2018-10-02 14:30:31
Φωτογραφία για FAZ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ζ. ΖΑΕΦ - ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ
Την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και της ίδια της εκπροσώπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκης, πυροδότησε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ κατά το οποίο η ευρωβουλευτής είχε δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Κατά το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αναφορές του κ. Ζάεφ, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την κ. Σπυράκη να συναντήσει τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας τον Δεκέμβριο του 2017, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Παράλληλα, η FAZ κάνει λόγο και για δεύτερη συνάντηση του κ. Ζάεφ με την κ. Σπυράκη στις Βρυξέλλες την άνοιξη, πάλι επικαλούμενη αναφορές του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο κ. Ζάεφ φέρεται να είπε πως η κ. Σπυράκη του ανέφερε ότι πρόκειται για δύσκολο ζήτημα και η Ν.Δ. ανησυχεί για μέρος των ψηφοφόρων της.


Μ. Σπυράκη: Μία τυχαία συνάντηση

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας το δημοσίευμα, η κ. Σπυράκη τόνισε ότι συναντήθηκε μία φορά τυχαία με τον κ. Ζάεφ στην περιοχή του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Όπως σημείωσε, πήγαινε να πάρει καφέ όταν και συναντήθηκε με τον κ. Ζάεφ.

Διευκρίνισε ότι γνωρίζεται με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, ενώ έχουν και κοινούς γνωστούς, ενώ επεσήμανε ότι έχει συνομιλήσει περισσότερες φορές με τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ. «Με ρώτησε ''τι θα κάνετε;'' και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο κ. Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση», πρόσθεσε η κ. Σπυράκη.

Ερωτηθείσα γιατί δεν γνωστοποίησε το τετ-α-τετ, απάντησε ότι επρόκειτο για δημόσια συνάντηση και πρόσθεσε: «Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο».

Μαξίμου: Αναμένουμε εξηγήσεις

«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κ. Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ. Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας. Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ, ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του».

Θέτοντας σειρά ερωτημάτων, το Μαξίμου επεσήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης και η ''ειδική απεσταλμένη'' του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ. Οφείλουν να απαντήσουν:  

Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική; Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της πΓΔΜ; Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη; Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;».«Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής...», κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ν. Κακλαμάνης: Δεν είναι κακό που συναντήθηκαν - Εγώ θα το είχα δημοσιοποιήσει

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 και κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ο βουλευτής της Ν.Δ. και Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης είπε: «Το ότι συναντήθηκε η κ. Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ δεν είναι κακό. Όταν μιλάμε για αντιπολίτευση δεν υπάρχει θέμα μυστικής διπλωματίας. Εγώ θα το είχα δημοσιοποιήσει. Από άποψη τακτικής θα ήταν προτιμότερο».

Σε σχέση με τον σχεδιασμό της Ν.Δ. για το ζήτημα με την πΓΔΜ, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «εάν δεν ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς θα κάνουμε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση». Για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα είπε ότι «το ουσιαστικό συμπέρασμα είναι πως ο μέσος Σκοπιανός γύρισε την πλάτη στον παράδεισο που του υπόσχονταν οι ηγέτες της Ε.Ε. και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ». 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ