2018-08-27 20:36:23
Φωτογραφία για Αυτή η λεπτομέρεια στον χώρο εργασίας, επηρεάζει την ψυχολογία σου!
Τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου τις περνάς στο γραφείο και είναι απόλυτα λογικό να το νιώθεις σαν…σπίτι σου και να επηρεάζει την ψυχική σου υγεία.

Χώρος εργασίας και ψυχολογία πώς συνδέονται;

Μπορεί να μη δίνεις βάση στις λεπτομέρειες του χώρου όπου και εργάζεσαι αλλά θα έπρεπε. Γιατί χώρος εργασίας και ψυχολογία είναι στενά συνδεδεμένα ακόμα κι αν εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι. Τουλάχιστον αυτό λένε οι έρευνες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Occupational and Environmental Medicine, οι εργαζόμενοι όπου δούλευαν σε ένα γραφείο πιο ανοιχτό και λιγότερο περιορισμένο εμφάνισαν μικρότερα επίπεδα άγχους και είχαν καλύτερη επίδοση στη δουλειά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ομάδα των ερευνητών που πραγματοποίησαν την έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ισχυρίστηκε ότι είναι η πρώτη φορά που ο χώρος εργασίας και ψυχολογία εξετάζονται επιστημονικά.


Η έρευνα εξέτασε περίπου 231 εργαζομένους σε γραφείο και όλοι φορούσαν αισθητήρες, οι οποίοι μετρούσαν τα επίπεδα άγχους και τη σωματική τους δραστηριότητα για τρεις εργάσιμες ημέρες και δύο νύχτες. Η πρόθεση ήταν να διερευνηθεί πώς η δραστηριότητα των εργαζομένων και τα επίπεδα άγχους διέφεραν μέσα και έξω από τον χώρο εργασίας.

Και ανακάλυψαν, πως όσων οι θέσεις ήταν σε ανοιχτό χώρο ήταν 32% περισσότερο δραστήριοι από αυτούς που είχαν ιδιωτικό γραφείο και 20% περισσότερο δραστήριοι από αυτούς που εργάζονταν σε θαλάμους.

Η έρευνα επίσης, αποκάλυψε πως κατά μέσο όρο οι άνδρες εργαζόμενοι ήταν πιο δραστήριοι από τις γυναίκες.

Και καθώς πολλές έρευνες έχουν δείξει τη σύνδεση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που ήταν πιο δραστήριοι είχαν και 14% χαμηλότερα επίπεδα άγχους εκτός του χώρου εργασίας.

Κι όμως το design του γραφείου και ο χώρος γενικότερα επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου, όπως εξήγησε η συγγραφέας και διευθύντρια έρευνας, Dr Esther Sternberg.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν όπως η τοποθεσία των σκαλιών ή του ασανσέρ, ακόμα και ένας πίνακας!

Βέβαια, το να δουλεύεις σε πιο ανοιχτό χώρο και με περισσότερο κόσμο, μειώνει τα επίπεδα άγχους σου και για έναν ακόμη λόγο: Έχεις επικοινωνία με τους συναδέλφους σου, βοηθάτε και συμπαραστέκεται ο ένας τον άλλο και δεν είσαι απλά κλεισμένος στο καβούκι σου!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ