2018-07-12 07:51:39
Φωτογραφία για Σφήνα από την Northrop Grumman για το stealth μαχητικό της Ιαπωνίας!
Σε μια τολμηρή κίνηση με προφανή στόχο να επανέλθει στο «παιχνίδι» των μαχητικών αεροσκαφών από το οποίο την έχει εξοβελίσει η απόλυτη κυριαρχίας της Lockheed Martin, η γνωστή αμερικανική αεροναυπηγική εταιρία- κολοσσός (επίσης…) Northrop Grumman, δηλώνει ότι ενδιαφέρεται σφόδρα για το πρόγραμμα νέου μαχητικού της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, της Ιαπωνίας (F-3)… με στόχο να ανατείλει ξανά ως εις εκ των μεγάλων κατασκευαστών μαχητικών αεροσκαφών παγκοσμίως.

Η εταιρία εξαφανίστηκε από τον τομέα μετά την ήττα της από την Lockheed Martin στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν και κρίθηκε μετά από σκληρή μάχη, ποιος θα κατασκευάσει το νέο μαχητικό stealth των Αμερικανών.

Επικράτησε το YF-22 της Lockheed Martin, ενώ η Northrop Grumman πρότεινε το YF-23, με αποτέλεσμα να προκύψει το θεωρούμενο ως κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο σήμερα, το F-22 Raptor.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της Ιαπωνίας διαθέτουν περισσότερα από 200 μαχητικά αεροσκάφη F-15J της Boeing, αριθμός που την καθιστά ως τον μεγαλύτερο χρήστη μαχητικών του τύπου, μετά την ίδια την αμερικανική Αεροπορία.


Ο στόλος αυτός όμως γερνάει επικίνδυνα, ενώ ο μεγάλος αντίπαλος, η Κίνα (σ.σ. και η Ρωσία ανήκει σε αυτή την κατηγορία, όμως η κατάσταση θεωρείται πιο ελεγχόμενη), αποκτά μαχητικά πέμπτης γενιάς, με αποτέλεσμα οι Ιάπωνες να αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται υπέρτερη τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν μια απειλή που θα διαθέτει μεγάλους αριθμούς μαχητικών με ικανοποιητικό τεχνολογικό επίπεδο που θα εξελίσσεται συνεχώς.

Η Ιαπωνία έχει ενδιαφερθεί ζωηρά για το F-22 Raptor, όμως νόμος του 1998 στις ΗΠΑ απαγόρευσε την εξαγωγή του μαχητικού για λόγους προστασίας της διαβαθμισμένης τεχνολογίας που ενσωματώνει, με την Ιαπωνία να αισθάνεται ότι έμεινε χωρίς επιλογές για τη διαδοχή των F-15 σε ρόλους εναέριας υπεροχής, καθώς έχει απορρίψει για ευνόητους – γεωστρατηγικούς – λόγους τις ευρωπαϊκές προτάσεις.

Οι Ιάπωνες εργάστηκαν αρκετά χρόνια στην ανάπτυξη και κατασκευή αεροσκάφους επίδειξης τεχνολογίας, γνωστού ως ATD-X, ωστόσο, κατέληξαν στο – λίγο προβληματικό ή/και βολικό πολιτικά –συμπέρασμα, αν συνυπολογιστούν τα κόστη άλλων προγραμμάτων ανάπτυξης μαχητικών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αεροδιαστημικός κολοσσός Lockheed Martin που έχει κατασκευάσει τόσο το F-22 Raptor όσο και το F-35 Joint Strike Fighter, ανταποκρίθηκε στο ιαπωνικό αίτημα, κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα που θα δημιουργήσει ένα υβρίδιο αεροσκάφους που θα συμπεριλαμβάνει στοιχεία και από τα δυο αυτά μαχητικά!

Η απάντηση ήρθε από την Northrop Grumman, η οποία παρέθεσε μια λίστα από τεχνολογίες τις οποίες είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει εάν αναλάβει το πρόγραμμα για λογαριασμό των Ιαπώνων μαζί με τη γιαπωνέζικη αεροδιαστημική βιομηχανία! Και η λίστα των ενδιαφερομένων ίσως δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς είναι πιθανή η εμφάνιση των Boeing και BAE Systems!

Εάν κανείς επιχειρήσει να αξιολογήσει τις πιθανότητες για την Northrop Grumman, θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι δεν έχει κατασκευάσει μαχητικό επί δυόμιση δεκαετίες, έχοντας εξειδικευθεί σε προϊόντα όπως το μη επανδρωμένο αερόχημα RQ-4 Global Hawk, και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 Spirit, αλλά και το νέας γενιάς-επερχόμενο, B-21 Raider.

Ένα ερώτημα που αυτομάτως ανακύπτει, είναι εάν η Northrop Grumman σκοπεύει να… βγάλει από τα συρτάρια των αρχείων τα σχέδια του YF-23 που έχασε από το YF-22, παρότι δεν ήταν λίγοι όσοι πίστευαν ότι ήταν τουλάχιστον ένα εξίσου ανταγωνιστικό μαχητικό αεροσκάφος, υπαινισσόμενοι «πολιτικά κριτήρια» στην τελική επιλογή.

Η εταιρία είχε παρουσιάσει το 2016 ένα σχέδιο μαχητικού έκτης γενιάς, όμως τα προβλήματα των Ιαπώνων έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος και δεν υπάρχει ο χρόνος που θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη ενός φουτουριστικού μαχητικό εντελώς νέας φιλοσοφίας. Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην Ιαπωνία είναι πάντως συναρπαστικό Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ