2018-06-15 19:57:17
Φωτογραφία για Ορθοκολικός καρκίνος: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Πρόκειται για μια κακοήθη νόσο που πλήττει το έντερο ή τον ορθό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο ορθοκολικός καρκίνος ευθύνεται για περισσότερους από 690.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υπολογίζει ότι μέσα στο 2018 θα καταγραφούν πάνω από 97.000 νέα περιστατικά καρκίνου στο κόλον και πάνω από 43.000 νέα περιστατικά καρκίνου στο ορθό μεταξύ των ενήλικων Αμερικανών. Οι θάνατοι από τη νόσο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 50.630 μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο ορθοκολικός καρκίνος επηρεάζεται από την κληρονομικότητα, ενώ μπορεί επίσης να οφείλεται σε πολύποδες στο παχύ έντερο και σε πάσχοντες από φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Παράγοντες κινδύνου

Η ηλικία και το φύλο είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:


οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικού καρκίνουατομικό ιστορικό καρκίνου στο κόλον, το ορθό, τις ωοθήκες, το ενδομήτριο ή το μαστόιστορικό πολύποδα στο κόλον ή το ορθόιστορικό για ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohnιστορικό για ορισμένες κληρονομικές ασθένειεςπαχυσαρκίακαθιστική ζωήδιατροφικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών

Σημάδια sos

Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του ορθοκολικού καρκίνου είναι το αίμα στα κόπρανα. Άλλα τυπικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν:

διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει εντελώςκόπρανα πιο λεπτά απ’ ότι συνήθωςσυχνό φούσκωμα, αίσθημα πληρότητας ή κράμπεςαναίτια απώλεια βάρουςεπίμονη κόπωσητάση προς έμετο

Πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος

Η έναρξη του προληπτικού ελέγχου στην ηλικία των 45 ετών συνιστάται για όσους εκτιμάται πως διατρέχουν μέτριο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, ενώ για όσους ο κίνδυνος υπολογίζεται αυξημένος (π.χ. λόγω κληρονομικότητας ή επικίνδυνου πολύποδα), ίσως ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά ακόμα νωρίτερα ή να είναι συχνότερος.

Ο προληπτικός έλεγχος για τον ορθοκολικό καρκίνο πρέπει να συνεχίζεται έως την ηλικία των 75 ετών, ενώ η αξία του μετά τα 85 θεωρείται μηδαμινή.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ