2018-08-01 07:00:35
Φωτογραφία για Η εργασία σε βάρδιες και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι άνδρες που εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες κι έχουν κακή ποιότητα ύπνου είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα υπογοναδισμού και σεξουαλικά προβλήματα.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μη συνδέονται άμεσα με τη διάγνωση του υπογοναδισμού, αλλά περισσότερο με τα συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Τα άτομα που εργάζονται σε βάρδιες συνήθως ξεκινούν την εργασία τους πριν από τις 07.00 το πρωί ή μετά τις 14.00 το μεσημέρι, όταν ο μέσος άνθρωπος εργάζεται συνήθως μέσα στο χρονικό διάστημα 07.00 το πρωί με 18.00 το απόγευμα. Προηγούμενη μελέτη έχει συνδέσει την εργασία σε βάρδιες με προβλήματα όπως είναι η μειωμένη γνωστική λειτουργία, η υπέρταση και η κατάθλιψη.

Οι άνδρες με υπογοναδισμό έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που συνδέονται με σωματικά συμπτώματα, όπως είναι η μειωμένη μυϊκή μάζα, η κόπωση, η κακοδιαθεσία και τα προβλήματα ύπνου.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης συνήθως μειώνονται καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία.

Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει, επίσης, ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών που εργάζονται με βάρδιες παρουσιάζουν περισσότερες διακυμάνσεις.

Λαμβάνοντας αυτό υπ' όψιν, οι ερευνητές της νέας μελέτης θέλησαν να καθορίσουν τη σχέση ανάμεσα στην κακή ποιότητα ύπνου, τα συμπτώματα υπογοναδισμού και τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε αυτούς τους εργαζομένους. Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα 691 ανδρών που ήταν ασθενείς σε μια ανοσολογική κλινική. Από αυτούς οι 182 εργάζονταν σε εναλλασσόμενες βάρδιες. Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου και τα συμπτώματα υπογοναδισμού, ενώ η σεξουαλική τους λειτουργία εξετάστηκε με τη χρήση του Διεθνούς Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας. Τέλος, μετρήθηκαν τα επίπεδα ορμονών στον ορό του αίματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην ομάδα των εργαζομένων σε βάρδιες, αυτοί που είχαν καλό ύπνο είχαν λιγότερα συμπτώματα υπογοναδισμού και καλύτερη σεξουαλική λειτουργία. Όσοι, δηλαδή, δήλωσαν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι με την ποιότητα του ύπνου τους είχαν και τις υψηλότερες βαθμολογίες στον Δείκτη της Στυτικής Λειτουργίας σε σύγκριση με αυτούς που δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από την ποιότητα του ύπνου. Στην ομάδα των εργαζομένων με σταθερό ωράριο δεν βρέθηκε σχέση ανάμεσα στην ποιότητα ύπνου και τα επίπεδα ορμονών.

Οι ερευνητές, ωστόσο, σημείωσαν ότι πάνω από το 40% των ανδρών και στις δύο ομάδες λάμβανε θεραπεία με τεστοστερόνη, ένα στοιχείο που ενδεχομένως επηρέασε τα αποτελέσματα της μελέτης. Τονίζουν, επίσης, ότι τα ευρήματά τους δεν συνδέουν απευθείας την ποιότητα ύπνου με τα συμπτώματα υπογοναδισμού και τη σεξουαλική λειτουργία, αλλά δείχνουν ότι η ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάζει αυτές τις παραμέτρους περισσότερο από τα επίπεδα των ορμονών στον ορό του αίματος. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Urology».

www.andrologia.gr

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ