2018-09-07 13:41:25
Φωτογραφία για Κρήτη: Σάλος με την έγκυο ανασφάλιστη καθαρίστρια του ΟΑΕΔ
Σάλο έχει προκαλέσει το θέμα που ανέδειξε το cretapost για την 39χρονη έγκυο που ενώ εργάζεται ως συμβασιούχος καθαρίστρια στα κτίρια του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο είναι απλήρωτη και… ανασφάλιστη.

Η είδηση κάνει από χθες τον γύρο όλου του διαδικτύου ενώ οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών οργάνων των υπαλλήλων ζητούν εδώ και τώρα λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Μαζί με την έγκυο στον… αέρα βρίσκονται οι συμβάσεις 478 ατόμων

Στον… αέρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκατοντάδες συμβασιούχοι, ανάμεσά τους και η 39χρονη έγκυος, που είχαν προσληφθεί μέσω προκήρυξης του ΟΑΕΔ για να καλύψουν ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας στα κτίρια του Οργανισμού της Ελλάδος.

Πρόκειται για 478, συνολικά, εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με 8μηνες συμβάσεις αλλά βρίσκονται… εγκλωβισμένοι εξαιτίας μίας δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και ενός εργολάβου. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι ενώ κανένας δεν μπορεί να τους υποσχεθεί πως – έστω και αναδρομικά – θα πάρουν τα χρήματά τους.


«Κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της δίκης. Αν είναι αρνητικό για τον ΟΑΕΔ τότε η συγκεκριμένη προκήρυξη δεν θα υφίσταται με αποτέλεσμα όλοι όσοι εργάστηκαν να μην πληρωθούν ποτέ και να μην έχουν ούτε μία μέρα ασφάλισης», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών νομού Ηρακλείου, Στέλλα Φοδελιανάκη.

Πάντως για την ώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο, κεντρικά, δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής ούτε καν για την 39χρονη έγκυο που περιμένει τα ένσημά της για να μπορέσει να λάβει τα επιδόματα τοκετού.

Η έγγραφη ενημέρωση του ΟΑΕΔ στην ερώτηση της εγκύου

Πριν λίγες ημέρες η 39χρονη έγκυος κατέθεσε ερώτηση στον ΟΑΕΔ σχετικά με την μη χορήγηση ενσήμων από τον Οργανισμό.

Η έγκυος συμβασιούχος έστειλε στο cretapost την απάντηση που έλαβε μέσω e-mail από το τμήμα μισθοδοσίας του ΟΑΕΔ:

« Σε απάντηση του email που αποστείλατε στον Οργανισμό μας σχετικά με τη μη χορήγηση ενσήμων για το διάστημα κατά το οποίο απασχολείστε ως προσωπικό καθαριότητας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Η εκκαθάριση της αποζημίωσής σας, όπως και του υπολοίπου προσωπικού καθαριότητας που προσλήφθηκε στον Οργανισμό μας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, δεν θεωρήθηκε από την Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εξέφρασε αντιρρήσεις για τη νομιμότητα της δαπάνης.

Επομένως, αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη η καταβολή των αποδοχών σας και κατά συνέπεια είναι αδύνατη και η υποβολή στον ΕΦΚΑ της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης με την οποία θα απεικονιστεί πλέον η ασφάλισή σας.

Η Υπηρεσία μας έχει ήδη υποβάλλει εκ νέου στην Υπηρεσία Επιτρόπου την εκκαθάριση της αποζημίωσής σας μαζί με πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να θεωρηθεί. Δεν μπορεί όμως να προβεί σε καμία ενέργεια (είτε για την υποβολή της απαραίτητης ΑΠΔ, είτε για χορήγηση βεβαίωσης εργοδότη) για την απεικόνιση της ασφάλισής σας μέχρι την τελική απάντηση της Υπηρεσίας Επιτρόπου».

Το Εργατικό Κέντρο για την ανασφάλιστη έγκυο καθαρίστρια του ΟΑΕΔ

Με μία σκληρή ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου παίρνει θέση για το θέμα της ανασφάλιστης εγκύου που εργάζεται ως συμβασιούχος καθαρίστρια στα κτίρια του ΟΑΕΔ.

Η διοίκηση του ΕΚΗ ζητά την  άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την ασφάλιση των εργαζομένων στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ, τονίζοντας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Το ΕΚΗ κάνει λόγω για εμπαιγμό και τερτίπια των εμπλεκόμενων Υπουργείων που ασχολούνται με συμβάσεις  για τον καθαρισμό των γραφείων του ΟΑΕΔ όπου είναι ‘’τραγελαφικό’’ το γεγονός,  ότι οι εργαζόμενοι στην ανώτερο υπηρεσία  απασχόλησης εργατικού δυναμικού παραμένουν απλήρωτοι αλλά και τα ένσημα τους να μην εμφανίζονται στα συστήματα του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα εργαζόμενη που διανύει τον 8ο μήνα εγκυμοσύνης να μην μπορεί να πάρει την  άδεια τοκετού καθώς δεν φαίνονται ένσημα… τους τελευταίους μήνες που εργάζεται με σύμβαση για τον ΟΑΕΔ.

«Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη ‘’διελκυστίνδα’’  μεταξύ Υπουργείων, υπηρεσιών και κάθε εμπλεκόμενου φορέα να παραμένει άλυτο εδώ και 5μήνες!!! Πράγμα το οποίο δεν μας εκπλήσσει καθώς μάλλον αποτελεί τακτική τούτου εδώ του κράτους  όπως και με  τις  σχολικές καθαρίστριες, εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων, εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων.

Το συμπέρασμα μας ένα: «μάλλον σε αυτό το κράτος αρέσει η βρωμιά»

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ η οποία με ιδία έξοδα έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα υπέρ των καθαριστριών.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί κάθε  εμπλεκόμενο  να λυθεί επιτέλους οριστικά  το πρόβλημα με τις πληρωμές των συμβασιούχων, απαιτούμε  άμεση πληρωμή των μισθών, των αδειών και των επιδομάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι καθώς και  την άμεση  καταβολή  των Ασφαλιστικών εισφορών τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ