσει την επικοινωνιακή απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία για το όνομα, αλλά στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που τη διαπραγματεύτηκε, τη συνομολόγησε και θα την υπογράψει, δεσμεύοντας τη χώρα άμεσα και προκαταβολικά, πολύ πριν η συμφωνία έρθει στη Βουλή για κύρωση» ανέφερε, χαρακτηριστικά. Άλλωστε, κατά τον ίδιο, «η πρόταση δυσπιστίας είναι η απάντηση στον κομπασμό και τον τυχοδιωκτισμό, είναι απάντηση στην ακύρωση κάθε πολιτικής αρχής και αξίας μέσα από ένα αριστεροδεξιό αμάλγαμα. Είναι απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα».

Αποχώρησε το ΚΚΕ

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματός του από τη συζήτηση.

«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σ΄ αυτή τη διαδικασία, η Κ.Ο. δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή» ανέφερε.

Μάλιστα, απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, επεσήμανε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Philips με λύση docking USB Type-C
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Philips με λύση docking USB Type-C
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ