2018-09-07 14:44:58
Φωτογραφία για Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗ ΛΕΓΕΤΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΑΛΛΑ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Με τη συμφωνία των Πρεσπών «κερδίζουμε πίσω το όνομα, να μη λέγεται σκέτη ''Μακεδονία'' αλλά να ονομαστεί ''Βόρεια Μακεδονία''» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καλώντας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μην φέρονται «ως μωρές παρθένες» στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Ειδικότερα, ερωτηθείς για την αναφορά του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στην πΓΔΜ ως «Μακεδονία», ο κ. Κοτζιάς ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ότι «εφόσον δεν έχει ψηφιστεί η συμφωνία, οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν το όνομα "Μακεδονία", όπως το έχουν αναγνωρίσει, επί εποχής Σημίτη με το σκέτο όνομα, όπως και άλλα 145 κράτη».

«Νομίζω ότι έχει φτάσει πια η υποκρισία στο σημείο της ανοησίας… Ο Τραμπ ονοματίζει τη γείτονα χώρα, έτσι όπως την έχει αναγνωρίσει επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Επί δικής μας κυβέρνησης μόλις τελειώσει η διαδικασία θα ονομάζεται και από τους Αμερικάνους ''Βόρεια Μακεδονία''
. Γι' αυτό λέμε εμείς ότι πήραμε πίσω το όνομα και όχι ότι το παραδώσαμε, όπως μας λένε» επισήμανε για να προσθέσει: «Και οι ίδιοι ξέρουν ότι αναγνωρίστηκε ως ''Μακεδονία'' και ονοματίζεται ως ''Μακεδονία'' από τους Αμερικάνους εδώ και 15 χρόνια από την περίοδο των δικών τους κυβερνήσεων και τώρα τους φταίει η συμφωνία που θα πάρει πίσω το όνομα; Ε, τι να πω και εγώ;». «Ευτυχώς με τη συμφωνία μας, αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι ότι κερδίζουμε πίσω το όνομα, να μη λέγεται σκέτη Μακεδονία αλλά να ονομαστεί ''Βόρεια Μακεδονία''», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα έχει διολισθήσει σε μία βαθιά μικροπολιτική».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα περί «μακεδονικής γλώσσας» ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «έχει αναγνωριστεί από το 1977» και ανέφερε ότι «ενοχλεί περισσότερο τους Βουλγάρους διότι πιστεύουν ότι η γλώσσα αυτή είναι βουλγαρική διάλεκτος και νιώθουν ότι με τη συμφωνία αυτή αποξενώνονται από τους άλλους βόρειους γείτονές μας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ και η ρητορική του απευθύνεται στον κόσμο του, ότι «υπερτονίζει το ζήτημα της ''μακεδονικής γλώσσας'', που δεν το πήρε από τη συμφωνία αλλά είχε δοθεί δεκαετίες πριν, καθώς θέλει να κερδίσει ένα δημοψήφισμα στο οποίο αλλάζει το όνομα της χώρας του, εγχείρημα διόλου εύκολο».

«Αν το κερδίσει, είναι κέρδος… θα έχουμε μία περίπτωση που δεν υπήρξε στην Ιστορία, ένα κράτος όχι απλώς να αλλάζει το όνομά του αλλά να προσαρμόζει όλο το Σύνταγμά του σε αυτό, που σημαίνει ότι όλοι οι δημόσιοι θεσμοί σε όλους τους τομείς θα φέρουν μπροστά το ''Βόρεια''» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα θέματα σημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων στα εμπορικά προϊόντα, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι αυτό θα γίνει από μία επιτροπή με τη συμμετοχή επιχειρηματιών υπό την αιγίδα της Ε.Ε.. «Επί 25 χρόνια όλα αυτά τα προϊόντα λεγόντουσαν ''μακεδονικά'', γιατί τώρα πρέπει να μας ενοχλεί να λέγονται ''βορειομακεδονικά'', εγώ δεν το καταλαβαίνω» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η αντιπολίτευση «και δέχτηκε και πρότεινε ονόματα και το σκέτο ''Μακεδονία''» κάτι που, όπως σημείωσε, το απέδειξε με έγγραφα ο ίδιος στη Βουλή. «Η Ν.Δ. στις διαπραγματεύσεις κινήθηκε ανάμεσα σε μια γκάμα δυο ονομάτων. Το ένα ήταν η αποδοχή του νέτου σκέτου ''Μακεδονία'' και το δεύτερο να μείνει το σκέτο ''Μακεδονία'' στο εσωτερικό της χώρας και να ονομαστεί στην καλύτερη παραλλαγή που ζητήσανε με την κ. Μπακογιάννη, τότε, ως ''Βόρεια Μακεδονία'' μόνο για διεθνή χρήση και δεν μπόρεσαν να το πάρουν» ανέφερε.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν περάσει η συμφωνία στην πΓΔΜ θα περάσει και από την ελληνική Βουλή καθώς υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών και κάλεσε τη Ν.Δ. «να μη σηκωθεί να φύγει από τη Βουλή με κάποιο πρόσχημα όταν θα έρθει η συμφωνία, να μείνει και να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση».

Γα τη διαφωνία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, είπε ότι «οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται κατά απόλυτη πλειοψηφία και είναι πολύ φανερό ποιος εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία» και επισήμανε ότι «ο εταίρος είναι πάντα πολύ παραγωγικός και χρήσιμος» και στο ζήτημα αυτό «είναι δικαίωμά του δημοκρατικό» να εκφράζει τις θέσεις του.

Για το επικείμενο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να το μετατρέψουν σε άλλου είδους σκηνικό», προσθέτοντας ότι «μπερδεύονται οι εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί κύκλοι που δεν έπρεπε να μπερδεύονται». Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό «δεν αναιρεί το δημοκρατικό δικαίωμα του καθένα να εκφράζει μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και με νόμιμο τρόπο την άποψή του, τη διαμαρτυρία του, ή ακόμη και την έγνοια του». Επισήμανε πάντως ότι οι διαδηλωτές που έχουν διαφωνίες ή ανησυχίες με τη συμφωνία, «θα πρέπει αυτά τα στοιχεία τα επιθετικά, αλυτρωτικά που παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους, να τα απομακρύνουνε από τις γραμμές τους ακριβώς επειδή η πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν υιοθετεί και δεν την εκφράζουν αυτού του είδους τα συνθήματα».

«Όποιος δεν μας σέβεται θα έχει κόστος»

Απαντώντας σχετικά με το θέμα της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «ήταν μια πράξη αυτοπροστασίας της χώρας μας διότι δε μπορούν να κινούνται με τρόπο εκτός Συντάγματος και διεθνούς νόμου». «Η προϋπόθεση των σχέσεών μας είναι να μας σέβονται. Όποιος δεν μας σέβεται θα έχει κόστος. Το ότι είμαστε μικρή χώρα σχετικά στο διεθνές γίγνεσθαι, δεν σημαίνει ότι μπορεί να δικαιούται οποιοσδήποτε να δείχνει ασέβεια ή να παραβιάζει» υπογράμμισε.

«Ξαναβάλαμε τη γαλανόλευκη στην παραλία της Σμύρνης»

Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει διαφορετικό κλίμα μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών, ο Υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι «η διπλωματία δεν είναι κάτι εύκολο, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία γι' αυτό και την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, την ονομάτισα και έτσι ήταν, ''νίκη της διπλωματίας''». «Σ' αυτά τα πλαίσια τα διπλωματικά συζητάμε ανοιχτά τις διαφωνίες μας αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας μας» είπε.

Ερωτηθείς για τα τουρκικά μαχητικά που έκαναν πτήσεις πάνω από το προξενείο σχολίασε πως «αντί να τονιστεί το γεγονός ότι ανοίξαμε ένα ιστορικό κτίριο, ένα παλιό κτίριο ελληνικό, της ελληνικής διπλωματίας και η κυβέρνησή μας το αποκατέστησε, το έκανε πάλι λειτουργικό, ότι ξανακυμάτισε η ελληνική σημαία στην προκυμαία της Σμύρνης (…) πήγε όλη η συζήτηση στις βουτιές των αεροπλάνων».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ