2023-09-11 20:01:02
Φωτογραφία για Κομισιόν: σε ύφεση η Γερμανία - υποβαθμίζεται η ανάπτυξη της ευρωζώνης
Βυθίζει την ευρωζώνη η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας. 

Το ΑΕΠ στις χώρες του ευρώ θα αυξηθεί 0,8% φέτος και 1,3% του χρόνου, έναντι 1,1% και 1,6% που εκτιμούσε τον Μάιο. 

Ψηλά ο πληθωρισμός, στο 5,6%.

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν φέτος και την επόμενη χρονιά, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις καλοκαιρινές προβλέψεις της, καθώς η καταναλωτική ζήτηση δέχεται χτύπημα από τον υψηλό πληθωρισμό και η μεγαλύτερη οικονομία, η Γερμανία, διολισθαίνει σε ύφεση φέτος παρασύροντας όλο το μπλοκ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, στις ενδιάμεσες προβλέψεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και τον πληθωρισμό των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, η Επιτροπή είπε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και 1,3% το 2024, έναντι προβλέψεων 1,1% και 1,6% αντίστοιχα που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο.


«Οι πολλαπλοί αντίθετοι άνεμοι που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας φέτος οδήγησαν σε ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης από ό,τι είχαμε προβλέψει την άνοιξη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος, προβλέπει η Κομισιόν, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψη ανάπτυξης 0,2% από τον Μάιο. Το επόμενο έτος, η γερμανική ανάπτυξη θα είναι επίσης πιο μικρή, στο 1,1% αντί του προηγουμένως αναμενόμενου 1,4%.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η Ολλανδία αναθεωρήθηκε έντονα καθοδικά, στο 0,5% από 1,8%. Ωστόσο, η Γαλλία και η Ισπανία θα αναπτυχθούν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως φέτος, ανέφερε η Επιτροπή, προβλέποντας ανάπτυξη 1,0% και 2,2% αντίστοιχα, αντί του προηγουμένως 0,7% και 1,9%.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και δεν θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Φαίνεται στο 5,6% φέτος, λίγο χαμηλότερο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, και στο 2,9% του χρόνου.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ