2018-08-12 09:00:39
Φωτογραφία για Και οι μπαμπάδες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη
Οι παράγοντες που προκαλούν άγχος και κατάθλιψη στους μπαμπάδες πάντως εντοπίζονται στη στέρηση ύπνου, την κούραση, την απουσία από την εργασία, τις ανησυχίες για το πόσο καλός πατέρας μπορεί να είναι αλλά και θέματα που αφορούν στην θέση του ως άνδρα

Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν περιορίζεται στις μητέρες, αφού τα ποσοστά της μεταξύ των νέων μπαμπάδων είναι όμοια με αυτά των γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο.

«Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 10% των νέων μπαμπάδων βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη, και έως το 18% κάποια μορφή αγχώδους διαταραχής. Δυστυχώς, ελάχιστοι ψυχολόγοι μπορούν να αναγνωρίσουν ή να θεραπεύσουν το ψυχικό αυτό ζήτημα στους άνδρες, αφού και οι ίδιοι οι άνδρες σπανίως αναζητούν βοήθεια κατά την περίοδο της σύλληψης, της κύησης και τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού τους», εξήγησε ο Νταν Σινγκλεΐ, από το Κέντρο Ανδρικής Αριστείας του Σαν Ντιέγκο.


Η Σάρα Ροσενκουεστ από το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Ψυχολογικής Υγείας της Βόρειας Καρολίνα, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να αποδοθεί σε ορμονικές αλλαγές της κύησης και τη γέννα, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γονείς βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη».

Οι παράγοντες που προκαλούν άγχος και κατάθλιψη στους μπαμπάδες πάντως εντοπίζονται στη στέρηση ύπνου, την κούραση, την απουσία από την εργασία, τις ανησυχίες για το πόσο καλός πατέρας μπορεί να είναι αλλά και θέματα που αφορούν στην θέση του ως άνδρα.

Οι Δρ Σινγκλεΐ και Ροσενκουεστ συμβουλεύουν λοιπόν τους νέους μπαμπάδες να μην διστάζουν να αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη ή να συμβουλεύονται ειδικούς ψυχικής υγείας.

Και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν περισσότερη προσοχή, αφού η κατάθλιψη στους άνδρες τείνει να εκδηλώνεται διαφορετικά από τις γυναίκες. Οι τελευταίες συνήθως αναφέρουν θλίψη και συχνό κλάμα, ενώ οι άνδρες αισθάνονται ευερέθιστοι και κοινωνικά απομονωμένοι.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ