2018-07-26 13:53:25
Φωτογραφία για Υπάρχουν και πραγματικοί Ιεράρχες, άξιοι της αποστολής τους
Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων Κτιστάκης, ανατρέχει -μέσω του Cretalive- στο παρελθόν, σχεδιάζοντας το... μέλλον του στην (πολύ) μακρινή Ωκεανία του Αντώνη Παντινάκη

Βιώνει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του. Τα συναισθήματά του, όμορφα και ανεπιτήδευτα: Χαρά, δικαίωση, ευγνωμοσύνη, ταπεινοφροσύνη αλλά και ευθύνη. Κι όλα αυτά εις διπλούν.

Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων Κτιστάκης, μία εβδομάδα μετά τη χειροτόνησή του, πήρε και το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Και πλέον, πλάι στο ιεραποστολικό του έργο στην άλλη άκρη του κόσμου, προστίθεται και το... ιατρικό.

Δύο σχεδόν μήνες πριν αναλάβει με κάθε επισημότητα τα καθήκοντά του στα νησιά του Ειρηνικού, ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας ανατρέχει -μέσω του Cretalive- στο παρελθόν, σχεδιάζοντας το... μέλλον του στην (πολύ) μακρινή Ωκεανία...

«Πτυχίο ευθύνης»


«Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου μου δόθηκε η δυνατότητα παράλληλα με τα ιερατικά μου καθήκοντα να παρακολουθώ τα μαθήματα της Σχολής. Επίσης, με την στήριξη του Ηγουμένου της Μονής Αγκαράθου κατάφερα να δώσω κατατακτήριες και να περάσω στην Ιατρική και να πάρω αυτό το πτυχίο ευθύνης. Οφείλω να τους ευχαριστήσω πολύ», σημειώνει ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας. Πάνω απ΄όλα όμως τα κατάφερε, «με τη χάρη του Θεού και της Παναγίας», που επικαλείται διαρκώς.

Οι ευχαριστίες του

Το «μικρόβιο» της Ιατρικής το «κόλλησε» από μικρή ηλικία. «Ο πατέρας μου είναι φαρμακοποιός, συνεπώς η Ιατρική είχε πάντοτε υψηλή θέση στην αξιακή μου πυραμίδα», εξηγεί. Δεν είναι πάντως ο πρώτος άνθρωπος της Εκκλησίας που ασχολείται με την Ιατρική Επιστήμη. «Κατά νου είχα τον Άγιο Λουκά, τους Αγίους Αναργύρους και τους Αποστόλους του Κυρίου, που θεράπευαν το σώμα και τις ψυχές των συνανθρώπων τους. Με σύνεση και συνεχή προσευχή και γνωρίζοντας την παρρησία τους προς τον Θεό, ζητούσα τη βοήθειά τους», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Καμία έκπτωση»

Οι καθηγητές και οι συμφοιτητές του, «με αντιμετώπισαν με πολύ σεβασμό. Με δέχθηκαν με αγάπη και με στήριξαν. Έζησα από κοντά τις αγωνίες τους αλλά και το πολύ υψηλό επίπεδό τους. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη. Τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου», τονίζει ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως «δεν έγινε καμία έκπτωση στους βαθμούς μου, λόγω της ιερατικής μου ιδιότητας».

Οι... εξόριστοι της κρίσης

Στην νέα του «πατρίδα» θα συναντήσει «ένα ελληνικό ποίμνιο 8-10.000 συμπατριωτών μας», αναφέρει. Από εκείνους, όπως γνωστοποιεί, «οι 5-6.000 είναι άνθρωποι της κρίσης». Δηλαδή, μετανάστευσαν στη Νέα Ζηλανδία την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην χώρα μας.

Στο νησί της Ωκεανίας, υπάρχουν ακόμη ένα Μοναστήρι,ένας Ιερός Ναός κι ένα ορφανοτροφείο που συντηρεί 30 παιδιά. «Καλούμαι να συνεχίσω το έργο του προκατόχου μου, του κ. Αμφιλοχίου και να συμπορευτούμε όλοι μαζί», σχολιάζει ο νέος Μητροπολίτης της Νέας Ζηλανδίας, ευχαριστώντας θερμά «τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο» για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του.

Εν συνεχεία, διαβεβαιώνει πως στην πρώτη ευκαιρία «εφόσον κριθεί αναγκαίο θα χρησιμοποιήσω τις σπουδές μου προς όφελος των συνανθρώπων μου». Εξάλλου, για τον ίδιο, « οι σπουδές, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες μας, συνδιαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας και φαίνονται χρήσιμες στην καθημερινότητά μας».

«Γεννιόμαστε μόνο, δεν πεθαίνουμε ποτέ»

Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας συνηθίζει να λέει πως «για να σώσει κανείς την ψυχή του, πρέπει πρώτα να την απολέσει», παραφράζοντας την γνωστή φράση του Ιησού Χριστού, ενώ παρατηρεί όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας σήμερα. «Οι άνθρωποι στις μέρες μας ζουν για τον θάνατό τους! Πρέπει να σκεφτούμε ότι γεννιόμαστε μόνο, δεν πεθαίνουμε ποτέ», υποστηρίζει και προτρέπει τους συνανθρώπους του «να βγουν από τον μικρόκοσμό τους και να προσφέρουν με όλη τους τη δύναμη και αγάπη» στον διπλανό τους.

Βιογραφικό Σημείωμα Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας Μύρωνος Κτιστάκη

Ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων (Κτιστάκης), γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1969.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του στο Ηράκλειο, έλαβε το πτυχίο από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1993 και πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Το 1996 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1997.

Το 2001 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2012 έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας. Διετέλεσε Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου και εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στη Συνοδική Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Υπηρέτησε ως εφημέριος διαφόρων Ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και του Μετοχίου Ζωοδόχου Πηγής «Ελεούσης» της Ιεράς Μονής Αγκαράθου.

Από το έτος 2015 κατείχε τη θέση του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

Μετείχε σε διάφορα διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και εκπροσώπησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε διάφορες περιστάσεις και εκδηλώσεις.

Το 2018 χειροτονήθηκε νέος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας και ορκίστηκε ιατρός όντας απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ