2018-09-18 12:21:16
Φωτογραφία για Μικρότερο “αποτύπωμα νερού” έχει η υγιεινή διατροφή
Έχει αναγνωριστεί η σημασία της ποσότητας των υδάτινων πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Η μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο καλή για την υγεία μας αλλά και εξοικονομεί πολύτιμο γλυκό νερό, σύμφωνα με μελέτη του European Commission Joint Research Centre που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Sustainability.

Η μελέτη ανέλυσε 43.786 γεωγραφικές ενότητες σε τρεις χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία) και βρήκε ότι μια υγιεινή διατροφή που περιέχει κρέας μειώνει το “αποτύπωμα νερού” κατά 11-35%. Αν η διατροφή γίνει πιο υγιεινή και το κρέας αντικατασταθεί από ψάρια και όσπρια το αποτύπωμα νερού μειώνεται κατά 33- 35% ενώ μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε μια χορτοφαγική διατροφή διατροφή (35-55%).

Το αποτύπωμα νερού αναφέρεται στην ποσότητα του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγαθών που καταναλώνονται από ένα συγκεκριμένο άτομο ή ομάδα ανθρώπων.


Η νέα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο πάνω στη σχέση διατροφής και δαπάνης νερού. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εθνικές διατροφικές έρευνες για να αξιολογήσουν τις διαφορές στην κατανάλωση ομάδων προϊόντων τροφίμων μεταξύ περιφερειών και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες εντός των περιφερειών. Και έδειξαν ότι η συμπεριφορά της ατομικής κατανάλωσης τροφίμων – και το σχετικό αποτύπωμα νερού – εξαρτώνται από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, η μελέτη δείχνει πως στη Γαλλία, το αποτύπωμα νερού της κατανάλωσης γάλακτος μειώνεται με την ηλικία σε όλους τους δήμους.

Η μεθοδολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλες αξιολογήσεις αποτυπώματος – όπως για αποτυπώματα άνθρακα ή ενέργειας που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων.

Να σημειωθεί ότι τα ζωικά προϊόντα – και ιδιαίτερα το κρέας – έχουν υψηλό υδατικό αποτύπωμα. Η μέση ευρωπαϊκή δίαιτα χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση γενικά, ιδιαίτερα από ζωικά προϊόντα. Μια υγιεινή διατροφή περιέχει λιγότερη ζάχαρη, φυτικά έλαια, κρέας και ζωικά λίπη, και περισσότερα λαχανικά και φρούτα.

Ενδεικτικά, το ημερήσιο κατά κεφαλήν αποτύπωμα νερού λόγω παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι 3.861 λίτρα στη Γαλλία, 2.929 λίτρα στη Γερμανία και 2.757 λίτρα στη Βρετανία. «Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Davy Vanham.

Λόγω των πολυάριθμων αρνητικών επιπτώσεων ενός εντατικού συστήματος ζωικής παραγωγής στους πόρους και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς και των αυξανόμενων απαιτήσεων των μη δυτικών χωρών για ζωικά προϊόντα, η μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, είναι μια αναγκαιότητα, είπαν οι επιστήμονες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ