2018-07-31 11:00:32
Φωτογραφία για 10 Λόγοι Που οι Γιαπωνέζες Παραμένουν Αδύνατες και Δεν Δείχνουν Γερασμένες
Η Ιαπωνική είναι μια πανέμορφη κουλτούρα με φιλήσυχους ανθρώπους. Ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από τέσσερα κύρια νησιά και παραπάνω από 6000 μικρότερα, η Ιαπωνία είναι πατρίδα μιας ευρείας γκάμας γεωγραφικής, πολιτιστικής και ιστορικής ποικιλίας. Οι Γιαπωνέζες είναι γνωστό ότι είναι λεπτεπίλεπτες, αδύνατες και δείχνουν νέες και το προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Αυτό οφείλεται στην Ιαπωνική κουλτούρα και τις επιλογές που κάνουν όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους.

Εάν ποτέ αναρωτηθήκατε, ακολουθούν δέκα λόγοι για τους οποίους οι Γιαπωνέζες παραμένουν αδύνατες και δεν δείχνουν γερασμένες.

ΠΟΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ

Το πράσινο τσάι θεωρείται το πλέον υγιεινό ποτό του πλανήτη και είναι αναγνωρισμένο για τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται στη Κίνα από τον 8ο αιώνα και κατασκευάζεται από μη οξειδωμένα φύλλα του θάμνου Camelia sinensis.


Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό από πολλούς πολιτισμούς για τις ποικίλες ιατρικές του ιδιότητες. Στην Ινδία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αιμορραγίας, την επούλωση των πληγών, βοηθά στην πέψη, στη βελτίωση της πνευματικής και της καρδιακής υγείας και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και έχει ισχυρές συνέπειες στην υγεία με την κατανάλωση.

Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πράσινου τσαγιού, περιέχουν βιοενεργά συστατικά και phytonutrients όπως flavonoid και catechins που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις φλεγμονές που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες οι οποίες ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση και διάφορες ασθένειες. Μια συγκεκριμένη κατεχίνη που υπάρχει στο πράσινο τσάι είναι η epigallocatechin gallate (EGCG), η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έρευνας λόγω ωφέλειας στην υγεία. Η EGCG θεωρείται πως ενισχύει τις υγιείς αρτηρίες, μειώνει τη «κακή» χοληστερίνη, μειώνει τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων που μπορεί να προκαλέσει θρόμβους στο αίμα και προστατεύει τα κύτταρα από τον καρκίνο με το να καταστέλλει την παραγωγή των όγκων.

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης και καφεϊνη και το αμινοξύ L-theanine, δυο συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η τακτική πόση πράσινου τσαγιού έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διαβήτη, καρδιοπαθειών και Αλτσχάιμερ. Για τη μεγιστοποίηση των οφελών του πράσινου τσαγιού προσπαθήστε να πίνετε 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού είναι διαθέσιμο και σε μορφή συμπληρώματος και αν επιλέξετε να το πιείτε σε αυτή τη μορφή προτείνετε να μην υπερβαίνετε τα 750 μιλιγραμμάρια ημερησίως.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΥΜΩΣΗ

Η διαδικασία πίσω από τις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να μην ακούγεται ελκυστική αλλά είναι μια αρχαία τακτική που εμπεριέχει πολλά οφέλη στην υγεία. Η ζύμωση είναι μια διαδικασία μεταβολισμού που χρησιμοποιεί φυσικούς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια ή μαγιά οι οποίοι τρέφονται με ζάχαρα και άμυλο και διατηρούν την τροφή προκαλώντας ωφέλιμα ένζυμα, βιταμίνες του συγκροτήματος Β, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά. Δημοφιλείς τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι το λάχανο τουρσί, το kimchi, η γιαούρτη, το tempeh, τα αγγουράκια τουρσί και η σούπα miso. Ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kombucha ή το κεφίρ είναι εξίσου δημοφιλείς επιλογές.

Η προσθήκη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή έχουν συνδεθεί με όφελος στην υγεία. Πέραν της προσθήκης «καλών» βακτηριδίων στο έντερο, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση αυξάνουν επίσης τα επίπεδα των βιταμινών Α και C, κάνουν τα φαγητά πιο εύπεπτα, απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα και εξαλείφουν τα τους “ανταγωνιστές” που παρεμποδίζουν την απορρόφηση των υγειών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν συνδεθεί με όφελος σε θέματα υγείας όπως η ulcerative colitis, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, οι αλλεργίες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η νοητική λειτουργία και πνευματικές ασθένειες. Μια δημοφιλής επιλογή από τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση στην Ιαπωνία είναι το natto, που είναι φτιαγμένο από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Το natto περιέχει ένα πολύ ισχυρό προβιοτικό ονομαζόμενο bacillus subtilis, που δείχνει πως υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πέψη της βιταμίνης Κ2 και το στοιχείο nattokinase, το οποίο είναι ένα αντιφλεγμονώδες ένζυμο που θεωρείται πως περιέχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όχι μόνο είναι εξαιρετικά υγιείς αλλά και μπορούν να φτιαχτούν πολύ απλά στο σπίτι. Μπορείτε να φτιάξετε kombucha με το να προκαλέσετε ζύμωση στο λάχανο με αλάτι και μπορείτε να κάνετε τουρσί οιοδήποτε λαχανικό της επιλογής σας με την προσθήκη ξυδιού ή ζάχαρης.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

Η Ιαπωνική κουζίνα περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από θαλασσινά και πολλά διαφορετικά είδη από καλαμάρια, ψάρια, χταπόδια, χέλια και οστρακοειδή που βρίσκονται στα περισσότερα καθημερινά γεύματα. Τα θαλασσινά είναι ένα σύνηθες υλικό στο σούσι, τις σαλάτες, στο κάρυ και τη tempura ή απλά μαγειρεύονται στη σχάρα και σερβίρονται μαζί με ρύζι και τη δημοφιλή σούπα “miso”.

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνες του συγκροτήματος Β και D, ωμέγα-3 λιπαρά και πολλά άλλα. Επίσης είναι χαμηλά σε κεκορεσμένα λίπη και ένα μεγάλο όφελος που προκαλεί μια δίαιτα πλούσια σε θαλασσινά είναι η ενίσχυση της υγιούς καρδιάς.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα θαλασσινά έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιαγγεαικών νοσημάτων όπως αρρυθμία, καρδιακή προσβολή και είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς επίσης μπορούν να μειώσουν τις εκφυλιστικές λόγω της ηλικίας κηλίδες, να στηρίξουν την ορθή ανάπτυξη του εγκεφάλου και να θεραπεύσουν την κατάθλιψη.

Τα θαλασσινά είναι υψηλά σε θρεπτικά συστατικά που πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά και τα πλέον λιπαρά είδη όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται ως τα πιο υγιεινά επειδή περιέχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών με βάση το λίπος. Για να λάβει κανείς τα θρεπτικά οφέλη τους θα πρέπει να καταναλώνει θαλασσινά δύο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ

Στην Ιαπωνική κουλτούρα η φράση “ichiju-sansai” ή «μία σούπα, τρία συνοδευτικά» εφαρμόζεται την ώρα των γευμάτων. Έτσι ένα τυπικό γιαπωνέζικο γεύμα συνήθως αποτελείται από ένα βασικό φαγητό όπως ρύζι ή νούντλς συνοδευόμενο από ένα κύριο πιάτο όπως ψάρι, κοτόπουλο, χοιρινό ή βοδινό με συνοδευτικά όπως λαχανικά τουρσί και miso soup. Αυτά μπορεί να ακούγονται πολλά αλλά όλες οι μερίδες είναι μικρές και βασίζονται σε εποχιακά υλικά. Η Ιαπωνική εθιμοτυπία ορίζει πως οι διαφορετικές γεύσεις δεν θα πρέπει να αγγίζουν η μια την άλλη στο ίδιο πιάτο έτσι η κάθε μερίδα παρουσιάζεται σε μικρότερους δίσκους σερβιρίσματος.

Γενικά λοιπόν οι Ιάπωνες δε βάζουν το φαγητό τους στο ίδιο πιάτο όπως κάνουμε στη Δύση και αυτό μπορεί να συμβάλλει στην υγεία και την ευεξία τους. Το μέγεθος των μερίδων αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στη διατήρηση βάρους και την επιβεβαίωση ότι λαμβάνετε τη σωστή διατροφή καθώς με τα ταχυφαγεία και τα εστιατόρια να σερβίρουν μερίδες που κυμαίνονται από μικρές έως τεράστιες είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς σχετικά με το πόσο πολύ θα πρέπει να φάει.

Το μέγεθος των μερίδων εξαρτάται από το είδος του φαγητού και το άτομο που θα το φάει. Ένα παιδί για παράδειγμα θα πρέπει να φάει μικρότερη ποσότητα από έναν ενήλικα. Με το να προσέχετε το μέγεθος της κάθε μερίδας μπορείτε να ελέγξετε ευκολότερα το τι τρώτε. Για ένα σύνηθες γεύμα αποτελούμενο από κρέας και λαχανικά ορίστε το μέγεθος των μερίδων κοιτάζοντας το χέρι σας. Το τμήμα των πρωτεϊνών (κρέας, φασόλια ή ξηροί καρποί) θα πρέπει να έχει το μέγεθος της παλάμης σας. Για τα λαχανικά μια μερίδα στο μέγεθος γροθιάς θα πρέπει να είναι αρκετή και για τις σαλάτες δύο γροθιές.

Προτού φάτε σταματήστε για ένα λεπτό για να αντιληφθείτε το πόσο πραγματικά πεινάτε. Επειδή συχνά τρώμε περισσότερο απ’όσο νιώθουμε είναι καλύτερα να υιοθετήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση του φαγητού. Όταν καθόσαστε να φάτε κάντε το χωρίς περισπασμούς όπως η τηλεόραση. Να τρώτε σιγά και να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά, αφήνοντας το πιρούνι σας κάθε λίγες μπουκιές για να επιβραδύνετε ακόμα πιο πολύ. Αυτό σας βοηθά να τρώτε σιγά και να προσέχετε ακόμα πιο πολύ αυτά που σας λέει το σώμα σας.

ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Το περπάτημα για τους Ιάπωνες είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να ανακαλύψετε τη χώρα. Υπάρχουν πάρα πολλά μονοπάτια και προσκυνήματα που μπορείτε να κάνετε εάν είστε τυχεροί και κάνετε τις διακοπές σας εκεί, αλλά εάν όχι και πάλι μπορείτε να περπατάτε όπως οι Ιάπωνες. Οι Ιάπωνες όχι μόνο προτιμούν να περπατούν στις υπερπληθείς πόλεις τους για να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά και γιατί θεωρούν το περπάτημα ως μια Βουδιστική τελετουργική πράξη. Περί τα 90 εκατομμύρια άτομα στην Ιαπωνία θεωρούνται πως είναι Βουδιστές και επομένως πολλοί από αυτούς επιχειρούν την άσκηση του περιπατικού διαλογισμού.

Ο περιπατικός διαλογισμός είναι μια εύκολη άσκηση στο να την κάνει κανείς καθώς δεν απαιτεί φανταχτερά εξαρτήματα. Το μόνο είναι ένα άνετο ζευγάρι παπούτσια και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Περιλαμβάνει σκόπιμη σκέψη για το κάθε βήμα αντί για το μηχανικό περπάτημα που συνηθίζετε. Έτσι καθώς περπατάτε εστιάστε την προσοχή σας στο να σηκώνετε το ένα πόδι, να το κινείτε προς τα εμπρός και να το ακουμπάτε στο έδαφος. Κατόπιν εστιάστε την προσοχή σας στο να σηκώσετε το άλλο πόδι και να κάνετε το επόμενο βήμα. Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο το βάρος του σώματός σας μετατοπίζεται καθώς προχωράτε προς τα εμπρός και απλά βαδίστε.

Ενώ μπορεί να θεωρείται αρκετά γελοίο, πρακτικά απλά πηγαίνετε για μια σύντομη βόλτα και προσέξτε την κάθε κίνησή σας. Ενσωματώνοντας την άσκηση αυτή [στην καθημερινότητά σας] όσο συχνότερα γίνεται θα βοηθηθείτε πολλαπλώς. Το περπάτημα είναι μια άσκηση μεταφοράς βάρους και μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και να βελτιώσει τη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις και διαβήτης.

Με το να περπατάτε 30 τουλάχιστον λεπτά κάθε μέρα βοηθάτε στην απόκτηση γερών οστών, βελτιώνετε την ισορροπία σας, αυξάνετε τη δύναμη και αντοχή των μυών σας και βοηθάτε να χάσετε ή να διατηρήσετε βάρος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν 30 λεπτά κάθε μέρα αλλά μπορείτε να βάλετε στην καθημερινότητά το να επιλέξετε να ανεβείτε τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ, να περπατάτε αντί να οδηγείτε για να πάτε στα καταστήματα της γειτονιάς ή να κατεβαίνετε από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς νωρίτερα από το κανονικό και να περπατάτε το υπόλοιπο της διαδρομής ως τον προορισμό σας.

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ «ΣΤΟ ΠΟΔΙ» ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ

Στην εποχή μας μπορεί να είναι δύσκολο να καθίσει κανείς και να φάει ένα γεύμα, πόσο μάλλον τρία γεύματα. Όλοι μας είμαστε τόσο στρεσαρισμένοι και απασχολημένοι που μοιάζει αδύνατον. Όμως το να τρώτε «στο πόδι» είναι ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά την υγιεινή διατροφή και οι Ιάπωνες το γνωρίζουν. Στην κουλτούρα τους το να τρώει κανείς «στο πόδι» θεωρείται αγένεια, είτε περπατά στο δρόμο είτε χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι Ιάπωνες θεωρούν πως το φαγητό είναι μια ιερή ώρα για τον ανεφοδιασμό και την ενεργοποίηση του σώματος. Για το λόγο αυτό αφιερώνουν χρόνο στο κάθε γεύμα στο να κάτσουν και να εστιάσουν την προσοχή τους στο φαγητό. Όταν περπατάμε ή μετακινούμαστε ο εγκέφαλός μας αποσπάται με το να κάνουμε δύο ή περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα και δεν προσέχουμε τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας και που μας λένε ότι χορτάσαμε. Το να τρώμε αφηρημένα σημαίνει ότι δεν προσέχουμε το φαγητό που καταναλώνουμε, πράγμα που εξηγεί γιατί μπορούμε να φάμε μια ολόκληρη σακούλα πατατάκια χωρίς να το πάρουμε είδηση.

Όπως προαναφέρθηκε η υιοθέτηση της τακτικής του προσεκτικού φαγητού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους μας και σε μια υγιή σχέση με το φαγητό. Σκεφθείτε όλους αυτούς τους περισπασμούς που έχετε γύρω σας τώρα. Στην υγεία μας επιδρούν πολλές εξωτερικές επιρροές αλλά το προσεκτικό φαγητό μας επιτρέπει να εστιάσουμε αποκλειστικά στον εαυτό μας.

Για να τρώτε συνειδητά κάνετε στον εαυτό σας τις ερωτήσεις αυτές: Γεύομαι την κάθε μπουκιά; Πώς νιώθει το σώμα μου αυτή τη στιγμή; Βρίσκω ευχαρίστηση στο φαγητό ή νιώθω θλιμμένος; Το να τρώμε συνειδητά θεωρείται ότι βοηθά τις ψυχολογικές διατροφικές διαταραχές όπως το τσιμπολόγημα και τη βουλιμία. Οι συνεχείς προσπάθειες για να τρώμε συνειδητά θα μας βοηθήσει να επανασυνδεθούμε με τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας χτίζοντας μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας. Θα μπορέσουμε επίσης να χειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματά μας καθώς το πολύ φαγητό οφείλεται συχνά στο άγχος, την κατάθλιψη ή την αγωνία.

ΥΓΙΕΙΝΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Όταν μαγειρεύεται το φαγητό ένα μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών μπορεί να χαθεί ανάλογα με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί. Οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνική κουζίνα. Γενικά υπάρχουν τέσσερις κύριοι τρόποι μαγειρέματος. Το Agemono που είναι παρόμοιο με το τηγάνισμα αλλά χρησιμοποιείται πιο υγιεινό κουρκούτι όπως το Τempura, το Μushimono που είναι φαγητό μαγειρεμένο στον ατμό, το Νimono που είναι βραστό φαγητό και το Υakimono που είναι τρόπος ψησίματος.

Το να μαγειρεύουμε τα φαγητά στον ατμό είναι πιθανώς η πλέον υγιεινή επιλογή καθώς και μαγειρεύονται και διατηρούνται τα αρώματα, πράγμα που εξαλείφει την ανάγκη χρήσης επιπλέον λίπους κατά την προετοιμασία. Με το μαγείρεμα στον ατμό διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά καλύτερα από τις υπόλοιπες μεθόδους και αποτελεί την καλύτερη επιλογή όταν μαγειρεύετε ψάρια ή άλλα θαλασσινά επειδή δεν ξηραίνει το ψαχνό. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να ετοιμάσετε ένα ολόκληρο γεύμα από κρέας και λαχανικά χρησιμοποιώντας την κατσαρόλα.

Το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια ξεχασμένη μέθοδος μαγειρέματος αν και είναι μια από τις πιο υγιεινές. Η μέθοδος αυτή μοιάζει με το ψήσιμο στο φούρνο με τη μόνη διαφορά πως όταν ψήνετε στο φούρνο η φωτιά προέρχεται από κάτω ενώ όταν ψήνετε στη σχάρα προέρχεται από επάνω. Αυτή είναι μια μέθοδος ξηρής θερμότητας έτσι δεν χρειάζεστε ούτε νερό αλλά ούτε και λάδι. Τα άπαχα μέρη του κρέατος όπως του βοδινού και του κοτόπουλου ψήνονται επίσης στη σχάρα, ιδίως άμα μαριναριστούν πρώτα ή εμβαπτιστούν σε κουρκούτι για να βεβαιωθούμε πως δεν θα ξεραθούν. Λαχανικά όπως πιπεριές, κολοκύθια και κρεμμύδια είναι εξίσου νόστιμα όταν μαγειρευτούν κατ’αυτόν τον τρόπο, γενικά όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο αυτή στις περισσότερες τροφές.

Το να βράσετε τα λαχανικά μπορεί να ακούγεται βαρετό αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μέθοδος που προκαλεί πολλά οφέλη στην υγεία. Τα βραστά λαχανικά δεν έχουν λίπος, είναι μαγειρεμένα αποκλειστικά σε νερό και η προσθήκη αυτών στη δίαιτά σας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Είναι επίσης πλούσια σε ίνες και διασπώνται εύκολα στο στομάχι, πράγμα που μπορεί να διευκολύνει την πίεση στο πεπτικό σύστημα. Το βράσιμο μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία λίθων στη χολή, επειδή η διαδικασία απομακρύνει ένα μεγάλο ποσοστό οξαλικών αλάτων από τις τροφές, που είναι συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία λίθων στη χολή.

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Στην Ιαπωνία οι πολεμικές τέχνες είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα δημοφιλές άθλημα, είναι και τρόπος ζωής και μια πνευματική άσκηση. Οι πολεμικές τέχνες χρονολογούνται από το 23πΧ και εκτελούνταν παραδοσιακά από τους πολεμιστές σαμουράι λόγω του περιορισμού των όπλων από άλλες κοινωνικές ομάδες. Από τότε οι πολεμικές τέχνες ανέπτυξαν διαφορετικά εργαλεία και εκπαίδευση, μεθόδους, φιλοσοφία μεταξύ των διαφόρων σχολών και στυλ.

Υπάρχουν πολλά είδη Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών όπως το Aikido, ένα είδος μάχης ειρηνικής φύσης και βασίζεται στην αυτοάμυνα με έμφαση στις δυνατές λαβές αντί για επιθετικά χτυπήματα. Το Iaido είναι ένα είδος ξιφομαχίας που εμφανίστηκε τον 15ο αιώνα, το Τζούντο, ένα από τα πιο γνωστά είδη και Ολυμπιακό άθλημα, το Σούμο, ένα άλλο δημοφιλές άθλημα ίσως περισσότερο γνωστό για τους θηριώδεις αθλητές του και το καράτε, γνωστό επίσης ως «ο τρόπος του αδειανού χεριού» που εστιάζει κυρίως στα άμεσα χτυπήματα και τις τεχνικές λακτίσματος.

Οι πολεμικές τέχνες ωφελούν πολύ την υγεία. Είναι υψηλά-αεροβικές ασκήσεις που ασκούν ολόκληρο το σώμα χρησιμοποιώντας όλους τους μύες του σώματος. Βελτιώνουν επίσης την αντοχή, ευελιξία, αντοχή και τη δύναμη καθώς επίσης και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι πολεμικές τέχνες μπορεί να παρέχουν σημαντικές δεξιότητες αυτοάμυνας, να βελτιώσουν τα αντακλαστικά, να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους καθώς επίσης και τη διάθεσή σας με την έκκριση ενδοφρίνων.

Οι εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες μπορεί να σας διδάξει να σέβεστε και να εκτιμάτε τον εαυτό σας καθώς και να πειθαρχείτε και να σέβεστε τους άλλους. Είναι επίσης ένας άριστος τρόπος για να έλθετε σε στενή σχέση με τον νου και το σώμα σας. Οι πολεμικές τέχνες είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να χτυπάτε και να κλωτσάτε τον αέρα, είναι μια δραστηριότητα που αγγίζει τις αισθήσεις καθώς μαθαίνετε να βλέπετε, να αισθάνεστε και να ακούτε ενώ κινήστε.

ΜΠΑΝΙΑ ΣΕ ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Οι φυσικές θερμές πηγές, γνωστές και ως onsen, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ιαπωνία και βρίσκονται σε κάθε περιοχή της χώρας. Υπάρχουν διάφορα είδη θερμών πηγών και ξεχωρίζουν από τα μέταλλα που διαλύονται στο νερό, με το κάθε μέταλλο να παρέχει από ένα διαφορετικό όφελος στην υγεία. Οι θερμές πηγές θεωρείται πως έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες στο νου και το σώμα και μπορεί να βρίσκονται σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, και τα δύο φύλα μαζί ή ξεχωριστά. Οι θερμές πηγές μπορεί να είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό ή μπορεί να ανήκουν στο ryokan, που είναι ένα είδος Γιαπωνέζικου ξενοδοχείου.

Η Balneology είναι η επιστήμη των θεραπευτικών συνεπειών των φυσικών θερμών πηγών και μια δημοφιλής επιλογή συνήθους ιατρικής φροντίδας στην Ιαπωνία και την Ευρώπη. Οι γηγενείς φυλές της Βορείου Αμερικής θεωρούν τις θερμές πηγές ως «ισχυρές τοποθεσίες» στη φύση και τις χρησιμοποιούσαν για θεραπεία, τελετές εξαγνισμού, ιερές συγκεντρώσεις και συναντήσεις της φυλής για εκατοντάδες χρόνια.

Ο εμβαπτισμός στις θερμές πηγές είναι γνωστός ως Balneology και αποτελεί μια τακτική με πολλά οφέλη στην υγεία. Μπορεί να ανακουφίσει το στρες, τους πόνους, τις δερματικές παθήσεις και πολλά άλλα. Το μπάνιο στο νερό των θερμών πηγών μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος καθώς το δέρμα απορροφά μέταλλα όπως ασβέστιο, νικοτινικό οξύ και διττανθρακικό νάτριο που μπορούν να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος στους μύες όπως όταν γυμνάζεστε. Αυτό ωφελεί στο να κρατιέται η καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα υγιή και δυνατά.

Η Balneology μπορεί να μειώσει το στρες και να βοηθήσει τον ύπνο. Η θερμότητα χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες, ανακουφίζει τον πόνο και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος πράγμα που μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και να ανακουφίσει την αϋπνία. Το πλούσιο σε μέταλλα νερό μπορεί επίσης να ανακουφίσει με φυσικό τρόπο κάποιες δερματικές παθήσεις όπως ξηροδερμία, έκζεμα και ψωρίαση. Οι θερμές πηγές θεωρείται πως είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους αλλά εάν είστε έγκυος, ηλικιωμένος ή πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε πως είναι ασφαλή.

ΥΓΙΗ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

Όταν σκεφτόμαστε το επιδόρπιο μας έρχονται στο νου τα κέικ, το παγωτό ή άλλες ανθυγιεινές τροφές. Στην Ιαπωνία το επιδόρπιο είναι συνήθως μια ευκαιρία να καθαρίσει και να φρεσκαριστεί ο ουρανίσκος μετά από το γεύμα αντί να καταναλωθεί ένα πλημμυρισμένο στη ζάχαρη έδεσμα. Τα Ιαπωνικά επιδόρπια περιλαμβάνουν συνήθως φρούτα και έχουν αναπτυχθεί ανά τους αιώνες με την χρήση διαθέσιμων υλικών όπως ρύζι και γλυκά φασόλια έτσι ώστε να είναι χαμηλά σε ζάχαρη.

Ένα δημοφιλές επιδόρπιο στην Ιαπωνία είναι το mocha, ένα κέικ ρυζιού φτιαγμένο από κονιοποιημένο αλεύρι ρυζιού από ένα συγκεκριμένο είδος ρυζιού – το mochigome – που πλάθεται μέχρι να μοιάζει με ζυμάρι και να είναι κολλώδες. Τα mochi μπορούν να εμπλουτιστούν με διάφορα υλικά όπως πάστα κόκκινων γλυκών φασολιών, φράουλες ακόμα και παγωτό. Το Dorayaki είναι ένα άλλο υγιεινό επιδόρπιο φτιαγμένο από castella (ένα Ιαπωνικό είδος κέικ) ενώ από πάνω του βάζουν υλικά όπως κάστανα και σαντιγί.

Στην Ιαπωνία τα σάντοϋιτς με φρούτα, τα μπισκότα με μαρέγκα πράσινου τσαγιού και οι κολοκυθόπιτες είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές όσον αφορά τα επιδόρπια. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην απολαύσετε ένα επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα αλλά τα Δυτικά επιδόρπια τείνουν να είναι υψηλά σε επεξεργασμένο αλεύρι, ζάχαρη, καραμέλα και άλλα παχυντικά συστατικά πράγμα που εξηγεί γιατί θεωρούνται παχυντικά.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε τα επιδόρπια πιο υγιεινά και μπορείτε να το πετύχετε αυτό με το να αντικαταστήσετε τα άσχημα υλικά με καλά. Διαλέξτε καστανή ζάχαρη αντί για λευκή, αλεύρι ολικής αντί για επεξεργασμένο, σκόνη κακάο ή κομμάτια κακάο αντί σοκολάτας χρησιμοποιήστε υποκατάστατα του γάλακτος όπως γάλα αμυγδάλου, καρύδας ή ρυζιού αντί για γάλα με όλη του την κρέμα. Κάνοντας απλές επιλογές όπως αυτές θα βελτιώσετε σταδιακά την υγεία σας και την ποιότητα της ζωής σας.

Αναδημοσίευση άρθρου από: medical-news.org

( http://medical-news.org/10-reasons-japanese-women-stay-slim-dont-look-old/2321/)

Επιμέλεια μετάφρασης: Έφη Βασιλείου

Επιμέλεια Άρθρου: Ευάγγελος Ζουμπανέας

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ