2018-09-17 06:51:06
Φωτογραφία για Αναβάθμιση F-16: Το πρώτο ημίχρονο της διαπραγμάτευσης με την Lockheed Martin σήμερα
Στο ρινγκ της διαπραγμάτευσης για το πρώτο από τα τρια συνολικά ημίχρονα μπαίνουν σήμερα οι Έλληνες επιτελείς με τους εκπροσώπους του Αμερικανικού κολοσσού της αμυντικής

βιομηχανίας, Lockheed Martin, για την αναβάθμιση των 84 Ελληνικών μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση «Block 70/72 "Viper", με αρκετά ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά όπως τα τεχνικά χαρακτηριστικά των "Οχιών", αλλά και το θέμα της αποπληρωμής των δόσεων.

Σήμερα θα γίνει η συνάντηση-κλειδί μεταξύ Lockheed Martin και Ελλάδας για να λυθούν τα ανοιχτά θεματα της συμφωνίας για την αναβάθμιση των 84 Ελληνικών μαχητικών F-16 στην έκδοση Block 70/72 "Viper". Κυριότερα από αυτά τα ανοιχτά θέματα είναι το ποια τεχνικά χαρακτηριστικά θα έχουν τελικά οι Ελληνικές "Οχίες" και το ζήτημα της αποπληρωμής των δόσεων του προγράμματος.

Πέρα από την αναβάθμιση των 84 F-16 στην κατηγορία Block 70/72 Viper, η ΕΑΒ θα έχει την δυνατότητα να αναβαθμίσei και άλλα παλαιότερα αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε νεότερες εκδόσης, προηγούμενες του Block 70/72.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία προβλέπει πως τεράστιο μέρος της αναβάθμισης των F-16 θα γίνει στην Ελλάδα, με τα πρώτα δύο χρόνια να αναλώνονται στο μηχανολογικό κομμάτι (σ.σ engineering) και την ανάπτυξη του πρωτοτύπου και την πιστοποίηση των συστημάτων. Η εγκατάσταση των συστημάτων στα ελληνικά μαχητικά θα γίνει στον τρίτο χρόνο του προγράμματος, ενώ από τον 4ο χρόνο θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των πιλότων της ΠΑ.

Στην συνάντηση "κλειδί" της Δευτέρας, θα γίνει η ιεράρχηση προτεραιότητων και απαιτήσεων της Ελλάδας για το πρόγραμμα αυτό καθαυτό. Και από αυτή την διαδικασία εκτιμάται βάσισμα ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 1,23 δις θα μειωθεί περαιτέρω, στην περιοχή δηλαδή των 1,1 δις ευρώ, πιθανώς και χαμηλότερα. Ακολούθως αμερικανοί ειδικοί που θα έρθουν στην Ελλάδα, μετά από δοκιμές στο έδαφος, θα προχωρήσουν στην επιλογή του αεροσκάφους που θα αποτελέσει το πρωτότυπο.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προβλέπει ότι από την άφιξη του μαχητικού, που θα επιλεγεί, στην Αμερική θα απαιτηθούν 15 έως και 20 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης. Μεγάλη επιδίωξη πάντως και ταυτόχρονα μεγαλύτερη επιθυμία, είναι οι εργασίες στο πρωτότυπο να τελειώσουν εντός του 2020 και όχι το 2021.

Άλλωστε η πρόοδος των εργασίων είναι μια παράμετρος της συμφωνίας που συνδέεται και με τις καταβολές των δόσεων. Δηλαδή όπως εξηγούσε στο OnAlert καλά ενημερωμένη πηγή, το πλάνο των δόσεων θα είναι τριμηνιαίο αλλά οι χρηματοροές αποπληρωμής μπορεί να πάνε και με τον μήνα ή ανα 45 ημέρες.

Μετά τη δημιουργία του πρωτοτύπου, το ελληνικό F-16 Viper θα ταξιδέψει πίσω στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα ολοκληρώνεται και το στήσιμο της γραμμής παραγωγής στην ΕΑΒ. Βάσει των έως τώρα σχεδιασμών, θεωρείται εφικτή η παράδοση σε ετήσια βάση τουλάχιστον 12 F-16 Viper.

Το κόστος της αναβάθμισης των Ελληνικών F-16:

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα ανέλθει στα 1.232.351.577 € και η αποπληρωμή του θα γίνει σε βάθος έντεκα ετών.

Ύστερα από αίτημα τη ελληνικής πλευράς μεταβλήθηκε ο εμππροσθοβαρής χαρακτήρας των δόσεων και το κόστος μετακυλήθηκε στο τέλος του προγράμματος.

Ειδικότερα οι χρηματοροές αποπληρωμής για την περίοδο 2019-2021 μειώνονται κατά 221.407.047 ευρώ. Την ίδια ώρα όμως διαμορφώνται υψηλότερα οι δόσεις για τα έτη 2018 και 2022 συνολικά κατά 158.717.261 ευρώ. 

onalert.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ