2018-09-14 12:21:28
Φωτογραφία για Στο 60% τα επιτόκια στην Αργεντινή
Στο 60% «σκαρφάλωσαν» τα επιτόκια στην Αργεντινή την Τρίτη –αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως– δύο εβδομάδες μετά την κατάρρευση του πέσο.

Η κεντρική τράπεζα διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, και συνεχίζει την ανοδική του πορεία τον Σεπτέμβριο. Οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βαθιά ύφεση της αργεντίνικης οικονομίας φέτος και το 2019.

Η Τράπεζα της Αργεντινής εμμένει στη δέσμευσή της να μην μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο, με μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το πέσο που έχει σημειώσει βουτιά 50% φέτος.

Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε αύξηση του επιτοκίου της χώρας στο 60%, από 45% στις 30 Αυγούστου, προκειμένου να ανακόψουν την ελεύθερη πτώση στην οποία βρισκόταν το εγχώριο νόμισμα. Η κατάρρευση του πέσο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κορύφωση της αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες μετά από απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων –σε παγκόσμιο ρεκόρ– ήταν η πέμπτη αναπάντεχη αύξηση φέτος στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα. Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος, μάλιστα, θεωρήθηκε ο βασικός λόγος που άλλαξε η ηγεσία της τον Ιούνιο.

Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Λουίς Καπούτο προχώρησε και στην πώληση συναλλαγματικών αποθεμάτων, στην αύξηση των ελάχιστων αποθεματικών της τράπεζας, ενώ ανακοίνωσε και μείωση του ποσοστού διακράτησης κρατικών ομολόγων.

Η οικονομία της Αργεντινής εκτροχιάστηκε φέτος εξαιτίας της πρωτοφανούς ξηρασίας, της μεταβλητότητας στις κεφαλαιαγορές, στα επικοινωνιακά «στραβοπατήματα» των αρμοδίων χάραξης πολιτικής, καθώς και στα μέτρα πολιτικής που προκάλεσαν σύγχυση. Ο υπουργός Οικονομίας αναμένει συρρίκνωση κατά τουλάχιστον 1% φέτος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ