2018-09-03 12:14:34
Φωτογραφία για «Κάναμε επιθέσεις με μαχαίρια που θάβαμε στου Φιλοπάππου…»
«Ξέραμε ότι όταν προσπαθούσαμε να τον ληστέψουμε θα μπορούσε να έπεφτε στον γκρεμό». Η ομολογία αυτή ενώπιον του δικαστικού λειτουργού ενός από τους αλλοδαπούς ληστές που

κατηγορείται για τη δολοφονία, το βράδυ της 15ης Αυγούστου στου Φιλοπάππου, του 25χρονου Νικόλα Μουστάκα, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Στον φάκελο αυτόν, που σχημάτισαν η ΕΛ.ΑΣ. και ο αρμόδιος ανακριτής, αποκαλύπτεται ακόμη ότι στη συμμορία που προχώρησε στη φονική ληστεία στου Φιλοπάππου συμμετείχαν, πέρα από τους τρεις συλληφθέντες (δύο Πακιστανοί και ένας Ιρακινός), και άλλοι τρεις αλλοδαποί που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο το Μοναστηράκι και οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

«Τριγυρνάμε μέχρι να βρούμε κάποιους»

Ακόμη, στον δικαστικό φάκελο αναφέρεται ότι οι ληστές θάβουν μαχαίρια σε διάφορα σημεία στου Φιλοπάππου ώστε να τα χρησιμοποιούν στις επιθέσεις τους και ύστερα τα κρύβουν πάλι σε διάφορα σημεία του λόφου. Επιπλέον, οι ίδιοι μιλούν με χαρακτηριστική ωμότητα: «Σκορπίζουμε στην περιοχή, τριγυρνάμε μέχρι να βρούμε κάποιους να κάθονται μόνοι τους στο σκοτάδι, να τους φοβίσουμε και να τους πάρουμε ό,τι μπορούμε».


Η επίθεση κατά του άτυχου σπουδαστή και της 23χρονης συνοδού του σημειώθηκε στις 11.30 το βράδυ. Ο Νικόλας φαίνεται να διήνυσε απόσταση περίπου 20 μέτρων στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τους ληστές προτού πέσει στον γκρεμό, ύψους περίπου 15 μέτρων, προς την περιοχή του Κουκακίου. Τη νομική εξέλιξη της υπόθεσης εκ μέρους των οικείων του άτυχου νέου παρακολουθεί ως πολιτική αγωγή ο δικηγόρος Αθηνών κ. Δημήτρης Τσοβόλας και η κόρη του, νομικός κυρία Λυδία Τσοβόλα.

Κλειδί για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η μαρτυρία της 23χρονης (εργαζόταν σε τηλεφωνική εταιρεία στην Πορτογαλία). Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι αστυνομικοί είχαν επιδείξει φωτογραφίες των δύο Πακιστανών και του Ιρακινού στη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσής της, λίγα 24ωρα μετά το έγκλημα. Η 23χρονη ανέφερε ότι αναγνώρισε μετά βεβαιότητας τους δύο από τους δράστες ενώ για τον τρίτο εξέφρασε ορισμένες αμφιβολίες. Κάτι που αναδεικνύει την σχεδόν άμεση γνώση της ΕΛ.ΑΣ. για τους δράστες της μοιραίας ληστείας.

«Ο Ιρακινός πήγε και ζήτησε τσιγάρο»

Σύμφωνα με την απολογία του 23χρονου Πακιστανού «είχα έλθει στην Ελλάδα προ διετίας και με είχαν πιάσει μία φορά γιατί δεν είχα χαρτιά. Πριν από πέντε μήνες γνώρισα τον Γιούνας (σ.σ.: τον 17χρονο συνεργό του) στο καμπ του Ελαιώνα. Με τρία ακόμη παιδιά (Πακιστανούς) που τριγυρνούσαν στο Μοναστηράκι αρχίσαμε να αρπάζουμε κινητά και λεφτά από τους τουρίστες και άλλους που περπατούσαν στην περιοχή. Τριγυρνούσαμε και ψάχναμε άτομα που κάθονταν μόνα τους, για να τους φοβίσουμε και να τους πάρουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαμε. Σκορπιζόμασταν, θάβαμε μαχαίρι στην περιοχή και κάναμε επιθέσεις. Εκείνο το βράδυ εμείς οι τρεις είχαμε πάει στο σημείο αυτό και αλλού οι άλλοι τρεις. Τους είδαμε να κάθονται στα βράχια. Ο Ιρακινός πήγε και τους ζήτησε τσιγάρο. Στη συνέχεια εγώ τους επιτέθηκα με ένα μαχαίρι που είχα θαμμένο στο βουνό και πήρα από τον νεαρό το κινητό του. Ο Ιρακινός είχε ένα σπασμένο μπουκάλι και το έβαλε στον λαιμό του νεαρού. Πήγε να βάλει το χέρι του στην τσέπη του παντελονιού του για να του πάρει το πορτοφόλι. Εκείνος του είπε "περίμενε, περίμενε να στο δώσω εγώ". Ομως εκεί τινάχτηκε στην προσπάθειά του να ξεφύγει και μετά έπεσε στον γκρεμό».

Ο Πακιστανός στην απολογία του «ζήτησε συγγνώμη για αυτό που συνέβη». Ομως ενώπιον του ανακριτού παραδέχθηκε ότι ήξερε ότι η ληστεία μπορεί να οδηγούσε στον θάνατο του 25χρονου.

ΤΟ ΒΗΜΑ - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ