2018-09-05 11:04:58
Φωτογραφία για Ξέφραγο αμπέλι τα ιατρικά απόρρητα των ασθενών στα Νοσοκομεία! Τι απέδειξε η υπόθεση Αρ.Φλώρου
Τετάρτη 5 Σεπτέμβριος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ξέφραγο αμπέλι αποδεικνύονται τελικά τα νοσοκομεία αφού τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών είναι προσβάσιμα σε όλους.

Τελικά όπως αποδεικνύεται στην πράξη το περιβόητο GDPR δηλαδή το νέο Ευρωπαϊκό σύστημα κωδικοποίησης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δεν ισχύει για το ελληνικό ΕΣΥ.

Τα δημόσια νοσοκομεία απεδείχθησαν και στην πράξη όχι απλά ανέτοιμα να εφαρμόσουν το νέο σύστημα προστασίας των δεδομένων των ασθενών, αλλά πλήρως εκτεθειμένα.

Καιρό τώρα άλλωστε με βάση το ρεπορτάζ του HealthReport.gr είχε διαφανεί πως το ΕΣΥ δεν θα ακολουθούσε άμεσα το νόμο ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από τις 24 Μαΐου. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «Ανέτοιμα τα νοσοκομεία για το νέο σύστημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών! Όλες οι πληροφορίες»

Τα περισσότερα νοσοκομεία άλλωστε σχεδόν 4 μήνες μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού δεν έχουν αλλάξει τίποτε στο αρχείο τους αλλά και στο σύστημα των πληροφοριών τους.


Στους… διαδρόμους οι φάκελοι των ασθενών

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου με άνεση κατόρθωσαν και έκλεψαν φάκελο άλλου ασθενούς στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να τον αξιοποιήσουν για την αποφυλάκιση του 39χρονου.

Βέβαια η άνεση με την οποία διακινούνται καθημερινά οι φάκελοι των ασθενών στους διαδρόμους των δημοσίων νοσοκομείων ή αρχειοθετούνται προχείρως σε ντουλάπες, δείχνει το αναχρονιστικό σύστημα που επικρατεί στο ελληνικό ΕΣΥ.

Αντίθετα το νέο σύστημα προστασίας και κωδικοποίησης προβλέπει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη φύλαξη των αρχείων ενώ τα ονόματα των ασθενών είναι κωδικοποιημένα, ώστε και να πέσουν στα χέρια μη αρμόδιων να υπάρχει προστασία.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια χάκερ είχαν χτυπήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) κλέβοντας πολύτιμα δεδομένα ασθενών.

Στη Βρετανία είχε προκληθεί χάος, ενώ όσοι εκείνη την περίοδο είχαν …αξιολογήσειτο δικό μας ΕΣΥ, είχαν διαπιστώσει ότι απλά είμαστε μερικές δεκαετίες πίσω τεχνολογικά συνεπώς και στην ηλεκτρονική διατήρηση των απόρρητων δεδομένων των ασθενών.

Να σημειωθεί επίσης ότι ήδη η εμπιστοσύνη των χρηστών του ίντερνετ έχει κλονισθεί τόσο μετά το σκάνδαλο του Facebook και της Cambridge Analytica, όσο και μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Digital Shadows οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ιατρικοί φάκελοι αλλά και δεκάδες άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών, βρέθηκαν εκτεθειμένα στο διαδίκτυο αφού δεν προστατεύονται επαρκώς.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 36% των εγγράφων που εντόπισαν με μεγάλη ευκολία στον κυβερνοχώρο, προέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ