2018-07-30 21:37:32
Φωτογραφία για Συμπαραστάτης του Δημότη Σ-Α: Παρουσίαση Ενεργειών για Ασφάλεια Πολιτών
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Τι και πως προβλέπεται

Οι δράσεις που προοδευτικά υλοποιούνται σε μια οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση κινδύνων, περιγράφονται ως εξής:

Εκτίμηση της κατάστασης και σχετική εισήγηση από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον Δήμαρχο. Ο εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου έχοντας την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής, είναι ο μόνος αρμόδιος να εισηγηθεί την οργανωμένη απομάκρυνση. Στα πλαίσια αυτά, προτείνει εγκαίρως και επακριβώς τα όρια της περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί η δράση, με βάση την αναμενόμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς]. Άμεσος καθορισμός σημείου συγκέντρωσης φορέων που κύρια εμπλέκονται (Π.Υ, ΕΛ.ΑΣ, ΕΚΑΒ, ΟΑΣΘ, κ.τ.λ) από το αρμόδιο όργανο που έχει την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης
. Επισημαίνεται ότι η ενέργεια αυτή, δεν αποκλείει την επιτόπου σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.), εφόσον η εξέλιξη του φαινόμενου το επιτρέπει. Λήψη απόφασης για την απομάκρυνση ή μη , από τον Δήμαρχο. Ενημέρωση κοινού, όταν έχει ληφθεί απόφαση για την απομάκρυνση του.

Η ανακοίνωση πρέπει να περιέχει τις εξής βασικές πληροφορίες:

Ποιος έλαβε την απόφαση και ποιος έχει την ευθύνη εκτέλεσης της. Να προσδιορίζει με σαφή τρόπο τα όρια της περιοχής εκκένωσης (μερικής ή ολικής), καθώς και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες εάν παραμείνουν σε αυτήν. Να προσδιορίζει με σαφή τρόπο εάν συντρέχει λόγος γενικής απομάκρυνσης όλων των πολιτών, ή συγκεκριμένων ομάδων τις οποίες θα προσδιορίζει κατά προτεραιότητα (άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά, ηλικιωμένοι, κτλ). Να προσδιορίζει που και πότε θα συγκεντρωθούν (σημεία συγκέντρωσης) οι πολίτες εφόσον χρειάζονται μεταφορά, καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα που μπορούν να έχουν μαζί τους. Να προσδιορίζει την προβλεπόμενη διάρκεια της απομάκρυνσης, καθώς και τον τόπο προορισμού. Να κατονομάζει τις ασφαλείς οδούς διαφυγής καθώς και τυχόν μονοδρομήσεις που μπορεί να επακολουθήσουν, σε περίπτωση απομάκρυνσης με δικά τους μέσα. Να αναφέρει τη διαθέσιμη προνοιακή υποστήριξη στον τόπο προορισμού. Να αναφέρει οδηγίες για προστασία της περιουσίας των πολιτών που απομακρύνονται.

Σημειώνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία τα Μ.Μ.Ε. να αναμεταδώσουν τη σχετική ανακοίνωση συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας και μοναδικής συνολικής εικόνας αντιμετώπισης της κατάστασης προς το κοινό.

Ωστόσο πέραν των Μ.Μ.Ε., τοπικής ή πανελλαδικής εμβέλειας, που θα αναμεταδώσουν την ανακοίνωση, η κύρια δράση της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την λήψη απόφασης και έναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσής του, θα πρέπει να βασίζεται σε μεθόδους και πρακτικές που εξασφαλίζουν περισσότερο τον εντοπισμό και εν συνεχεία την ενημέρωση των πολιτών για τούς κινδύνους που διατρέχουν στην περίπτωση που παραμείνουν στην περιοχή. 

Οι μέθοδοι αυτοί είναι: Ενημέρωση πόρτα – πόρτα, ενημέρωση με διερχόμενο όχημα που παρέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες, συνδυασμός και των δυο μεθόδων. Στην περίπτωση αυτή, τον κύριο λόγο για την υλοποίηση της δράσης έχουν οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, το έργο των οποίων μπορεί να υποστηριχτεί από την Δημοτική Αστυνομία (εφόσον υπάρχει).

Με βάση τα παραπάνω, εξυπακούεται ότι τόσο η εισήγηση του επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος στην επιχείρηση απόσβεσης (που αποτελεί γενεσιουργό πράξη), όσο και η επ’ αυτής απόφαση εκκένωσης που θα ακολουθήσει, δεν μπορούν να γίνουν με sms.

Ο ΣτΔΕ

Χ. Ποθουλάκης
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ