2018-08-06 18:07:30
Φωτογραφία για Η έλλειψη ακέτυλο – L - καρνιτίνης στο αίμα δείχνει κατάθλιψη
Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (National Academy of sciences) υποδεικνύουν ένα θεραπευτικό δυναμικό της απλής ουσίας που έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες μελέτες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για την ανακούφιση της κατάθλιψης σε αρουραίους.

Η ακέτυλo -L- καρνιτίνη (LAC) είναι ένας δότης ακετυλομάδων που αρχικά συσχετίστηκε μόνο με τον ενεργειακό μεταβολισμό. Η LAC διευκολύνει τη μεταφορά λιπαρών οξέων από το κυτοσόλιο στα μιτοχόνδρια. Τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται εκεί ως πρώτη ύλη για β-οξείδωση.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η Carla Nasca του Πανεπιστημίου Rockefeller στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι η LAC είχε μια σημαντική λειτουργία στον εγκέφαλο.

Στον ιππόκαμπο και στον μετωπιαίο φλοιό, ανέστειλε τη δραστηριότητα των διεγερτικών γλουταμινεργικών νευρώνων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στα πειραματόζωα.


Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν το ρόλο της LAC στην κλινική κατάθλιψη. Όρισαν την συγκέντρωση LAC σε 71 ασθενείς ηλικίας 20-70 ετών που είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη: Στην μελέτη εξετάστηκαν 28 ασθενείς με μέτρια και άλλοι 43 με σοβαρή κατάθλιψη.

Εργαστηριακές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα LAC απ΄ότι 45 υγιείς χωρίς διαταραχές διάθεσης. Οι χαμηλότερες τιμές LAC βρέθηκαν σε ασθενείς την πιο βαριά κατάθλιψη.

Αυτές περιελάμβαναν ασθενείς στους οποίους η κατάθλιψη δεν είχε ανταποκριθεί σε θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και σε ασθενείς με πρώιμη εμφάνιση κατάθλιψης, ειδικά σε εκείνους που είχαν υποστεί παιδική κακοποίηση, παραμέληση, φτώχεια ή βία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θεραπεία με LAC μπορεί να είναι αποτελεσματική σε μερικούς ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη. Επί του παρόντος, πάντως, αυτό δεν συνιστάται.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ