2018-06-17 11:33:09
Φωτογραφία για Δείτε από τι κινδυνεύετε αν τρώτε τα νύχια σας!
Λόγω του αυξημένου στρες και του άγχους είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι να τρώνε τα νύχια τους.

Υπολογίζεται ότι από 40% έως 60% των παιδιών και εφήβων, τρώνε ένα ή περισσότερα από τα νύχια των χεριών τους. Αυτή η συνήθεια εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, ενώ οι επιστήμονες αποκαλύπτουν έναν σοβαρότερο.

Μετάδοση βακτηρίων

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μόλυνση από τον ιό των κονδυλωμάτων HPV, καθώς κρύβεται και στα δάχτυλα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταδοθεί στο στόμα και τα χείλη!

Τα βακτήρια μεταφέρονται από το στόμα στο έντερο, όπου μπορεί να προκαλέσουν γαστρο-εντερικές λοιμώξεις, οδηγώντας σε διάρροια και έντονους κοιλιακούς πόνους. Στα νύχια βρίσκονται ακόμη και ιοί που είναι υπεύθυνοι για λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Προκαλείται παρωνυχία (παρανυχίδα)


Είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις των νυχιών. Πρόκειται για μια λοίμωξη μετά από εισβολή βακτηρίων βαθιά στο δέρμα, συχνότερα από το βακτήριο χρυσίζων σταφυλόκοκκο. Από την παρωνυχία προκαλείται πύον, κοκκίνισμα και πρήξιμο στο δέρμα γύρω από τα νύχια. Όταν η λοίμωξη είναι σοβαρότερη, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία με αντιβιοτικά, ακόμη και αντιμυκητιακά φάρμακα.

Στραβώνουν τα δόντια

«Αναλόγως με την ηλικία έναρξης και τη διάρκεια της ονυχοφαγίας, το συνεχές δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή σύγκλιση των δοντιών, αλλαγή του σχήματος των μπροστινών δοντιών ή και στην παρεκτόπισή τους», αναφέρει ο ειδικός στην υγεία και τη χειρουργική των νυχιών, δόκτωρ Ρίτσαρντ Σερ, δερματολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, όσοι τρώνε τα νύχια τους συχνά υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά ουλίτιδας.

Αυτή η συνήθεια δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες ή αλλοιώσεις στα νύχια. Παρόλα αυτά, απαιτείται προσπάθεια για να μετριάσει ή και να διακόψει κανείς το δάγκωμα των νυχιών, καθώς υπάρχουν μολυσματικές, λειτουργικές και αισθητικές αρνητικές συνέπειες.

Πώς αντιμετωπίζεται το δάγκωμα των νυχιών

Η καλή υγιεινή των χεριών και των νυχιών είναι απαραίτητα, ανεξάρτητα από το αν τρώει κανείς τα νύχια του. Τα χέρια και τα νύχια πρέπει να είναι κομμένα, περιποιημένα και καθαρά.Συμβουλές από ειδικούς για τρόπους διαχείρισης του στρες, του άγχους και γενικότερα των δυσκολιών στην καθημερινότητα.Αποφύγετε καταστάσεις που ευνοούν το στρες και τη νευρικότητα, προκειμένου να μην αρχίσετε να δαγκώνετε τα νύχια σας.Απασχολείτε τα χέρια σας και το στόμα με άλλες δραστηριότητες, όπως με το μάσημα τσίχλας.Η χρήση άχρωμου βερνικιού στα νύχια θα προκαλέσει μια άσχημη γεύση όταν δαγκώνετε τα νύχια σας. Έτσι θα κάνει δυσάρεστη τη συνήθεια.Σε σοβαρότερες περιπτώσεις που το δάγκωμα των νυχιών είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής, είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού.

Πηγή: valueforlife.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ