2018-06-28 13:27:36
Φωτογραφία για Λύθηκε το'' μυστήριο'': Στη Ζάκυνθο βρισκόταν χθες ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντγος Αλκ. Στεφανής
Του Ηλία Προύφα

Τελικά λύθηκε το ''μυστήριο''. Στη Ζάκυνθο βρισκόταν χθες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, προκειμένου να παραστεί μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τοπικό βουλευτή Σταύρο Κοντονή, στα εγκαίνια γέφυρας που κατασκευάστηκε με τη συνδρομή του στρατού.

Αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που δεν παρέστη στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας, των νέων Ανθυποσμηναγών στη Σχολή Ικάρων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που σχολιάστηκε φουντώνοντας διάφορα σενάρια, που έκαναν λόγο ακόμη και για παραίτηση του Αρχηγού, μετά τα τελευταία δυσάρεστα συμβάντα στο ΣΞ.

Τα σενάρια όπως αποδείχτηκε ανήκουν στη σφαίρα επιστημονικής φαντασίας και δεν ισχύουν, αφού σύμφωνα με το  παρακάτω ρεπορτάζ της εφημερίδας ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου, ο Αρχηγός Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, βρισκόταν στη Ζάκυνθο, όπου έκανε και δηλώσεις.


Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, μετέβη στη Ζάκυνθο με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον οποίο και εκπροσώπησε, ενώ για το περιστατικό με τον στρατιώτη στη ΡΩ, ενημερώθηκε την ώρα που ήδη βρισκόταν στο αεροπλάνο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εφημερίδας:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χ. ΚΑΝΔΗΛΑ

Από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου Σταύρο Κοντονή και τον Αρχηγό ΓΕΣ εγκαινιάστηκε χθες το πρωί η νέα μεταλλική στρατιωτική γέφυρα τύπου BAILY που έχει τοποθετηθεί στο ποτάμι του Αγ. Χαραλάμπη. Επι της ουσίας μπήκαν οι βάσεις για να ξεκινήσει η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η περιοχή αλλά και η πόλη γενικότερα.

Στην τελετή, τον αγιασμό της οποίας τέλεσε ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ παρίστατο ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά ώστε να ξεμπλοκάρει το έργο, να υπερκεραστούν οι δυσκολίες και να φτάσουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα καθώς επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και οι τοπικές αρχές.

Όσον αφορά το νέο έργο, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία την προσεχή Κυριακή 1 Ιουλίου καθόσον σε εκκρεμότητα παραμένει η ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών που λειτουργούν στους γύρω δρόμους, το οποίο έχει ζητήσει το Λιμενικό Ταμείο από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ζακύνθου.

Το έργο και οι δοκιμές

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεχνικό έργο μέσα στο νερό με όλα τα φορτία της γέφυρας να κατεβαίνουν στην κοίτη του ποταμού. Χρειάζεται, λοιπόν, χρόνος πέρα των άμεσων καθιζήσεων που γίνονται με την τοποθέτηση της γέφυρας, να αποχωρήσει το νερό και να σταθεροποιηθεί ο πυθμένας. Η υλοποίηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση το έδαφος κάτω από το νερό ήταν μεν κορεσμένο αλλά υπήρξαν πληροφορίες ότι παλαιότερα είχε τοποθετηθεί μπετόν για το οποίο δεν είχαν δοθεί κατασκευαστικά σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση ο μακρύς δρόμος ήταν η εκπόνηση γεωτεχνικών μελετών υψηλού κόστους και χρόνου. Για αυτό ακολούθησαν την εξίσου επιστημονικού χαρακτήρα εργοταξιακή λύση, της προφόρτησης. Αρχικά, τοποθέτησαν τη γέφυρα κανονικά πάνω στα δύο μεγάλα μεσόβαθρα και έκαναν την καθέλκυση βάζοντάς την στην τελική της θέση. Στη συνέχεια, την υπερφόρτωσαν με υπηρεσιακά οχήματα, ώστε να αυξήσουν τον χρόνο καθίζησης και κατ’επέκταση σταθεροποίησης. Αισίως, αποδείχθηκε ότι η γέφυρα ήταν ανένδοτη και ότι από κάτω υπάρχει σταθερός πυθμένας.

Γρήγορα αποτελέσματα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μέθοδος της προφόρτωσης ήταν διπλά αποδοτική, αφού εξασφάλισε οικονομία χρόνου και χρήματος και απέδειξε με άμεσο τρόπο ότι η κατασκευή δεν υπόκειται σε υποχωρήσεις, γεγονός πολύ σημαντικό για την ασφάλεια και τη μελλοντική χρήση της γέφυρας από τους πολίτες. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η οποία κράτησε κάποιες ημέρες, αρκετοί ήταν αυτοί που βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα θεωρώντας ότι η τοποθέτηση είχε ολοκληρωθεί. Μετά το πέρας της προφόρτωσης, η γέφυρα τοποθετήθηκε δίπλα από τα δύο μεσόβαθρα και πήρε την τελική της θέση.

Εδώ και τώρα

Η ανάγκη να καταστεί η πόλη μας λειτουργική για κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες αποτελεί πάντα μέλημα όλων, αρχών και πολιτών. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα φανερό στον παραλιακό δρόμο της Λομβάρδου, στον “καθρέφτη” της πόλης μας, στην πρώτη εικόνα που αντικρίζει ένας τουρίστας και στην οποία συνυπάρχουν παράλληλα τόσες ομορφιές και τόσα προβλήματα.

Τόσο εκεί όσο και σε άλλους δρόμους τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα είναι μια καθημερινότητα όπως και τα παράνομα σταθμευμένα, σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται. Όσο για τα κινούμενα οχήματα, προσθέστε τουριστικά πούλμαν, ΙΧ, γουρούνες, δίκυκλα, υδροφόρες, άμαξες και ότι άλλο μπορεί να κινηθεί σε ρόδες για να έχετε μία εικόνα της μόνιμης ασφυξίας σε πόλη και θέρετρα.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά. Θέλουμε να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς πολίτες που επιθυμούν να κινηθούν μέσα στην πόλη ή στους θαμώνες μια καφετέριας που θέλουν να απολαύσουν με ηρεμία τον καφέ τους σε μια ιστορική πλατεία; Θέλουμε να κινούμαστε με ασφάλεια μέσα στα αυτοκίνητά μας και να μην καθυστερούμε στις υποχρεώσεις μας; Πού βρίσκεται η λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και παράλληλα θα σέβεται τις ανάγκες τους;

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

“Είναι μια σπουδαία ημέρα για τη Ζάκυνθο διότι στη σειρά υλοποίησης των έργων που εξαγγέλλουμε, ήρθε και η γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπου και ολοκληρώνεται. Και είναι ένα μήνυμα προς την κοινωνία μας ότι αυτά που υποσχόμεθα, τα κάνουμε πράξη. Έγινε πράξη αλλά έχουμε ένα αμαρτωλό παρελθόν, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε σε αυτή την ιστορία. Πριν από 20-15 χρόνια είχε ξαναγίνει προσπάθεια να τοποθετηθεί η γέφυρα και να εξυπηρετηθεί και ο πολίτης και ο επισκέπτης που ταλαιπωρείται τους καλοκαιρινούς μήνες και αντί να τοποθετηθεί τότε η γέφυρα, έμεινε για χρόνια εδώ να σαπίζει και στο τέλος εκλάπη. Αυτή είναι η κατάσταση που ίσχυε και αυτό είναι σήμερα αυτό που ισχύει τώρα. Καθυστερήσεις, αναβολές, ακυρώσεις και στο τέλος και κλοπές της δημόσιας περιουσίας. Εάν δεν υπήρχε ο ελληνικός στρατός, δεν θα είχαμε σήμερα με το ελάχιστο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο τη γέφυρα που από στιγμή σε στιγμή θα δοθεί στην κυκλοφορία. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο, διότι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημα για την κατασκευή και την τοποθέτηση της γέφυρας. Ελπίζω όλοι οι παράγοντες του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες των αρμοδιοτήτων τους και να υλοποιήσουν έργα πνοής για τον τόπο”.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 

“Πέραν του λειτουργικού και του πόσο σημαντική είναι η γέφυρα, είναι ένας πολύ σημαντικός συμβολισμός για μένα. Πρέπει να μάθουμε σε αυτό το νησί ότι είναι σημαντικό να ρίχνουμε γέφυρες συνεργασίας και όχι να προσπαθούμε να γκρεμίσουμε όλες τις γέφυρες που μας ενώνουν υποτίθεται για ένα καλύτερο αύριο. Η σημερινη εγκαινίαση της γέφυρας είναι συμβολική και ήταν πάρα πολύ σημαντική η παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, ο οποίος εάν δεν υπήρχε δεν θα βρισκόταν σήμερα εδώ αυτή η γέφυρα. Χωρίς την άψογη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, πάλι η γέφυρα δεν θα ήταν εκεί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, επίσης, το λιμενικό ταμείο, τον Λιμενάρχη και το Τάγμα 747 της ΜΟΜΚΑ. Πραγματικά ο στρατός υπερέβαλλε εαυτόν και απέδειξε το αυτονόητο ότι ο στρατός δεν είναι μόνο για να φυλάει τα σύνορά μας αλλά και για να προσφέρουν τεράστιο κοινωνικό έργο. Από την άλλη, αυτή η γέφυρα αποδεικνύει ότι είναι ανάγκη να κατασκευαστεί ένα έργο 30ετίας και όχι μία πρόχειρη λύση η οποία θα λειτουργήσει για λίγα χρόνια και από μόνο της μετά θα καταστρέψει τις καλές προθέσεις. Κρατάμε, ωστόσο, τα θετικά. Η γέφυρα από ώρα σε ώρα θα λειτουργήσει”

κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ 

“Ένα αναγκαίο για την πρόοδο της Ζακύνθου έργο, ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και βέβαια πιο συντονισμένα και πιο σπουδαία και σε πιο μόνιμο επίπεδο. Αυτό, όμως, ήταν το δυνατό να γίνει και αυτό γίνεται. Τελικά, η γέφυρα των αναστεναγμών είναι μια πραγματικότητα. Ας ελπίσουμε ότι σε καιρούς καλύτερους θα έχουμε μια γέφυρα σαν εκείνες που φτιάχτηκαν από τους προγόνους μας. Αυτή είναι μια αναγκαία λύση για τη διευκόλυνση του λαού. Σε εκείνους που είχαν την πρωτοβουλία μετά από 20 χρόνια που έφεραν μια άλλη γέφυρα την οποία άφησαν οι αρμόδιοι να χαθεί, σήμερα έχουμε μια πραγματικότητα, τη γέφυρα που θ συνδέσει και τα εξυπηρετήσει το λαό. Εύχομαι να γίνονται και άλλα σπουδαιότερα έργα”.

ΆΚΗΣ ΖΗΒΑΣ

ΠΡ. ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

“Eίμαι συγκινημένος γιατί ένα έργο που προσπάθησα να υλοποιήσω πριν από 15 χρόνια σε προηγούμενη θητεία μου καταφέραμε να υλοποιηθεί σήμερα. Είναι το δεύτερο μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο μετά την έγκριση του Master plan που θα αλλάξει όλη τη μορφή και τη λειτουργικότητα του λιμανιού μας. Υπήρξε η πολιτική βούληση του Υπουργού Δικαιοσύνης, και Βουλευτή Σταύρου Κοντονή και κατόπιν συνεννόησής του με τον Υπουργό Άμυνας. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες για την υλοποίηση γιατί εμπλέκονταν πάρα πολλές υπηρεσίες λόγω αρμοδιότητας, αλλά με το σωστό συντονισμό, είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθυντή της ΜΟΜΚΑ, το Διοικητή του Τάγματος 747 Μηχανικού, τους αξιωματικούς και τους οπλίτες. Ευελπιστώ στη συνέχιση της βοήθειας του κ. Υπουργού ώστε να πραγματοποιούμε το Master Plan λιμανιού”.

ΑΛΚΗΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ

“Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Υπουργός επικοινώνησε με τον κ. Πάνο Καμμένο είχαμε εντολή άμεσα να υλοποιηθεί η κατασκευή της γέφυρας, πράγμα που κάναμε και σήμερα παραδίδουμε έτοιμο. Η ΜΟΜΚΑ η οποία ανέλαβε το σχεδιασμό συντόνισε την όλη ενέργεια και ανέλαβε να την εκτελέσει το 747 Τάγμα μηχανικού. Αξίζουν συγχαρητήρια στη ΜΟΜΚΑ, στο 747 Τάγμα και βεβαίως στα στελέχη που εργάστηκαν σκληρά”

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και το Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου, τον Αρχηγό του ΓΕΣ για αυτό το έργο που πραγματικά επί 20ετία το περιμέναμε να δώσουμε μια πρώτη λύση μέχρι να γίνει η πολυπόθητη γέφυρα που ενώνει τη νότια Ζάκυνθο με την πόλη και τη βόρεια. Είναι ένα έργο κοινωνικό του ελληνικού στρατού και τους ευχαριστούμε θερμά”
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ