2018-10-03 22:52:08
Φωτογραφία για Η μυρωδιά ενός άρρωστου ζώου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα υγιή ζώα
Οι σωματικές μυρωδιές παρέχουν μηνύματα για διάφορες πτυχές της προσωπικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της υγείας.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports από το Monell Chemical Senses Center, στη Φιλαδέλφεια, επεκτείνει το εύρος και τη σημασία των προσωπικών οσμών ως πηγή πληροφοριών για την υγεία ενός ατόμου. Αποκαλύπτει ότι οι σωματικές οσμές των κατά τα άλλα υγιών ποντικιών που μοιράζονται το περιβάλλον με άρρωστα ζώα γίνονται σαν τις οσμές των άρρωστων ζώων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μυρωδιές που συνδέονται με ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν βιολογικές αλλαγές σε υγιή άτομα, ενδεχομένως να επηρεάσουν τις κοινωνικές επαφές και ίσως ακόμη και τα πρότυπα  εξάπλωσης της νόσου.

“Η έκθεση στις οσμές ασθενών μπορεί να προκαλέσει προστατευτικές ή προπαρασκευαστικές αντιδράσεις στους κοινωνικούς εταίρους τους για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επικείμενης λοίμωξης”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Stephanie Gervasi, PhD, χημικός οικολόγος.


Προηγούμενη έρευνα από το Monell Chemical Senses Center έχει δείξει ότι η φλεγμονή οδηγεί σε αλλαγές στις σωματικές οσμές, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενεργοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως την παρουσία κινδύνου ασθένειας (ή πιθανής μόλυνσης) σε άλλα μέλη ενός είδους.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές έκαναν έγχυση στα ποντίκια με λιποπολυσακχαρίτη (LPS), μια μη μολυσματική βακτηριακή τοξίνη που προκαλεί φλεγμονή, ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με την λοίμωξη. Τα άρρωστα ζώα που εγχύθηκαν με LPS στη συνέχεια στεγάστηκαν στα ίδια κλουβιά με  υγιή ποντίκια.

Τα αποτελέσματα από βιοδοκιμασίες που χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία εκπαιδεύτηκαν για να διαφοροποιήσουν τις μυρωδιές των ούρων από εγχυμένα με LPS και υγιή ζώα, έδειξαν ότι οι υγιείς σύντροφοι των άρρωστων ζώων μύριζαν πιο άρρωστοι σε σύγκριση με υγιή ζώα.

Μια παράλληλη ανάλυση που χρησιμοποιεί στατιστικά προγνωστικά μοντέλα ουρικών ενώσεων οσμής ταυτοποιημένων μέσω αναλυτικής χημείας επιβεβαίωσε τα ευρήματα της βιοανάλυσης. Τα μοντέλα ήταν πιο πιθανό να ταξινομήσουν τις χημικές ενώσεις οσμής από υγιείς ποντικούς ως άρρωστους όταν συνυπήρχαν με άρρωστα ζώα.

Παρόμοια αποτελέσματα ελήφθησαν όταν η μελέτη επαναλήφθηκε με άρρωστα και υγιή ζώα τα οποία χωρίστηκαν φυσικά από διάτρητο διαχωρισμό. Η διαίρεση επέτρεψε την κυκλοφορία οσμών, υποδεικνύοντας ότι οι αλλαγές στα υγιή ποντίκια δεν ήταν αποτέλεσμα φυσικής μεταφοράς οσμών.

“Αυτή η εργασία δείχνει όχι μόνο ότι οι οσμές σηματοδοτούν ασθένεια αλλά ότι μπορούν να έχουν ισχυρές επιπτώσεις σε άτομα που τα ανιχνεύουν”, δήλωσε ο βιολόγος συμπεριφοράς Gary Beauchamp, ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης. “Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη μεταφορά πληροφοριών μέσω της οσμής που ειδικά μεταβάλλει τη φυσιολογία και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μεταφορά ασθενειών”.

Ο Bruce Kimball, χημικός του USDA National Wildlife Research Center Research ανέφερε ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους πληθυσμούς άγριας ζωής. Η γνώση ότι τα υγιή ζώα μπορούν να εκπέμπουν οσμές που συνδέονται με ασθένεια ίσως βοηθήσει στην κατανόηση το πώς μεταδίδονται τα παθογόνα μέσα σε έναν πληθυσμό ζώων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ