2018-09-08 11:34:13
Φωτογραφία για Γλαύκωμα: Θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες κουρκουμίνης
Η κουρκουμίνη -ουσία που βρίσκεται στον κουρκουμά- μπορεί να αποτελέσει τη βάση για... οφθαλμικές σταγόνες οι οποίες θεραπεύουν το γλαύκωμα πρώτου σταδίου, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές στο περιοδικό Scientific Reports. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου και του Κολεγίου Imperial βρήκαν μια μέθοδο χορήγησης ενός εκχυλίσματος βασισμένο στον κουρκουμά απευθείας στα μάτια.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι αυτές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στους αρουραίους, που αποτελεί πρώιμη ένδειξη γλαυκώματος.

«Η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κουρκουμά, δημιουργεί ελπίδες για θεραπεία της νευροεκφύλισης που εμπλέκεται σε αναρίθμητες οφθαλμικές και εγκεφαλικές παθήσεις, από τη νόσο Αλτσχάιμερ μέχρι το γλαύκωμα», ανέφερε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης καθηγήτρια Francesca Cordeiro.


Το γλαύκωμα προκαλείται από την απώλεια γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, ένα είδος νευρώνων κοντά στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Η κουρκουμίνη έχει και παλαιότερα διαπιστωθεί ότι μπορεί να προστατεύσει τα γαγγλιακά κύτταρα. Αλλά στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές βρήκαν έναν νέο τρόπο χορήγησής της, αντί του στόματος που είχε αποδειχθεί δύσκολη λόγω της μικρής διαλυτότητας και απορρόφησης της κουρκουμίνης από τον οργανισμό – να σημειωθεί ότι ένα διατροφικό συμπλήρωμα κουρκουμίνης έχει φτιαχτεί με τρόπο ώστε να αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης. Ο ρόλος της κουρκουμίνης στην υγεία είναι περιορισμένος, όταν λαμβάνεται από τη διατροφή, λόγω μη απορρόφησης της ουσίας σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν καινοτόμο νανομεταφορέα, όπου η κουρκουμίνη ενσωματώθηκε σε μια ουσία συνδυαστικά με έναν σταθεροποιητή, ασφαλή και τα δύο για ανθρώπινη χρήση που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Ο νανομεταφορέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οφθαλμικές σταγόνες για τη χορήγηση μεγαλύτερης ποσότητας κουρκουμίνης αυξάνοντας τη διαλυτότητα της ουσίας στα μάτια.

Οι σταγόνες δοκιμάστηκαν σε αρουραίους με οφθαλμικές παθήσεις που περιελάμβαναν απώλεια γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς. Μετά από χορήγηση των οφθαλμικών σταγόνων δύο φορές την ημέρα, η απώλεια γαγγλιακών κυττάρων μειώθηκε σημαντικά και η θεραπεία διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει καλά ανεκτή χωρίς ενδείξεις ερεθισμού των ματιών ή φλεγμονή.

Πέραν του γλαυκώματος, οι ερευνητές λένε ότι ενδεχομένως οι οφθαλμικές σταγόνες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Είναι γνωστό ότι η κουρκουμίνη προσδένεται στο β-αμυλοειδές, μια πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενώ,ν και αυτές οι εναποθέσεις μπορούν να ανιχνευθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο μονίμως εκτός εαυτού
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο μονίμως εκτός εαυτού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ