2018-08-03 22:06:23
Φωτογραφία για Οι γραμμές του Μετρό έχουν τα δικά τους βακτήρια το πρωί
Κάθε γραμμή του Μετρό σε μια πόλη έχει τη δική της ξεχωριστή μικροβιακή κοινότητα το πρωί. Αλλά καθώς οι επιβάτες αλλάζουν γραμμές μέσα στη μέρα, αναμιγνύουν τα βακτήρια από όλες τις γραμμές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας Γιάννη Παναγιώτου στο Hans Knoell Institute της Γερμανία και στο University of Hong Kong.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Cell Reports, ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών, αφού καθαρίσουν καλά τα χέρια τους, να χρησιμοποιήσουν σε διάφορες ώρες της ημέρας το Μετρό Χονγκ Κονγκ για 30 λεπτά κάθε φορά, κρατώντας τις χειρολαβές των συρμών.

Να σημειωθεί ότι κάθε μέρα, το σύστημα μετρό του Χονγκ Κονγκ με μήκος 100 χιλιομέτρων εξυπηρετεί περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους που μετακινούνται.

Η ανάλυση στα δείγματα που ελήφθησαν από τα χέρια των συμμετεχόντων, έδειξε ότι η πλειονότητα των μικροοργανισμών που είχαν μεταφερθεί στους επιβάτες, αφορούσε κοινά βακτήρια του δέρματος. Τις πρωινές ώρες αιχμής η ποικιλία των μικροβίων ήταν πολύ μεγαλύτερη (140 είδη κατά μέσο όρο) από ό,τι το απόγευμα (μόνο 48).


Η μελέτη έδειξε ότι ενώ στην αρχή της ημέρας κάθε γραμμή του Μετρό «μεταφέρει» στους επιβάτες περισσότερα και διαφορετικά είδη μικροβίων, με αποτέλεσμα κάθε γραμμή να έχει το δικό της ξεχωριστό μικροβιακό αποτύπωμα, όσο προχωρά η μέρα, οι επιβάτες «μαζεύουν» από το μετρό λιγότερα είδη μικροβίων και παράλληλα οι διαφορές των μικροοργανισμών από γραμμή σε γραμμή σταδιακά μειώνονται.

Στην αρχή της ημέρας η διακριτή σύνθεση της βακτηριακής κοινότητας κάθε γραμμής φαίνεται να εξαρτάται από το ποια περιοχή ξεκινά το μετρό. Στην πορεία όμως, δημιουργείται ένα λίγο-πολύ ενιαίο μικροβίωμα σε όλο το δίκτυο των γραμμών. “Με 5 εκατομμύρια άτομα που ταξιδεύουν καθημερινά στο Μετρό, πρέπει να υπάρχουν τα δακτυλικά αποτυπώματα ολόκληρης της πόλης», λέει ο Παναγιώτου. “Το πρωί κάθε γραμμή έχει μοναδικά μικροβιακά χαρακτηριστικά, τα οποία αντανακλούν τις περιοχές που διασχίζει. Όμως καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό μέσα στη μέρα, οι μικροβιακές κοινότητες όλων των γραμμών γίνονται σταδιακά παρόμοιες, με εμφανή την κυριαρχία των συμβιωτικών βακτηρίων του ανθρωπίνου δέρματος”.

Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια είναι σχετικά αβλαβή, καθώς φιλοξενούνται στο ανθρώπινο δέρμα. Όμως, όπως έδειξε η νέα μελέτη, μέσω του Μετρό μεταφέρονται και ορισμένα παθογόνα μικρόβια.

Ο Παναγιώτου ανέφερε ότι “η ιδέα της έρευνάς μας δεν είναι να τρομάξουμε τους ανθρώπους, καθώς παρατηρήσαμε ότι οι γραμμές του Μετρό με την περισσότερη κίνηση δεν ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από άποψη παθογόνων μικροοργανισμών”.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ