2018-09-16 08:35:32
Φωτογραφία για Καρκινοβατεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
Πέντε χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα που σηματοδότησε την έναρξη των δικαστικών ερευνών για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στη Χρυσή Αυγή και διανύοντας

πλέον το τέταρτο δικαστικό έτος από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών για τα θύματα της Χ.Α., η δίκη ακόμα καρκινοβατεί, διεκδικώντας να είναι η πρώτη στα δικαστικά χρονικά με τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Παρά τις προσπάθειες των δικαστών, και πρωτίστως της προέδρου της δίκης Μαρίας Λεπενιώτη, η δικαστική διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο επίπονο αλλά ουσιαστικά απαραίτητο στάδιο της ανάγνωσης των χιλιάδων εγγράφων και των πολυπληθέστατων πειστηρίων (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ.) που συνθέτουν την ογκωδέστατη δικογραφία για την εγκληματική δράση του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Επειτα από 253 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, πολλές από τις οποίες καθορίστηκαν από εντάσεις και επεισόδια, η δίκη συνεχίζεται μεταφερόμενη άλλοτε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού και άλλοτε στο Εφετείο της Αθήνας, ενώ όλες οι εκτιμήσεις παραγόντων της δίκης προσδιορίζουν την κατάληξή της στο τέλος του 2020 ή ακόμα και αργότερα, ενδεχομένως το 2021!


Οι παθογένειες του δικαστικού μας συστήματος που δεν άφησαν αλώβητη ούτε τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Χ.Α., καθόρισαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της Δικαιοσύνης να οργανώσει την απόδοση ευθυνών για την εγκληματική δράση της Χ.Α. και να στείλει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μεταπολεμικά, στο εδώλιο κατηγορουμένους –και μάλιστα πολιτικά στελέχη– για ναζιστικού τύπου και έμπνευσης εγκλήματα.

Η δίκη άρχισε την άνοιξη του 2014. Επειτα από πολύμηνες ανακρίσεις που διεξήγαγαν οι εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητρακοπούλου και την εμπεριστατωμένη πρόταση του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, στο εδώλιο οδηγήθηκαν 68 άτομα, μεταξύ των οποίων σημαίνοντα πολιτικά στελέχη της Χ.Α., με προεξάρχοντα τον επικεφαλής του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και το σύνολο των βουλευτών του κόμματος, που είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2012.

Παράλληλα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η παραπομπή στη δίκη της Χ.Α. του Γιώργου Ρουπακιά ως φυσικού αυτουργού της στυγερής δολοφονίας στο Κερατσίνι, προσέδωσε στην υπόθεση έντονα χαρακτηριστικά δίκης για πολιτική δολοφονία, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενό της.

Η αδυναμία εξευρέσεως δικαστικής αίθουσας, όπου η δίκη να γίνεται κάθε ημέρα, ο μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων και συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, η ταυτόχρονη απασχόληση των δικαστικών, πλην της προέδρου της δίκης, και με άλλα καθήκοντα, έχουν οδηγήσει την εκδίκαση της υπόθεσης στα σημερινά επίπεδα με προβλέψεις που δεν είναι τιμητικές για μια ευνομούμενη πολιτεία.

Κατάθεση μαρτύρων

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης εγγράφων, παρουσίασης όλου του υλικού της ογκωδέστατης δικογραφίας, αναμένεται να ξεκινήσει η κατάθεση μαρτύρων που αριθμούν τους 200 και στη συνέχεια να ανοίξει ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων, αν τελικώς εμφανιστούν στο δικαστήριο και απολογηθούν τα διωκόμενα πολιτικά στελέχη της Χ.Α., τα οποία μέχρι τώρα έχουν αποφασίσει να μην εμφανίζονται στο δικαστήριο. Μετά ταύτα, οι αγορεύσεις των εισαγγελέων, δύο τον αριθμό, που θα τοποθετηθούν εφ’ όλης της ύλης σε μια δίκη που θα έχει ήδη συμπληρώσει, στην καλύτερη περίπτωση τέσσερα με πέντε χρόνια, αναμένεται να είναι πολυήμερες, ενώ οι δεκάδες δικηγόροι θα πάρουν τη σκυτάλη για να φθάσουμε, αισίως, σε απόφαση μετά δύο και πλέον χρόνια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ