2018-10-23 18:17:40
Φωτογραφία για «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καλώντας τη Ρώμη να επανακαταθέσει βελτιωμένη πρόταση εντός τριών εβδομάδων. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2013, όταν η Κομισιόν απέκτησε ενισχυμένες αρμοδιότητες επί των εθνικών προϋπολογισμών, που απορρίπτεται το σχέδιο κάποιου κράτους - μέλους.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, θα ακολουθήσει εντατικός διάλογος τις επόμενες ημέρες με την κυβέρνηση της Ιταλίας. «Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ρώμης», πρόσθεσε. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε από τις Βρυξέλλες, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ότι οι διευκρινίσεις της Ιταλίας για το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν ήταν πειστικές. Καταλόγισε, δε, στη Ρώμη ότι καταστρατηγεί ανοιχτά και συνειδητά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της.

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τους κοινούς κανόνες. «Αν η εμπιστοσύνη διαβρωθεί, όλοι θα υποφέρουν», συμπλήρωσε. Επεσήμανε, δε, ότι η εμπειρία δείχνει πως τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη δεν φέρνουν διαρκή ανάπτυξη, κάνοντας την οικονομία ευάλωτη.


Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η απόφαση της Κομισιόν δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν, καθώς το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού αποκλίνει σαφώς και σκοπίμως από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ρώμη τον περασμένο Ιούλιο. «Ωστόσο, η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή. Θέλουμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές αρχές», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού μετά το επίσημο «όχι»

Το επίσημο «Όχι» της Κομισιόν στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού έδωσε νέα ώθηση στο κόστος δανεισμού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ. Νωρίτερα οι αποδόσεις παρουσίαζαν πτώση, εν μέσω πληροφοριών, που ήθελαν την ιταλική κυβέρνηση να κάνει ελαφρά έστω οπισθοχώρηση και να «προσαρμόζει» ορισμένα από τα κεντρικά μέτρα του σχεδίου της. 

Η απόδοση του 10ετούς στις 17:13 ώρα Ελλάδος παρουσιάζει αύξηση εννέα μονάδων βάσης ή 2,72% στο 3,58% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και το 3,42%. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι επενδυτές περιμένουν υποχωρήσεις και από την Κομισιόν, καθώς αρκετοί προειδοποιούν πως η μετωπική σύγκρουση και η επιμονή στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία  εκ μέρους των Βρυξελλών δίνει τροφή στις ακραίες δυνάμεις, την ώρα που η Ε.Ε. οδεύει προς τις πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές στην ιστορία της. 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ