2018-09-04 12:44:48
Φωτογραφία για Πώς οι φωτογραφίες σου στο Instagram δείχνουν αν έχεις κατάθλιψη
Κάθε φορά που ποστάρουμε κάτι στο Instagram πολλοί από εμάς επιλέγουμε διάφορα φίλτρα που κάνουν τις φωτογραφίες πιο τολμηρές και καλλιτεχνικές. Ενώ όμως δεν το πολυσκέφτεσαι η επεξεργασία που κάνεις σε αυτές, μπορεί να φανερώσει πολλά για την ψυχική σου υγεία. Ένα απ' αυτά είναι η κατάθλιψη.

Βάζεις σκοτεινά φίλτρα στο Instagram; Μήπως έχεις κατάθλιψη;

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η επιστήμη παίρνει θέση στο θέμα. Πέρυσι μια ομάδα ερευνητών είχε καταλήξει σε ένα αλγόριθμο που μπορεί να δείξει αν υπάρχουν ενδείξεις κατάθλιψης σε ένα άτομο, αναλύοντας τα Instagram accounts.

Τη συγκεκριμένη προσέγγιση έρχεται να ενισχύσει μια νέα μελέτη απ' τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Βέρμοντ, που ανάπτυξε μια αντίστοιχη τεχνική.

Κι αν αναρωτιέσαι ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης όπως αποτυπώνονται στις φωτογραφίες που ποστάρουμε στο Instagram αυτά είναι τα εξής:


> Σκοτεινές φωτογραφίες, πιο γκρι απ' το κανονικό ή μπλε.

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες με το φίλτρο Inkwell.

> Φωτογραφίες με ελάχιστα πρόσωπα, κάτι που δείχνει λιγότερες κοινωνικές επαφές.

> Θλιμμένη φάτσα στις selfie.

> Λίγα likes στις φωτογραφίες.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από 166 εθελοντές να μοιραστούν φωτογραφίες του στο δημοφιλές social media και μαζί το ιστορικό της ψυχικής τους υγείας. Εξ' αυτών μάλιστα οι 71 είχαν διαγνωστεί τα τελευταία τρία χρόνια με κλινική κατάθλιψη.

Εξέτασαν λοιπόν περίπου 44.000 φωτογραφίες για τη φωτεινότητα, τη σκιά και το χρώμα που επέλεγαν οι χρήστες του Instagram μέσω μιας τεχνικής στον υπολογιστή που όπως ισχυρίζονται μπορεί να διαγνώσει την κατάθλιψη με ακρίβεια 70%.Πώς το Instagram και τα social media βλάπτουν την ψυχική υγεία των νέων

Απ' τη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι τα πιο υγιή και χαρούμενα άτομα τείνουν να χρησιμοποιούν πιο φωτεινά φίλτρα, όπως το Valencia για παράδειγμα.

 AskMen
 
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ