2023-10-23 16:24:03
Φωτογραφία για Το έλαιο μέντας αποδείχθηκε ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο και τα συνολικά συμπτώματα σε ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ιστορικό: Το έλαιο μέντας/PO, έχει εγγενείς ιδιότητες που μπορεί να ωφελήσουν τους ασθενείς με συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου/IBS.

Ο στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η επίδραση του ελαίου μέντας στη θεραπεία του IBS, έτσι πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση τυχαίων επιδράσεων για τις πρωταρχικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής βελτίωσης των συμπτωμάτων IBS και του κοιλιακού πόνου. 

Το πρωτόκολλο μελέτης που συμμορφώνεται με το PRISMA είναι καταχωρημένο στο μητρώο PROSPERO [2016, CRD42016050917].

Αποτελέσματα: Συμπεριλήφθηκαν δώδεκα τυχαιοποιημένες μελέτες με 835 ασθενείς. 

Συμπεράσματα: Στην πιο ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, το έλαιο μέντας/PO αποδείχθηκε ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο και τα συνολικά συμπτώματα σε ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).


Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι ένα χρόνιο, λειτουργικό γαστρεντερικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα κοιλιακό άλγος και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, με κυρίαρχα συμπτώματα τη διάρροια,

τη δυσκοιλιότητα,

κράμπες, 

κοιλιακό άλγος, 

φούσκωμα Ως κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος, το  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) επηρεάζει περίπου το 5-15% των δυτικών πληθυσμών.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας και ανέφεραν ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και η ηλικία έναρξης είναι συνήθως κάτω των 50 ετών.

Στην έρευνά τους, βρήκαν ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός του σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι 11,2% 

Το έλαιο μέντας/PO από το βότανο Mentha Piperita είναι ένα φυσικώς απαντώμενο αντικαρκινικό βότανο που περιέχει ενώσεις μονοτερπενίου που στοχεύουν στην παθοφυσιολογία του IBS. 

Το έλαιο μέντας/PO εκτός των άλλων, περιέχει L-μενθόλη, η οποία μπλοκάρει τα κανάλια ασβεστίου στους λείους μυς, παράγοντας έτσι αντισπασμωδικά αποτελέσματα στη γαστρεντερική οδό.

Το έλαιο μέντας/PO διαθέτει αντιμικροβιακές, 

αντιφλεγμονώδεις, 

αντιοξειδωτικές, 

ανοσοτροποποιητικές και αναισθητικές δραστηριότητες, οι οποίες  είναι σχετικές για τη θεραπεία του IBS...

read more:

Οι δράσεις των βοτάνων: Μέντα – το ιδανικότερο βότανο για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Ισχυρότερα ροφήματα βοτάνων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337770/
botanologia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ