2018-07-25 18:30:26
Φωτογραφία για Τραγωδία: 81 οι νεκροί, αγωνία για τους αγνοούμενους
Μέσα σε συνθήκες ολικής καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα της Ανατολικής Αττικής, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η μακάβρια αναζήτηση νεκρών και αγνοούμενων, καθώς και η καταγραφή των ανυπολόγιστων ζημιών.

Στους 81 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών.

Στις δηλώσεις της νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, είχε μιλήσει για 79 νεκρούς, ωστόσο λίγη ώρα μετά έγινε γνωστό ότι εξέπνευσε ένας 84χρονος πολυτραυματίας που νοσηλεύονταν στο Θριάσιο, ενώ βρέθηκε μια γυναίκα νεκρή μέσα στην οικία της, στην οδό Χρυσανθέμων, στο Μάτι, από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που κάνει έρευνες από σπίτι σε σπίτι,

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής πρόσθεσε ότι «πιο σημαντικό είναι ότι το δύσκολο έργο για τον εντοπισμό αγνοουμένων δεν έχει τελειώσει, καθώς το κέντρο της Πυροσβεστικής και οι άλλες υπηρεσίες έχουν δεχτεί δεκάδες κλήσεις, και διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα».


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι τριψήφιος, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι διαπιστωμένοι αγνοούμενοι είναι 25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης στο Μάτι.

Όπως είπε, τόσο πυροσβέστες όσο και αστυνομικοί έλεγαν στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να δοθεί μία καθοδήγηση για το πώς θα φύγουν και χωρίς να δοθεί κεντρική εντολή. «Είναι εμφανές ότι έγιναν λάθη», είπε και πρόσθεσε ότι η φωτιά κινήθηκε τόσο γρήγορα, που η πυροσβεστική δεν πρόλαβε καν να μπει στο Μάτι, μέσα στον οικισμό.

Η κατάσταση των τραυματιών

Τραυματισμένοι και νοσηλευόμενοι σε Νοσοκομεία παραμένουν 65 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι.

Εννέα παιδιά παραμένουν για νοσηλεία στο Παίδων. Τα περισσότερα από αυτά θα πάρουν εξιτήριο σήμερα.

«Οι δέκα άνθρωποι που παραμένουν διασωληνωμένοι είναι εγκαυματίες οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του ΕΚΕΠΥ.

«Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα γίνει τις επόμενες ώρες, γι’ αυτό όσοι από εμάς μπορούμε να δώσουμε αίμα ας το κάνουμε γιατί αυτό θα σώσει τους συνανθρώπους μας» τόνισε ο ίδιος.

Βιβλική καταστροφή

Χωρίς υδροδότηση και χωρίς ηλεκτροδότηση θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα η περιοχή Μάτι, που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η παροχή νερού θα επανέλθει σε περίπου 15 ημέρες και η τροφοδοσία με ρεύμα σε έναν μήνα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, το πρωί της Τρίτης περίπου 7.500 καταναλωτές ήταν χωρίς ρεύμα σε διάφορα σημεία των πληγεισών περιοχών στην ανατολική Αττική.

Στις περιοχές Μάτι, Νέος Βουτζάς και Ραφήνα έχουν καταγραφεί ζημιές σε συνολικά 50 υποσταθμούς, σε σύνολο περίπου 300 υποσταθμών που τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή.

Οι καταστροφές στην ανατολική Αττική είναι τεράστιες.

Περισσότερες από 2.500 κατοικίες σε Βουτζά, Νέα Μάκρη, Μάτι και Ραφήνα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα 4.000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της αυτοψίας από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών σε σπίτια σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά την κατάσταση των κτιρίων.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου αποφασίστηκαν μέτρα ανακούφισης των πληγεισών περιοχών.

Τραγωδία: 81 οι νεκροί, αγωνία για τους αγνοούμενους

Αγωνία για τους αγνοούμενους σε Μάτι και Ραφήνα

Φουσκωτά σκάφη του Λιμενικού χτενίζουν τις ακτές αναζητώντας ανθρώπους που πιθανόν να επιχείρησαν να διαφύγουν κολυμπώντας στη θάλασσα, ενώ κλιμάκια της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών ελέγχουν όλα τα σπίτια.

Μια ανοιχτή ψηφιακή βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους των καταστροφικών πυρκαγιών, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο.

Στην βάση αυτή, μπορεί ο καθένας να ανεβάσει μια φωτογραφία του δικού του ανθρώπου που αναζητά μετά τις φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν χθες στην ανατολική Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κάποια επίσημη καταγραφή αλλά για μια ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ η πυροσβεστική έχει ζητήσει να γίνονται δηλώσεις των αγνοουμένων στο 199.

Η κατάσταση της φωτιάς

Για τρίτη μέρα η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη παραμένει σε εξέλιξη. Μικρές αναζωπυρώσεις γίνονται συνεχώς στην περιοχή του Νέου Βουτζά, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εκτιμά πως δεν υπάρχει ανησυχία για εκδήλωση νέας μεγάλης πυρκαγιάς.

Για την κατάσβεση της επιχειρούν τώρα 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντές με 6 οχήματα, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα του Στρατού και 1 ελικόπτερο.

Banner με χρηστικές πληροφορίες στον ιστότοπο της Περιφέρειας

Από σήμερα στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής λειτουργεί συγκεκριμένος χώρος (banner) υπό τον τίτλο «Χρήσιμες Πληροφορίες για τις μεγάλες πυρκαγιές στις 23/7/18», όπου παρέχονται χρηστικές πληροφορίες και ο οποίος επικαιροποιείται συστηματικά.

Εξάλλου η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι για την καταγραφή ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292.

Ήδη πραγματοποιούνται αυτοψίες. Οι πληγέντες μπορού

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ