2018-09-16 14:51:32
Φωτογραφία για Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ-ΕΙΣΦΟΡΩΝ
«Εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός πρώτη προτεραιότητα θα είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και θα κάνω ότι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Εάν αυτό δεν γίνει όταν τελειώσει το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα θα είναι απόλυτα εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, προψηφισμένα μέτρα και αυστηρό καθεστώς επιτροπείας. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», τόνισε.

Τα μέτρα

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν έχει το ίδιο πρόγραμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της επιχειρηματικότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζει φτώχια μέσω επιδομάτων, ενώ υπερφορολογεί για να μεγαλώσει το κράτος. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και να συμμαζέψουμε το κράτος», υποστήριξε.


«Παρουσίασα ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη», τόνισε και το χαρακτήρισε φιλόδοξο «καθώς προβλέπει ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 θέσεων απασχόλησης την επόμενη πενταετία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα ψηφίσει τις ελαφρύνσεις που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση δήλωσε πως θα περιμένει να δει τι θα έρθει στη Βουλή. «Αν ερμήνευσα καλά τον κ. Τσακαλώτο κατάλαβα ότι από το μενού των μέτρων έχει συμφωνηθεί μόνο η κοστολόγηση με τους δανειστές», σημείωσε για να προσθέσει ότι «μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε». Ανέφερε ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ όπου είπε ότι η Ν.Δ. θέλει να επωφεληθούν όλοι από τη μείωση και όχι συγκεκριμένες ομάδες, όπως η κυβέρνηση.

Εξοικονόμηση δυο δισ. από το Δημόσιο

Μπορούμε να εξοικονομήσουμε 2 δισ. ευρώ από τη δημόσια διοίκηση σε βάθος διετίας υποστήριξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο είναι το κόστος των εξαγγελιών του. Συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο φορολογικό θα οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα. Όπως είπε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι κοστολογημένο αλλά ένα μέρος του προγράμματος στηρίζεται στο ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους δανειστές για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και γι’ αυτό δεν θα προχωρήσει άμεσα.

Ο ΕΝΦΙΑ και οι Δήμοι

Μέχρι το 2021 η είσπραξη του φόρου αλλά και ο ύψος του θα καθορίζεται από τους Δήμους και θα περικοπούν οι πόροι που εισπράττουν από το κράτος σήμερα (περίπου δυο δίσ.). Έτσι οι Δήμοι θα μπορούν να αυξήσουν το φόρο αλλά θα λογοδοτούν στους πολίτες τους. Τόνισε ότι θα πρέπει να περάσουν περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους αλλά και ότι απαιτείται μια διετή μεταβατική περίοδο.

Τα ψηφισμένα μέτρα

Η κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση των συντάξεων αλλά είναι αχρείαστο μέτρο, τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα. Έκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης. «Μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο ισχύει για το αφορολόγητο που είναι ψηφισμένο μετρό. Γι’ αυτό λέω να μειωθεί ο πρώτος συντελεστής στο 9% αντί 22%», τόνισε.

Το σκοπιανό

Στο νέο λεξικό δίπλα στη λέξη «λαϊκιστής» είναι το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε και χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» τον Πάνο Καμμένο για όσα λέει για το σκοπιανό, απαντώντας στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ. Είπα στους πολίτες ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της και το βλέπουμε από όσα λέει ο σκοπιανός Πρωθυπουργός, τόνισε. Επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Αν μεσολαβήσουν εκλογές δεν θα κυρώσει τη συμφωνία την επόμενη ημέρα. Από τη στιγμή που κυρώνεται η συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει τελειώσει, ξεκαθάρισε. Όπως είπε εξήγησε στο ΕΛΚ ποια είναι η θέση του κόμματος και μίλησε για το ζήτημα της ταυτότητας. Όπως τα λέω στην Ελλάδα, έτσι τα λέω στο εξωτερικό.

Ζήτησε προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό «για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα και για το θέμα των Σκοπίων». 

Οι ευθύνες των δανειστών

Δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα λάθος μίγμα πολιτικής, επανέλαβε ο αρχηγός της Ν.Δ. Μπορούμε να πείσουμε για την πολιτική μας. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευση για τη Ν.Δ. Δεν μπορεί να ανακάμψει αλλιώς η οικονομία, τόνισε. Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών όμως πρέπει να είμαστε πειστικοί και στις μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε οι θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Την ώρα που αυξάνει το μέγεθος του κράτους και ξηλώνεται η μεταρρύθμιση στην παιδεία δεν είπαν τίποτα.

Οι επικουρικές συντάξεις

«Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ότι σήμερα», είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. σε ότι αφορά το ασφαλιστικό. Σε ότι αφορά το επικουρικό όπως είπε θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για να προστατευτούν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι αλλά και αυτοί που πρόκειται να βγουν σύντομα στη σύνταξη. Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση για τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις και καυτηρίασε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στο ασφαλιστικό θα λυθεί καθώς θα φεύγουν από ζωή όσοι είναι τώρα στα 70 χρόνια.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Ν.Δ. δεν θα συναινέσει αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα. Αν υπάρξει κοινός τόπος για τολμηρή αναθεώρηση «εδώ είμαστε».

Οι εκλογές και ο «μεγάλος συνασπισμός»

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα επιδιώξω το καλύτερο αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμος θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις. Σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, τόνισε. Την επόμενη ημέρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρχει κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρχει και πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα κόκκινα δάνεια

Δεν είμαι απογοητευμένος με την ταχύτητα που αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από τις τράπεζες, υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι έχουν σημασία και οι δυο όψεις του ισολογισμού τους και γι’ αυτό μιλά για την επιστροφή καταθέσεων και την ρευστότητα στην οικονομία που είναι «ιστορική πρόκληση».

Η καταστροφή στο Μάτι

Η κυβέρνηση έδειξε κυνισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ή δεν γνώριζε για τους νεκρούς, αναρωτήθηκε. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας. Δεν έχουμε άλλοθι να μην είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές, τόνισε και επιτέθηκε στον Π. Πολλάκη λέγοντας ότι είναι «φασιστικό» ότι έβγαλε στο διαδίκτυο την διεύθυνση του καθηγητή Συνολάκη.

Οι συμβασιούχοι και τα αναδρομικά

Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται, ήταν το σχόλιο για τα αναδρομικά των ενστόλων. Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους δήλωσε ότι υπογράφει σύμβαση για ένα συγκεκριμένο χρόνο. Υπάρχει η πραγματικότητα να καλύπτουν κάποιοι εξ αυτών πάγιες ανάγκες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αριθμός τους πρέπει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ή να ανοίγουμε κερκόπορτα για νομιμοποίησή τους.

Τα σκάνδαλα

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα, υποστήριξε επικαλούμενος τον τρόπο που έχει πορευτεί τα τελευταία χρόνια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και δεν θα υπάρξουν τηλέφωνα από Υπουργούς μου σε δικαστικούς λειτουργούς. Αν υπάρχουν περιπτώσεις που θα έρθουν στη Βουλή, αυτή θα κάνει τη δουλειά της, τόνισε. «Έχω δεσμευτεί για μια εξεταστική, για αυτά που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του έτους», τόνισε.

Η Συνέντευξη τύπου του κ. Μητσοτάκη συνεχίζεται

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ