2018-06-16 20:33:17
Φωτογραφία για Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ν.Δ. ΕΙΧΕ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Κανείς άλλος από τους λαούς των Βαλκανίων δεν θέλει περισσότερο τη λύση, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή, σημειώνοντας ότι κάποιοι θέλουν να προωθήσουν τον ισλαμισμό στην περιοχή. Πρέπει να συζητήσουμε από ποιους κινδυνεύει η χώρα, είπε. Από αυτούς που δεν έχουν ούτε καν πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που αγοράζουν F35;

«Μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα έγιναν τα τελευταία 29 χρόνια. Δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα δημιουργούνται για τα Σκόπια που θα αλλάξουν Σύνταγμα και όνομα».

Ο Νίκος Κοτζίας ξεκαθάρισε ότι μια διαπραγμάτευση περιλαμβάνει παραχωρήσεις. Καθολική νίκη έρχεται μόνο από πόλεμο. Η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε ότι βρήκαμε μπροστά μας. Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913. Αν λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε εμείς αυτή τη συνθήκη, ο Ερντογάν θα λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, σημείωσε.


Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι όλοι θέλουν η κυβέρνηση να λύσει το θέμα και εκτίμησε ότι υπάρχουν δυο πολιτικοί στην Ελλάδα: Αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που κάνουν καριέρα ζητώντας τη μη λύση. «Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας», κατηγόρησε.

Η Ν.Δ. κυβέρνησε δέκα χρόνια με επτά υπουργούς Εξωτερικών. Δεν μας λέει τη θέση της όμως. «Ντρέπεστε για αυτά που κάνατε. Γιατί δεν μας δώσατε τον κατάλογο των ονομάτων που υποστηρίζατε;».

Υποστήριξε ότι υπήρξαν στιγμές «καλής» διπλωματίας και «κακής» διπλωματίας. Χαρακτήρισε καλή την περίοδο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι αλλά κακή μια επταετία που η χώρα διαπραγματεύονταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και εσωτερικό το σκέτο «Μακεδονία». Τότε δεν υπήρχε Erga Omnes;

Κάνοντας χρήση αποχαρακτηρισμένων εγγράφων και λέγοντας ότι δεν θα τα δημοσιοποιήσει τώρα όλα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς ήταν το Βαντάσκι Μακεδονία που δεν ήθελε κανείς, το ''Άνω Μακεδονία'' που επίσης δεν ήθελε κανείς. Δεν θέλαμε το ''Μακεδονία-Σκόπια'' εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία, ενώ η πΓΔΜ δεν ήθελε το Σκόπια-Μακεδονία γιατί θα έμενε το ''Σκόπια''. Πήγαμε στο ''Βόρεια Μακεδονία''. Λένε της Ν.Δ. ότι έχει αλυτρωτισμό αλλά αυτή η πρόταση ήταν η καλύτερη στιγμή της Ν.Δ. στη διαπραγμάτευση. Αυτό έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε. Η ελληνική κυβέρνηση τότε είπε ότι ήταν το πιο σωστό. Το 2009 η τότε Υπουργός απάντησε στον κο Νίμιτς ''ασφαλώς αξίζει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για αυτό το όνομα''».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ