2018-07-10 18:36:15
Φωτογραφία για Πού δεν πρέπει να «φυτέψουμε» το καλοκαίρι γόπες;
Ατελείωτα κοπάδια από… γόπες περνούν κάθε καλοκαίρι από τις ελληνικές αμμουδιές Ανήκουν στο είδος «γόπα η αμμοφυής» και για ανεξήγητους λόγους έχουν την τάση να βουτούν με το κεφάλι βαθιά μέσα στην άμμο σαν στρουθοκάμηλοι δίνοντας στις παραλίες μια… μπαρουτοκαπνισμένη όψη. Ας ελπίσουμε ότι φέτος οι μανιώδεις καπνιστές των ελληνικών θαλασσών θα αποφύγουν να δείξουν τη σαφή προτίμησή τους στο κλασικό άθλημα που λέγεται «φυτεύω τη γόπα μου όπου βρω». Γιατί, εκτός του ότι δημιουργούν μια άθλια εικόνα σε ένα υπέροχο θαλασσινό τοπίο, αναγκάζουν αυτούς που το καθαρίζουν να χάνουν χρόνο στην άσκοπη αλιεία «γόπας», η οποία δεν είναι καθόλου συμφέρουσα σε σχέση π.χ με το ψάρεμα σαρδέλας ή γαύρου.

Η γόπα σκοτώνει τα ψάρια

Η αλήθεια είναι ότι τα χημικά κατάλοιπα του φίλτρου του τσιγάρου είναι πολύ τοξικά, έχουν χρόνο αποσύνθεσης 1 – 5 χρόνια και, σύμφωνα με το  Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και το τμήμα Ενέργειας και Μηχανικής Ηλεκτρικής Ισχύος του πανεπιστημίου Ζιάν Γιαοτόνγκ της Κίνας, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ψαριών, αν καταλήξουν στη θάλασσα. Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές, μόνο μία γόπα μέσα σε ένα λίτρο νερό είναι αρκετή για να σκοτώσει ένα ψάρι σε 96 ώρες.

Ωστόσο, αν ζούσες στην Κίνα, θα μάζευες τα αποτσίγαρά σου για καλό σκοπό, αφού οι Κινέζοι επιστήμονες απέδειξαν επίσης ότι οι γόπες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ατσάλινων σωλήνων των πετρελαιαγωγών από τη σκουριά και τη διάβρωση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ