2018-07-02 20:55:14
Φωτογραφία για Η ζωή μας μετά τη… γραβάτα – Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις, ΕΝΦΙΑ, φόρους!
Η κυβέρνηση θριαμβολογεί. Τα κόμματα «σκοτώνονται» μαζί της, με σκληρές ανακοινώσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί χρησιμοποιούν βαριές κουβέντες. Οι γραβάτες αλλάζουν… και χρώμα και πρόσωπα! Οι πολίτες αγωνιούν για μισθούς, συντάξεις, φόρους και καθημερινότητα. Τι έρχεται με τη συμφωνία στη ζωή μας, στις επιχειρήσεις;

Λοιπόν! Πήραμε 10 χρόνια παράτασης πληρωμής χωρίς αυξημένο επιτόκιο. Στην κυβέρνηση θριαμβολογούν. Μιλούν για… επιτυχία! Στον αντίποδα, τα κόμματα λένε ότι μας έκαναν ό,τι θα έκανε μια τράπεζα!

Δεν μας χαρίζουν τίποτα, ενώ η συμφωνία διασφαλίζει κατ’ αρχήν «καθαρό δρόμο» μέχρι το 2032,αλλά δεν λύνει οριστικά το θέμα.

Τα χρέη θα πληρωθούν κανονικά… Θα έχουμε σκληρή λιτότητα έως το 2022, με σκληρή εποπτεία, σκληρά πέναλτι σε εκτροπή, με μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και επιδομάτων.

Οι δανειστές δεν «κούρεψαν» ούτε ευρώ!

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας


Να δούμε κατ’ αρχάς τι σημαίνει για την καθημερινότητα η νέα αυτή εξέλιξη.

Έχουμε λοιπόν τήρηση όλων των δεσμεύσεων, κατά τον καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Λιαργκόβα.

• Αύξηση φόρων μέσω αφορολογήτου.

• Αύξηση ΕΝΦΙΑ για δύο έτη.

• Περικοπή επιδομάτων.

• Ελεγχόμενες παροχές.

• Λιτότητα έως το 2022.

• Κανένας φόρος δεν μειώνεται.

• «Πάγωμα» συντάξεων έως το 2022.

• Κανονικά οι μειώσεις συντάξεων.

«Η συμφωνία δεν οδηγεί στον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από την εποπτεία των δανειστών, ενώ πρέπει να επισπευσθούν οι μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις...» λένε οι Ευρωπαίοι, που «άδειασαν» τη Γαλλία με την απόρριψη της πρότασης για ανάπτυξη και ταυτόχρονη μείωση χρέους «Οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 και από το 2020 δημιουργούν θέμα», τονίζει ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος. «H επιτήρηση δεν θα σταματήσει μετά τις 20 Αυγούστου, αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις για τις επόμενες δεκαετίες είναι δέσμιες με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και το 2022 και 2,2% έως και το 2060», επισημαίνει η δικηγόρος .

Για λιτότητα έως το 2060 κάνει λόγο o οικονομολόγος Παναγιώτης Λιαργκόβας. «Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει 2 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα και πέσαμε στην παγίδα. Δώσαμε ένα χαρτί στους Γερμανούς, στον Σόιμπλε, ο οποίος από τότε άλλαξε στάση και προσανατολίστηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν υπήρξε οριστική ριζική λύση του χρέους, το χρέος δεν απομειώθηκε, ρυθμίστηκε. Κλοτσήσαμε το τενεκεδάκι να πάει λίγο πιο κάτω και βλέπουμε… Πρόκειται για νίκη των Γερμανών. Εφόσον υπάρχει η υπερφορολόγηση, η λιτότητα είναι εκφρασμένη έως το 2022, αλλά επεκτείνεται έως το 2060», τόνισε. Θα δοθούν από το περίσσευμα και κάποια αντίμετρα – υπό προϋποθέσεις, αλλά τα περιθώρια είναι μικρά. Ο κορσές της επιτήρησης είναι στενός, οι Ευρωπαίοι δεν μας εμπιστεύονται με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και να έχουμε συνεχή παρακολούθηση».

Η κυβέρνηση μετά την εξέλιξη αυτή είναι ευχαριστημένη… με αστερίσκους. Δεν πήρε ούτε «κούρεμα», ούτε διαγραφή. Άλλωστε η δήλωση ήταν ενδεικτική. «Πρέπει να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με αυτήν τη συμφωνία. Θεωρούμε ότι το χρέος πια είναι βιώσιμο, ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές, ότι μπορούμε να βγούμε, με την παρακολούθηση και με τη συνέχιση κάποιων μεταρρυθμίσεων, αλλά, συγχρόνως, αυτή τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν ξεχνάει ποτέ και δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα οκτώ χρόνια».

Όσο για την… επικείμενη οικονομική ανάκαμψη, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε: «Η ανάπτυξη φέρνει χαμηλότερη ανεργία, προφανώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και η δημιουργία θέσεων εργασίας φέρνει υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό είναι το ένα σημαντικό σημείο. Το δεύτερο σημείο είναι ότι η πρόσβαση στην αγορά επανακτάται σταδιακά. Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «έχουμε βγει στις αγορές δυόμισι φορές μέχρι τώρα και νομίζω ότι η συμφωνία χρέους, που σφραγίστηκε, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των επιτοκίων, όχι μόνο για το δημόσιο χρέος αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και πάλι αυτό θα βοηθήσει την οικονομία να επιταχύνει. Όχι αμέσως, όχι αύριο, αλλά κατά τους προσεχείς μήνες και τρίμηνα, νομίζω ότι η ευημερία θα εξαπλωθεί σε όλη την κοινωνία και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι θα εξαπλωθεί εξίσου και δίκαια».

Τα συν της συμφωνίας

1. Η 10ετής επιμήκυνση για την πληρωμή δανείου του 2ου μνημονίου από τον EFSF. Η μέση διάρκεια δανείων του 2ου μνημονίου θα επιμηκυνθεί κατά 10 χρόνια, επεκτείνοντας έτσι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους.Η περίοδος χάριτος προτού η Ελλάδα αρχίσει να καταβάλει τόκους για τα εν λόγω δάνεια θα παραταθεί κατά 10 χρόνια, που σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα επιβαρύνεται έως το 2033.

2. Η 10ετής περίοδος χάριτος και το «μαξιλάρι» ασφαλείας.

3. Χαλαρώνουν οι όροι πληρωμής μέρους του χρέους της χώρας.

4. Από το 2020 αρχίζει η πληρωμή δανείων 52,9 δισ. ευρώ του 1ου μνημονίου.

5. Κερδίσαμε χρόνο με επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα. Αναστέλλεται επ’ αόριστον το αυξημένο επιτόκιο που χρεωνόταν για μια δόση στήριξης ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ομολόγων το 2012.

6. Κέρδος τα κεφάλαια 24,1 δισ. για δύο χρόνια.

7. Μειώνεται το κόστος για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

8. Η Αθήνα μπορεί να λάβει τα έσοδα από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των μελών της Ευρωζώνης – που υπολογίζονται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα θα εκταμιευτούν σε εξαμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα αποδεσμευθεί τον προσεχή Δεκέμβριο και η τελευταία τον Ιούνιο του 2022.

Τα πλην της συμφωνίας

1. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι «καθαρή έξοδος», καθώς προβλέπονται αυστηροί τριμηνιαίοι έλεγχοι.

2. Η εποπτεία έχει ψηφισμένα μέτρα για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων.

3. Δύο αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ.

4. Περιορισμός των «κόκκινων» δανείων και πώληση σε funds, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων.

5. Οι δανειστές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν και νέα μέτρα αν η Ελλάδα αποκλίνει από τον στόχο για τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% έως το 2022.

6. Μπορούν να εισηγούνται διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που διαπιστώνουν παρεκκλίσεις.

7. Τα πλεονάσματα στο 2,2% έως και το 2060 δεσμεύουν τη χώρα σε περιοριστική πολιτική και λιτότητα.

8. Η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων συνδέεται με δεσμεύσεις εφαρμογής των μέτρων.

9. Δίνονται 15 δισ. ευρώ και το 3o δάνειο του ESM φτάνει στα 61,9 δισ. ευρώ, σε σύνολο 86 δισ. ευρώ. Περί τα 25 δισ. ευρώ μένουν αδιάθετα και θα μπορούσαν να δοθούν για την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

10. Ο γαλλικός μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους εξαφανίστηκε. Από τη συμφωνία απουσιάζει ο περίφημος μηχανισμός που θα συνέδεε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η συζήτηση για τον μηχανισμό εγκαταλείφθηκε αφότου έγινε σαφές πως η Γερμανία δεν δεχόταν το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο μηχανισμός να λειτουργεί αυτόματα, δίχως πολιτικές προϋποθέσεις ή κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.

11. H οριστική βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους πάει στο το 2032. Οι εταίροι δεσμεύονται πως το 2032 θα επανεξετάσουν την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και, εάν είναι απαραίτητο, θα λάβουν περαιτέρω μέτρα.

Η ζωή μας έως το 2030!

Να δούμε τι συμφωνήθηκε για τη δόση και το «μαξιλάρι». Κατ’ αρχάς εγκρίθηκε η εκταμίευση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τελευταία δόση στήριξης για την Ελλάδα, εν όψει της ολοκλήρωσης του μνημονίου στις 20 Αυγούστου. Τα 9,5 δισ. προορίζονται για το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που συγκροτεί η Αθήνα, ώστε να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες της μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 δισ. θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το «μαξιλάρι» θα ανέλθει στα 24,1 δισεκατομμύρια ευρώ και θα καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 22 μήνες μετά το πέρας του μνημονίου.

Έτσι, η Ελλάδα δεν θα είναι αναγκασμένη να βγαίνει πολύ συχνά στις αγορές ομολόγων. Έναντι αυτών, η Ελλάδα οφείλει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060. Ο στόχος για πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% από φέτος έως το 2022 παραμένει ίδιος.

Ακόμη, η χώρα μας θα ελέγχεται κάθε τρίμηνο, καθώς θα βρίσκεται σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας». Στην επιτήρηση θα συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μολονότι τελικά δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο μνημόνιο. Δηλαδή οι δανειστές αν η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για συνέχιση και εμβάθυνση μεταρρυθμίσεων ή τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.

Εάν διαπιστωθεί παράβλεψη, οι δανειστές θα μπορούν να «παγώσουν» την προώθηση των κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ και την αναστολή του αυξημένου επιτοκίου για τα 11,3 δισ. Το χρέος ελαφρύνεται, μεσοπρόθεσμα, χωρίς οριστική λύση, αφού η βιωσιμότητα του χρέους θα επανεξεταστεί με νέα ανάλυση που θα γίνει το 2032.

Τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα έχουν συνδεθεί με μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να μπορέσει να τα εισπράξει. Με το προηγούμενο πλαίσιο αποφάσεων του Eurogroup δεν χρειαζόταν να τα διεκδικήσει, αφού η επιστροφή τους ήταν δεδομένη. Δηλαδή, οι δανειστές δεν μας κάνουν χάρη με την επιστροφή των 4,5 δισ. ευρώ από τα ομόλογα, ούτε με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τόσα προαπαιτούμενα που εφάρμοσε η Ελλάδα από το 2010, όταν μπήκε στα μνημόνια.

Τα 4 κομβικά σημεία της συμφωνίας

Τι ορίζει λοιπόν η συμφωνία;

1. Δανεισμός

Εδώ προβλέπονται τα εξής:

• Επιμήκυνση δανείου 100 δισ. για 10 έτη.

• Παράταση περιόδου χάριτος 10 έτη.

• Καμία επιβάρυνση έως το 2033.

• Είσπραξη κερδών ομολόγων 4 δισ. ευρώ.

• Αναστέλλεται το αυξημένο επιτόκιο.

• Επανεξέταση χρέους το 2032.

• Λήψη μέτρων για χρέος αν χρειαστεί.

• Δεν υπάρχει σύνδεση ανάπτυξης – χρέους.

2. Τι αποφασίστηκε στις δόσεις

Για το θέμα αυτό έχουμε:

• Εκταμίευση 15 δισ.

• Τα 9,5 δισ. για «μαξιλάρι».

• Τα 5,5 δισ. για το χρέος.

• Κάλυψη 22 μηνών.

• Δύσκολη η έξοδος στις αγορές.

• Αργεί η έκδοση ομολόγων.

• Εξαγορά δανείων ΔΝΤ.

3. Θα συνεχιστεί η σκληρή εποπτεία.

Η εξέλιξη θα έχει ως εξής:

• Πλεονάσματα 2,2% από το 2023-2060.

• Πλεονάσματα 3,5% έως το 2022.

• Αυστηρή τήρηση δεσμεύσεων.

• Έλεγχοι ανά τρίμηνο.

• Δημοσιοποίηση ελέγχων.

• Επιτήρηση οικονομίας.

• Λήψη μέτρων.

• «Πάγωμα» κερδών από ομόλογα σε εκτροπή.

• Μέτρα αν εκτραπούμε.

4. Και με την καθημερινότητα τα πράγματα δυσκολεύουν • Κανονικά οι μειώσεις συντάξεων.

• Αύξηση φόρων μέσω αφορολογήτου.

• Αύξηση ΕΝΦΙΑ για δύο έτη.

• Περικοπή επιδομάτων.

• Ελεγχόμενες παροχές.

• Λιτότητα έως το 2022.

• Κανένας φόρος δεν μειώνεται.

• «Πάγωμα» συντάξεων έως το 2022.

Τα μέτρα

Τι χάνουν οι συνταξιούχοι

Περικοπές συντάξεων 2,8 δις.

Αφορά 1.000.000 συνταξιούχους.

Αύξηση εισφορών

Αφορά 500.000 επαγγελματίες.

Πάγωμα συντάξεων

Αφορά 2.600.000 συντάξεις.

Απώλεια ΕΚΑΣ

Αφορά 300.000 συνταξιούχους.

Περικοπή επιδομάτων

Αφορά 300.000 συνταξιούχους.

Περικοπή αφορολογήτου

Αφορά 2.600.000 συνταξιούχους.

Τι χάνουν οι εργαζόμενοι

Μείωση αφορολογήτου στα 5.700.

Αφορά όλους τους εργαζομένους, 1,9 δισ.

Σκληρότερα τεκμήρια

Αφορά χαμηλόμισθους-νέους.

Αύξηση ΕΝΦΙΑ

Αφορά 960.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι παροχές αν πιάσουμε τον στόχο

• Έκπτωση 70 ευρώ ΕΝΦΙΑ

Αφορά όσους πληρώνουν έως 700 ευρώ.

• Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης

Αφορά εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

• Μηδενική συμμέτοχη σε φάρμακα

Αφορά συνταξιούχους έως 700 ευρώ.

• Επιδότηση ενοικίου- δανείου 70 ευρώ

Αφορά εισοδήματα έως 8.000 ευρώ.

• Μείωση φόρου επιχειρήσεων

Από το 29% στο 26%.

• Μείωση φόρου μισθωτών

Από το 22% στο 20%.

(ΠΗΓΗ: του Γιώργου Αυτιά - Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 30/06/2018 - αναδημοσίευση από: toxrima.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ