2018-09-11 12:33:40
Φωτογραφία για Αυτές οι τροφές μπορούν να δυναμώσουν τις αρθρώσεις σου!
Η άρθρωση είναι το μέρος του σκελετού, όπου έρχονται σε επαφή κι ενώνονται δύο ή περισσότερα οστά, τα οποία δεν είναι σταθερά μεταξύ τους στα υπόλοιπα σημεία τους.

Τέτοια είναι η άρθρωση του γόνατος, του αγκώνα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και οι ηβική σύμφυση. Οι αρθρώσεις μπορούν να τραυματιστούν ή να εμφανίσουν μη τραυματικές παθήσεις, τις λεγόμενες ρευματικές παθήσεις.

Τι είναι οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις;

Ορισμένες ρευματικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα οι λεγόμενες αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις, δεν περιορίζονται μόνο στο μυοσκελετικό σύστημα, αλλά προσβάλλουν και διάφορα άλλα όργανα ή συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Στις αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διάφορες αγγειίτιδες, το σύνδρομο Sjögren κ.ά. Στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων της χώρας μας φαίνεται, όπως λέει η Διονυσία Βουτσά, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ότι η πιο συχνή από τις αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα με επιπολασμό στο επίπεδο του 6,7‰ των ενηλίκων και ακολουθεί το σύνδρομο Sjögren με επιπολασμό στο επίπεδο του 1,5‰.


Τι γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα;

Εκτός των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων, μια άλλη χρόνια ρευματική πάθηση είναι η οστεοαρθρίτιδα. Εντοπίζεται σε περιφερικές αρθρώσεις, δηλαδή σε αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, αλλά και σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Όταν η οστεοαρθρίτιδα εντοπίζεται στη σπονδυλική στήλη, είναι γνωστή και ως εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια.

Αρθρώσεις, ρευματικές παθήσεις και φλεγμονή

Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων ρευματικών παθήσεων είναι η παρουσία φλεγμονής στις αρθρώσεις ή σε άλλη θέση του μυοσκελετικού συστήματος ή/και σε άλλα όργανα. Έτσι, επισημαίνει η κ. Βουτσά, τα συμπτώματα των παθήσεων αυτών έχουν συχνά σχέση με τη φλεγμονή. Συμπτώματα όπως ο πόνος, το οίδημα (πρήξιμο), η ερυθρότητα και η θερμότητα στη θέση της φλεγμονής είναι συχνά στις ρευματικές παθήσεις.

Διατροφή και φλεγμονή των αρθρώσεων

Από τη σύντομη αυτή περιγραφή των παθήσεων των αρθρώσεων καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι τόσο η πρόληψη, όσο και η έγκαιρη αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, αλλά και των ίδιων των παθήσεων. Η διατροφή έχει άραγε κάποιο ρόλο στις παθήσεις των αρθρώσεων κι αν ναι ποια είναι τα διατροφικά συστατικά «κλειδιά» στις ρευματικές παθήσεις; Δείτε παρακάτω τι πρέπει να ξέρετε για τα τρόφιμα που δυναμώνουν τις αρθρώσεις σου:

Το πράσινο τσάι ευεργετικό για τις αρθρώσεις σου

Το πράσινο τσάι εμφανίζει αντιαρθριτική δράση χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι (PGT), μεσολαβούν στην αντιαρθριτική δράση, μέσω της καταστολής διαφόρων παραγόντων φλεγμονής. Φαίνεται έτσι ότι η αντιαρθριτική δράση του πράσινου τσαγιού ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως μια διαιτητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, αναφέρει η κ. Βουτσά.

Ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένη ανάγκη σε πρωτεΐνες;

Μπορεί η αύξηση της θερμιδικής και πρωτεϊνικής πρόσληψης να μην αρκεί για να αντισταθμίσει τον αυξημένο μεταβολικό ρυθμό και το σημαντικό πρωτεϊνικό καταβολισμό που εμφανίζουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά μια ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να συμβάλλει στην επαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Στην ενεργή φάση της ασθένειας είναι απαραίτητη μια διατροφή αυξημένη σε πρωτεΐνες, που προέρχονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, ασπράδι αβγού κ.ά.)

Ποιο είδος λιπαρών οξέων έχει ευεργετική δράση σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Τα λιπίδια αντιπροσωπεύουν το 25-30% της θερμιδικής πρόσληψης (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε αναλογία 1: 1: 1) Η αυξημένη πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων, σε συνδυασμό με τη μείωση των Ω6 λιπαρών οξέων και την επαρκή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, προκαλεί βελτίωση στα συμπτώματα και μερικές φορές μείωση της φαρμακευτικής αγωγής, αναφαίρει η κ. Βουτσά. Τα Ω3 λιπαρά οξέα βρίσκονται άφθονα στα ψάρια ειδικά στο σολομό, το γαύρο, τη σαρδέλα, τη ρέγγα, τα φυτικά έλαια, τα καρύδια και το λιναρόσπορο.

Για την καλή υγεία των αρθρώσεων επιλέξτε συχνότερα δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε σελήνιο. Το σελήνιο είναι ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά. Πλούσια σε σελήνιο είναι και τα οστρακοειδή.

Ποιες βιταμίνες είναι ευεργετικές για την καλή υγεία των αρθρώσεων;

Οι βιταμίνες A και C με την υψηλή αντιοξειδωτική δράση που έχουν, βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο συμβάλλει στη συμπτωματολογία των παθήσεων των αρθρώσεων. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι, η μαργαρίνη, τα καρότα, ο κρόκος του αβγού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ βιταμίνη C βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, στις πιπεριές, στις φράουλες, στο ακτινίδιο και στο μπρόκολο. Η βιταμίνη D δρα επίσης κατά της οστεοπόρωσης και συνιστά καλή θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, επισημαίνει η κ. Βουτσά. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα αβγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το γάλα.

Πηγή: mednutrition.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ