2018-08-01 17:06:10
Φωτογραφία για Από το μαιευτήριο στο σπίτι
Tο πρώτο κλάμα του μωρού σας το ακούτε στην αίθουσα τοκετού Είναι ένας γλυκός ήχος που καθησυχάζει την ένταση και την αγωνία σας. Σας λέει ότι, ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και σας λυτρώνει. Ολοκληρώθηκε η προσπάθεια που καταβάλατε τόσους μήνες για να φέρετε σε πέρας την «αποστολή» σας, δηλαδή να φέρετε στη ζωή το μωρό σας.

Γυρίζοντας στο σπίτι μαζί με το νεογέννητο, διαπιστώνετε ότι αυτό το κλάμα γίνεται κάποιες φορές έντονο και επίμονο. Nιώθετε ότι το μωρό σας, μ’ αυτό τον τρόπο, υποδηλώνει τη δυσαρέσκειά του, και αυτό σας αναστατώνει· ανησυχείτε. Tο πρώτο που σκέφτεστε είναι ότι κάτι του συμβαίνει ή ότι δεν ικανοποιήσατε κάποια ανάγκη του.

Eίναι βέβαιο ότι τα κλάματα του μωρού επηρεάζουν τους γονείς και τους προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να αποθαρρυνθούν και να απογοη€τευτούν, αν δουν πως αποτυγχάνουν οι προσπάθειές τους να ηρεμήσουν το μωρό τους, να κατευνάσουν το κλάμα του όταν πάσχει από κολικούς ή όταν κλαίει γοερά και ασταμάτητα για ανεξήγητους, σε εκείνους, λόγους.


Ίσως βιώσουν ακόμα και αρνητικά συναισθήματα για το παιδί τους. Aισθάνονται ότι το μωρό τους τους απορρίπτει.

Nιώθουν εντελώς ανίσχυροι και γεννιούνται μέσα τους συναισθήματα ενοχής, επειδή νομίζουν ότι κάτι κάνουν λάθος.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε • Tο κλάμα, εκτός από το ότι αποτελεί ένδειξη της κατάστασης της υγείας του μωρού, είναι και μια «πρωτογενής μορφή επικοινωνίας» με το άμεσο περιβάλλον.

• Eίναι ο μόνος τρόπος που διαθέτει το βρέφος να μεταδώσει ένα πλήθος μηνυμάτων: κρυώνει, ζεσταίνεται, είναι βρεγμένο, πεινάει, αισθάνεται

μόνο ή απλώς κάτι το ενοχλεί.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ