2018-08-07 17:21:03
Φωτογραφία για Φονικές πυρκαγιές: «Ο σώζων εαυτό σωθήτω»! Αλληλοκατηγορούνται Αστυνομία και Πυροσβεστική για τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στο θάνατο 92 τουλάχιστον ανθρώπους!
Πολύ βαρύ είναι το κλίμα για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία ακόμη και μετά το «ξήλωμα» των Αργηγών τους, καθώς όλοι πλέον στρέφονται εναντίον τους και τους κατηγορούν για την εθνική τραγωδία στην Αττική...

Η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» θα είναι το κύριο μέλημα το επόμενο διάστημα.

Είναι δεδομένο πως ένα ντόμινο τραγικών λαθών της Ελληνικής Αστυνομίας σημάδεψε τις εξελίξεις στη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Ο κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα στη μιάμιση ώρα που η φονική πυρκαγιά διαπέρασε και κατέστρεψε το Μάτι, μετατρέποντάς το σε θανάσιμη παγίδα για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, πνίγηκαν στους καπνούς και απελπισμένοι και αβοήθητοι έκαναν αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρουν διέξοδο σωτηρίας. Πολλοί, δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), Γιάννης Κατσιαμάκας, κατήγγειλε πρόσφατα ότι ενημερώθηκαν πολύ αργά από την Πυροσβεστική για την επικινδυνότητα και για την κατεύθυνσή της πυρκαγιάς.


«Η Πυροσβεστική δεν μας έδωσε καμία ενημέρωση ούτε για την επικινδυνότητα ούτε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 18.10 το απόγευμα που η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος δεν είχαμε καμία ενημέρωση», είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή», οι αξιωματικοί που εκτελούσαν υπηρεσία εκφωνητών στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, για να ζητήσουν πληροφορίες, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση!

Τα παραπάνω δεν προκύπτουν από προφορικές μαρτυρίες αστυνομικών της Άμεσης Δράσης, της ΔΙ.ΑΣ. ή της Τροχαίας που βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά από επίσημα έγγραφα που πρόκειται να σταλούν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

«Η ενημέρωση της ΓΑΔΑ ήταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.

Σε υπηρεσιακό έγγραφο, μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μόνη επικοινωνία της ΓΑΔΑ με στέλεχος της Πυροσβεστικής ήταν όταν ένας πυροσβέστης τηλεφώνησε στο «100» προκειμένου να ενημερώσει για εγκλωβισμένα άτομα σε σπίτι στον Νέο Βουτζά. «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τη φωτιά ούτε αίτημα για συνδρομή ή παροχή βοήθειας. Η ενημέρωση του κέντρου γινόταν μόνο από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο».

Στη δεύτερη αναφορά, αντίστοιχα, ο υπογράφων αναφέρει ότι «τηλεφωνήσαμε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς που λειτουργούν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής χωρίς ποτέ να λάβουμε απάντηση».

 

Αδυναμία επικοινωνίας

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διάστημα που μεσολάβησε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μέχρι σήμερα, αναφορικά με δυσλειτουργίες στις μέσω ασυρμάτου επικοινωνίες τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστών. 

Σε απόρρητη αναφορά που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή», αστυφύλακας της Άμεσης Δράσης που συμμετείχε σε απεγκλωβισμούς κατοίκων από φλεγόμενα σπίτια στον Νέο Βουτζά αναφέρει ότι επικοινωνούσε με τη ΓΑΔΑ μέσω τηλεφώνου, «καθώς από το σύστημα ασυρμάτων δεν υπήρχε επικοινωνία λόγω ανύπαρκτου σήματος».

Στελέχη της Πυροσβεστικής αντιστοίχως αποκάλυψαν ότι υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας των πυροσβεστών με τον πιλότο του ελικοπτέρου Erickson, με συνέπεια να μην μπορούν να κατευθύνουν τις από αέρος ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς.
eviazoom
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ