2018-07-31 10:42:53
Φωτογραφία για Ξεκινά το νέο σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό σε ειδικό γιατρό! Πως θα βρίσκουν γιατρό οι ασφαλισμένοι
Τρίτη 31 Ιούλιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ξεκινά το νέο σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό σε ειδικό γιατρό

Ήδη άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι από την 1η Αυγούστουσταματούν να ισχύουν οι παλαιές συμβάσεις των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών με τον Οργανισμό (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι) και από το νέο μήνα θα αρχίσουν να ισχύουν μόνο οι νέες. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Τέλος οι παλιοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινούν από 1η Αυγούστου οι νέες συμβάσεις!»

Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος δεν προτίθεται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να δώσει παράταση.

Άγνωστο παραμένει πάντως πως θα ισχύσει το νέο σύστημα παραπομπών τη στιγμή που τόσο στις δημόσιες Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.) αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, οι οικογενειακοί γιατροί που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένους γιατρούς δεν ξεπερνούν τους 1000.


Ωστόσο η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που εστάλη στις 18 Ιουνίου είναι ξεκάθαρη και ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τόσο σε εξειδικευμένο γιατρό όσο και στα νοσοκομεία ή για διαγνωστικές εξετάσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος: «Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο».

Αντίστοιχα επισημαίνεται: Οι παραπομπές γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 1 του ν. 4486/2017 και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Το έντυπο παραπομπής προσκομίζεται από το λήπτη υπηρεσιών υγείας και τηρείται αρχείο: από το αρμόδιο τμήμα για την κίνηση των ασθενών (π.χ. Γραμματεία) των Κέντρων Υγείας ή των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιαςφροντίδας υγείας, όπου έχει παραπεμφθεί.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.

Να σημειωθεί ότι από το σύστημα παραπομπών εξαιρούνται οι Γυναικολόγοι, οι Ψυχίατροι, οι Οφθαλμίατροι και οι Οδοντίατροι.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ