2018-08-31 20:23:45
Φωτογραφία για Σάρα Μαρντινί: πώς βρέθηκε στη φυλακή η ηρωίδα του Αιγαίου
Η ιστορία τους συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα και έφερε ακόμα μία φορά το προσφυγικό δράμα στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Η ιστορία δύο νεαρών κοριτσιών από τη Συρία που

διέσχισαν κολυμπώντας την απόσταση Τουρκίας-Λέσβου, μια ημέρα του Αυγούστου του 2015, σέρνοντας κυριολεκτικά πίσω τους μια βάρκα με 18 ανθρώπους που δεν θα είχαν σωθεί αλλιώς.

Η βάρκα ξεκίνησε από τις ακτές της Τουρκίας, αλλά μισή ώρα μετά η μηχανή παρέδωσε πνεύμα και το μικρό φουσκωτό έμεινε ακυβέρνητο, έρμαιο των κυμάτων του Αιγαίου, απειλώντας να παρασύρει στον βυθό όλους τους επιβάτες.

Αλλά η τότε 20χρονη Σάρα και η αδελφή της Γιούσρα Μαρντινί, 17 ετών, δεν το έβαλαν κάτω.

Δεινές κολυμβήτριες, με πατέρα προπονητή κολύμβησης, έπεσαν στα κύματα και τράβηξαν τη βάρκα μέχρι τις ακτές. Τρεις ώρες πάλευαν με τα κύματα και τελικά τα κατάφεραν.

Στη Μυτιλήνη, όπου βγήκαν, βρήκαν περίθαλψη από εθελοντές. Συνεχίζοντας το ταξίδι τους από τη Λέσβο στην ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, οι δύο αδελφές έφτασαν στον τελικό προορισμό τους, τη Γερμανία, με χίλια βάσανα και έξοδα, μέσα από τους παράνομους δρόμους που τότε ακόμα παρέμεναν ανοιχτοί, και είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται.


Στο Βερολίνο ενώθηκαν με την υπόλοιπη οικογένειά τους σε έναν καταυλισμό φιλοξενίας προσφύγων. Πήραν άσυλο και η μικρή έφτασε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας με την Εθνική Ομάδα Προσφύγων, πετυχαίνοντας μάλιστα να διακριθεί στα 100 μέτρα πεταλούδα.

Παραγωγή ταινίας

Η ιστορία τους αλλά και το ταμπεραμέντο των δύο κοριτσιών τράβηξαν όλα τα βλέμματα. Η Γιούσρα ανακηρύχθηκε πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ και με αυτή την ιδιότητα συναντήθηκε με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ ήταν παρούσα στις συνομιλίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Επόμενο ήταν η ιστορία τους να τραβήξει το ενδιαφέρον μέχρι και παραγωγών κινηματογράφου.

Τον Μάρτιο του 2017, η Working Title Films ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα δικαιώματα για την παραγωγή ταινίας για τη ζωή των δύο αδελφών, με παραγωγό τον Στίβεν Ντάλντρι, σκηνοθέτη της ταινίας «Billy Elliot».

«Η Γιούσρα μάς θυμίζει το ανθρώπινο κόστος της τραγωδίας και το απίστευτο σθένος, την προσπάθεια και την ελπίδα μιας νεαρής γυναίκας που παλεύει για ένα μέλλον», είπε ο ίδιος. «Το όνειρο της Γιούσρα να ζήσει ειρηνικά είναι η ιστορία της εποχής μας».

Ναυαγοσώστρια

Η Σάρα, η μεγαλύτερη αδελφή από τις δύο, όπως φαίνεται δεν ξέχασε τις μαρτυρικές στιγμές που βίωσε εκείνο το απόγευμα και έναν χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2016, επέστρεψε στη Λέσβο, αυτή τη φορά ως επαγγελματίας ναυαγοσώστρια και μέλος της MKO ERCI.

Από τότε μοίραζε τον χρόνο της μεταξύ Λέσβου και Γερμανίας, μέχρι που στις 21 Αυγούστου τη σταμάτησαν στο αεροδρόμιο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και της ανακοίνωσαν ότι συλλαμβάνεται ως μέλος παράνομου κυκλώματος διακίνησης προσφύγων.

Η Σάρα είναι ένα από τα τρία προφυλακισμένα άτομα που κατηγορούνται από τις ελληνικές διωκτικές αρχές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protagon.gr, το οποίο επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος της Σάρα στη Λέσβο, Χάρης Πέτσικος, το κορίτσι υποστηρίζει στην απολογία του ότι «ασχολήθηκε ως εθελόντρια στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ERCI από τις 23 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2016, από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου και από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Ιουλίου του 2017. Ξαναεντάχθηκε στους εθελοντές τον Νοέμβριο του 2017 επί μία εβδομάδα και έπειτα από τις 25 Δεκεμβρίου 2017 έως και τη σύλληψή της στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στις 21 Αυγούστου 2018».

Αναζητώντας αποδείξεις

Η επισήμανση των χρονικών σημείων έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς στο κατηγορητήριο που παρέδωσε η αστυνομία στον εισαγγελέα περιλαμβάνονται και άλλα χρονικά σημεία που αφορούν τη Σάρα και τουλάχιστον άλλον έναν συλληφθέντα (30.8.2016, 8.9.2016, 29.7.2017, 15.9.2017, 6.10.2017, 20.10.2017, 27.10.2017, 8.11.2017, 20.12.2017, 22.12.2017, 2.1.2018), ημερομηνίες κατά τις οποίες, όμως, οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονταν στο εξωτερικό!

Οπως λένε οι ίδιοι, η απουσία τους από τη χώρα μας μπορεί εύκολα να αποδειχθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ενδιάμεσο η Σάρα είχε δημόσια και διακριτή δράση στη Γερμανία, που οδήγησε τις γερμανικές αρχές να της απονείμουν το βραβείο Bambi.

«Εχουμε καταθέσει ήδη αίτηση για την άρση της προσωρινής τους κράτησης», λέει ο Χάρης Πέτσικος, συνήγορος της Σάρα και ενός από τους άλλους δύο κατηγορούμενους, του Σον Μπίντερ.

«Οι ίδιοι δηλώνουν κατηγορηματικά αθώοι. Είναι πραγματικά τρομακτικές οι κατηγορίες, ωστόσο προσκομίζοντας το κατάλληλο αποδεικτικό υλικό θα αποδειχτούν αθώοι, αφού οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Πρώτον, τους προσάπτουν κατηγορίες σε χρόνους που οι κατηγορούμενοι απουσίαζαν από τη Λέσβο, ακόμα και πριν φτάσουν στη Λέσβο, όπου φέρονται να έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις. Αυτά βέβαια οι δικαστικές αρχές χρειάζονται χρόνο να τα διερευνήσουν», σημειώνει.

«Να μη βιαζόμαστε»

Επισημαίνει ότι το δελτίο Τύπου της αστυνομίας «δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, κατά την άποψή μου, ούτε τη δικογραφία. Θα πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί και να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε ανθρώπους που έχουν προσφέρει τα μάλα στη Λέσβο στο προσφυγικό ζήτημα αλλά και παγκοσμίως, όπως οι συγκεκριμένοι».

Ειδικά για τη Σάρα ο κ. Πέτσικος σημείωσε τα εξής:

«Είναι μια διεθνής προσωπικότητα, η ανθρωπιστική της δράση έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί διεθνώς, έχει μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το προσφυγικό μαζί με την αδελφή της, επίσης κολυμβήτρια και πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Απέναντι σε τέτοιους ανθρώπους που έχουν αποδείξει την ευαισθησία τους θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, να μη βιαζόμαστε να εκφέρουμε κρίσεις, ειδικά για κατηγορίες από την ανάκριση για τις οποίες ακόμα δεν έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Διαψεύδει η οργάνωση

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ERCI αρνείται ρητά τις κατηγορίες και εκφράζει τη μεγάλη της ανησυχία για δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το σύνολο των 30 κατηγορούμενων αποτελούν μέλη της οργάνωσης.

«Αντιθέτως, ανάμεσα στην ομάδα των 30 ατόμων υπάρχουν άνθρωποι άλλων ΜΚΟ ή ανεξάρτητοι εθελοντές, οι οποίοι εμπλέκονται στη συνεχιζόμενη έρευνα», σημειώνει.

«Εχουμε τη βεβαιότητα ότι πολλοί από τους αστήρικτους ισχυρισμούς, καταγγελίες και κατηγορίες θα ακυρωθούν, επιτρέποντας στην αλήθεια να επικρατήσει, έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εκφράζουμε απόλυτο σεβασμό και εμπιστοσύνη στις ελληνικές δικαστικές αρχές και τους Ελληνες δικαστές. Η οργάνωσή μας θα συνεχίσει να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και εντός του νομικού πλαισίου αυτής της χώρας, όπως έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων καταφέραμε, συνεργαζόμενοι στενά με τις αρχές, να δημιουργήσουμε μια άψογη πορεία στον τομέα της βοήθειας ανθρώπων σε ανάγκη», σημειώνει η οργάνωση.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ