2018-08-19 00:12:01
Φωτογραφία για Σταμάτης Βαρβαρός: Υποχρεωτική Η Εγγραφή Σε Οικογενειακό Γιατρό
ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9.84

Άρχισαν από την 1η Αυγούστου οι αιτήσεις των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ για την υποχρεωτική εγγραφή του πληθυσμού σε Οικογενειακό Ιατρό (Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, Παιδίατρο). Θα αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεταξύ άλλων λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό.

Ο οικογενειακός ιατρός είναι μια νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ, τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας με ειδική αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Σταμάτης Βαρβαρός, μιλώντας στην εκπομπή «Breakfast» και στον Γιάννη Λαυράνο, με στόχο και την αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων.

Για δωρεάν επίσκεψη σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό άλλης ειδικότητας ο ασφαλισμένος πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία της παραπομπής από τον Οικογενειακό Ιατρό.

Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απ’ ευθείας στον Οικογενειακό Ιατρό της προτίμησης κάθε ασφαλισμένου. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την παράδοση της αίτησης στον Οικογενειακό Ιατρό. Δυνατότητα αλλαγής Οικογενειακού Ιατρού δίνεται μόνο μετά την παρέλευση εξαμήνου από την εγγραφή.


Μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αίτησης, η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του Οικογενειακού Ιατρού που έχει επιλεγεί.

Όπως τόνισε ο κ. Βερβερός, οι επιλογές που υπάρχουν για τους πολίτες είναι οι οικογενειακοί γιατροί που υπηρετούν στις δημόσιες δομές, Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας ή και στους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς.

«Υπάρχει μια αρχική δεξαμενή περίπου 500 γιατρών για όλη τη χώρα. Αυτός ο αριθμός δεν είναι επαρκής. Ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει πρόσκληση η οποία θα είναι διαρκώς ανοιχτή και όποιος γιατρός επιθυμεί μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβληθεί καταθέτοντας αίτηση».

Ο κ. Βερβερός τόνισε πως σημειώνεται μια απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν. «Υπάρχει μια σπέκουλα από κάποιους ιατρικούς συλλόγους, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ουσιώδης αλλαγή για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς που θα επιλέξουν να μπουν στην δεξαμενή των οικογενειακών γιατρών. Μάλιστα τους δίνεται η δυνατότητα για ένα μήνα το χρόνο να μην προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες», υπογράμμισε.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ