2018-09-12 11:21:09
Φωτογραφία για Πλήρης ακυβερνησία σε ΕΛΑΣ και ΠΣ- Κρίσεις, αρμοδιότητες, Μάτι και ... χημικά πνίγουν τις ηγερίες
Μετά την τραγωδία στο Μάτι, η αστυνομία κατά κύριο λόγο και δευτερογενώς η πυροσβεστική, τελούν υπό καθεστώς σύγχυσης και ανασφάλειας. Και μπορεί στην πυροσβεστική φαινομενικά η

κατάσταση έχει εξισορροπηθεί με τη διεξαγωγή των κρίσεων, το πόρισμα που αναμένεται να κατατεθεί στον κ. Ζαγοραίο, ενδεχομένως ν' αλλάξει τον ανθρωπογεωγραφικό χάρτη της διοίκησης. Της τρίτης κατά σειρά μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Το πολύ σοβαρό ζήτημα όμως που έχει ανακύψει, αφορά κατά βάση στην αστυνομία, που ενισχύεται από την ... "αρνησικυρία" των δύο κυριών, να διαχωρίσουν θέσεις και αρμοδιότητες ώστε το καράβι ν' αρχίσει να τροφοδοτεί με υπογραφές τις μηχανές ώστε να μπει σε νηολόγιο κατεύθυνσης με συγκεκριμένη πορεία. 

Και η πρόκληση της ΔΕΘ, αποτελεί εύσχημη δικαιολογία, καθώς ειρήσθω εν παρόδω, είδαμε ν' αλλάζει άρδην η φιλοσοφία της αστυνομίας αναφορικά με την χρήση των χημικών. Από εκεί που οι εντολές επί ημερών Τσουβάλα ήταν αυτοσυγκράτηση και περιορισμένες ρίψεις μόνο σε καταστάσεις ή περιπτώσεις που υπήρξε άμεση απειλή- κίνδυνος για εκτροπή της δημόσιας τάξης, είτε για τραυματισμούς αστυνομικών των διμοιριών.


Στην περίπτωση της ΔΕΘ, ίσως εξαιτίας της εσφαλμένης λήψης μέτρων και τοποθέτησης των δυνάμεων (κάτι που ευρέως κοινολογείται) είτε εξαιτίας της πολιτικής σκοπιμότητας για αποθάρρυνση από την πρώτη ώρα των πολιτών που επιθυμούσαν να δηλώσουν συμμετοχικά παρόντες στη διαμαρτυρία, η χρήση των χημικών έφτασε σε ακραία (όπως ευρέως κοινολογείται) επίπεδα, με προκλητική ομολογουμένως αδιαφορία για την παρουσία παιδιών και ηλικιωμένων και τους όποιους κινδύνους κατά της υγείας ή ακόμα και της ζωής τους. Ότι αποφεύχθηκε στο Πισοδέρι τον περασμένο Ιούνιο, λίγο έλειψε να συμβεί στην ιστορική  πρωτεύουσα των σφοδρών πολιτικών αναταραχών, Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, η κ. Παπακώστα, σε μία ακόμη συνέντευξη που παραχώρησε, εκτός του ότι υπαινίχθηκε πως τροχιοδρόμησε με την κριτική της τον κ. Τσίπρα στις ράγες και στα βαγόνια των επιβατών του μεσαίου χώρου, αποφάνθηκε πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ανήκει στην ευθύνη της αστυνομίας και συγκεκριμένα στον κ. αρχηγό της, ο οποίος όπως είναι γνωστό, είχε το γενικό πρόσταγμα τους. Ίσως η έλλειψη εμπειρίας στα ζητήματα της διακυβέρνησης, της επιτρέπει να αγνοεί πως ο αρχηγός και ο κάθε αρχηγός εκτελεί (δυστυχώς) πολιτικές εντολές. Και οι πολιτικές εντολές έχουν δύο αφετηριακές εστίες εκπόρευσης. Μαξίμου και Κατεχάκη. Εκτός εάν με αυτό την επιλογή της δυνητικά καυστικής έκφρασης, ήθελε να στηλιτεύσει τον κ. αρχηγό.

Από την άλλη πάλι, ο κ. αρχηγός σύμφωνα με το περιβάλλον των πληροφοριακών δεδομένων, επιμένει κι επιδιώκει να γίνουν βαθιές κρίσεις στις αμέσως επόμενες ημέρες και όχι τακτική αναπλήρωση όπως οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επιμένουν, επιζητά η κ. Γεροβασίλη. Κάτι για το οποίο που όπως συνομολογείται, είχε αναληφθεί δέσμευση από πλευράς Σκουρλέτη στην ευτυχώς βραχύβια περίοδο αντικατάστασης του αποδιοπομπαίου κ. Τόσκα. Αυτή όμως η ... εκκρεμότητα, αποσαρθρώνει τη διοικητική λειτουργία της αστυνομίας, στην οποία έχει να αθροιστεί, η άλλη εκκρεμότητα. Αυτή του μη επιμερισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργού και υφυπουργού, των δύο ηγεριών δηλαδή, που όπως έχει γράψει το bloko.gr, ήρθαν σε μετωπική αντιπαράθεση από την πρώτη μόλις ημέρα της παρουσίας τους στο φουτουριστικό κτίριο της Κατεχάκη. 

του Γιώργου Καραϊβάζ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ