2018-10-27 09:25:31
Φωτογραφία για Έως τέλος Φεβρουαρίου 2019 αναμένεται να δοθούν 550 εκ.€ στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ και αποστράτους (ΠΙΝΑΚΕΣ)
ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για στρατιωτικούς-ενστόλους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ και δικαστικούς λειτουργούς.

Τον δρόμο για την καταβολή των αναδρομικών σε χιλιάδες εργαζομένους με ειδικά μισθολόγια ανοίγει σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να φέρουν τα συναρμόδια υπουργεία στη Βουλή την 1η Νοεμβρίου, με στόχο έως το τέλος του ίδιου μήνα να αρχίσει η καταβολή των οφειλομένων, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας το militaire.gr, προβλέπει την καταβολή της διαφοράς αποδοχών σεπερισσότερους από 250.000 δικαιούχους, και συγκεκριμένα σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ και δικαστικούς λειτουργούς, καθώς επίσης και σε όσους πρώην εργαζομένους συνταξιοδοτήθηκαν τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.


Το συνολικό ποσό το οποίο θα δοθεί για την κάλυψη των αναδρομικών καιέχει ήδη εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ (σε καθαρή βάση) για το τρέχον έτος. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά θα πρέπει να καταβληθούν το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε λήγει ο δημοσιονομικός χρόνος για το 2018.

Εκτιμάται ότι από το σύνολο των 800 εκατ. το μεγαλύτερο τμήμα, που υπολογίζεται σε περίπου 500-550 εκατ. ευρώ, αναμένεται να κατευθυνθεί στους στρατιωτικούς-ενστόλους. Ωστόσο, η περίοδος για την οποία θα πληρωθούν αναδρομικά ποικίλλει ανά κλάδο, καθώς είναι άμεσα εξαρτώμενη από την ημερομηνία των δικαστικών προσφυγών που έχουν προηγηθεί, οι οποίες λαμβάνονται ως αφετηρία για τον υπολογισμό τους.

Ως διαχωριστική γραμμή λήξης της περιόδου για την οποία δικαιούνται αναδρομικά οι περισσότερες κατηγορίες προσωπικού (πλην των δικαστικών) έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς έπειτα από αυτήν εφαρμόστηκαν νέα μισθολόγια. Το ύψος των ποσών διαφορετικών ταχυτήτων θα είναι και τα ποσά τα οποία θα καταβληθούν στους δικαιούχους, καθώς εξαρτώνται από το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων και κατά περίπτωση από παράγοντες όπως το ύψος των αποδοχών τους, ο βαθμός και τα χρόνια προϋπηρεσίας των δικαιούχων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στους γιατρούς, στο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται ότι η καταβολή αναδρομικών δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις εφημερίες. Συγχρόνως υπογραμμίζεται ότι από τη ρύθμιση δεν τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ οι διατάξεις της δεν επηρεάζουν το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των συγκεκριμένων κατηγοριών προσωπικού, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από τον νόμο 4472 του 2017, και κυρίως το ύψος της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστών των δικαιούχων κλάδων, τα ποσά των αναδρομικών για τους εν ενεργεία υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις κυμαίνονται κατά προσέγγιση ανά βαθμό από 2.500 ευρώ για τον Λοχαγό έως 4.500 ευρώ για τον Αντιστράτηγο ή 8.000 ευρώ για τον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και 12.500 ευρώ για τον Α/ΓΕΕΘΑ. Τα ετήσια αναδρομικά για τους γιατρούς ξεκινούν από 1.500 έως 10.000 ευρώ για τους ειδικευόμενους και κυμαίνονται από 5.000 έως 25.000 ευρώ για τους διευθυντές.

Αν και αρκετοί από τους εκπροσώπους των συγκεκριμένων κλάδων κάνουν λόγο για εφάπαξ καταβολή των ποσών, στο νομοσχέδιο δεν προσδιορίζεται αν αυτό θα γίνει σε μία ή περισσότερες δόσεις, ούτε γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον χρόνο καταβολής. Αυτό παραπέμπεται σε κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών οι οποίες θα ακολουθήσουν και θα καθορίζουν το χρόνο και τη διαδικασία καταβολής των αναδρομικών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου:

• Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή θα καταβληθούν αναδρομικά για το διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Οι αποδοχές θα αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που ελάμβαναν στις 31 Ιουλίου 2012 με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν. Οι λεπτομέρειες της καταβολής θα προκύψουν από ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας. Να σημειωθεί ότι μόνο οι εν ενεργεία εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας υπολογίζονται σε περίπου 47.000, ενώ οι προβλέψεις αφορούν και 3.000-4.000 άτομα, τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν την εν λόγω περίοδο.

• Στους γιατρούς του ΕΣΥ, τους γιατρούς Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ, τους επικουρικούς και ειδικευόμενους ιατρούς καταβάλλεται, πλην της αποζημίωσης των εφημεριών, η διαφορά των αποδοχών για το χρονικό διάστημα από τις 13 Νοεμβρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 στο ύψος που είχε διαμορφωθεί την 31η Ιουλίου 2012. Οι λεπτομέρειες για την καταβολή των αναδρομικών θα ανακοινωθούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 20.000 άτομα, εκ των οποίων οι ειδικευμένοι είναι 10.000.

• Στα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Πανεπιστημίων καταβάλλεται η διαφορά των αποδοχών για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 31η Ιουλίου 2012, βάσει των ισχυουσών μισθολογικών διατάξεων, με την επιφύλαξη ότι η αναπροσαρμογή δεν επέρχεται αναλογικά και δεν εφαρμόζονται οι παρούσες διατάξεις σε όσες κατηγορίες προσωπικού κατά το χρονικό διάστημα της ρύθμισης συνδέονταν μισθολογικά με τα μέλη ΔΕΠ. Ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών θα ανακοινωθεί με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας. Σημειώνεται ότι τα μέλη ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν μπορούν να λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012, δηλαδή από την ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013. ?στόσο, οι τρεις καθηγητές οι οποίοι είχαν προσφύγει δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή θα λάβουν αναδρομικά που θα αντιστοιχούν στην περίοδο από την 1η Αυγούστου 2012.

• Για τους δικαστικούς λειτουργούς προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα καθοριστούν ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής του υπόλοιπου ημίσεος της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από την  1η Αυγούστου 2012 έως και τις 30 Ιουνίου 2014 προς τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όλων βαθμίδων και όσων εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα.

• Για τους συνταξιούχους αυτών των κλάδων θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που θα καθορίζει τον χρόνο, τη διαδικασία και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή των διαφορών συντάξεων που προκύπτουν από την προβλεπόμενη καταβολή διαφοράς αποδοχών.

Οι δικαστικοί

Δικαστές εκτιμούν ότι τα αναδρομικά που οφείλονται σε συναδέλφους τους δεν θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό, αφού ήδη οι περισσότεροι έχουν πάρει τα ποσά τα οποία διεκδικούσαν μέσω των δικαστικών αποφάσεων. Πρόκειται για τα υπόλοιπα των αναδρομικών που δόθηκαν σε 36 δόσεις παλαιότερα, αφού περικόπηκαν στο μισό. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τα ποσά που οφείλονται κυμαίνονται από 2.000 έως 9.000 ευρώ για κάθε δικαστή, ανάλογα με τον βαθμό του.

(ΠΗΓΗ: ethnos.gr - ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ - [email protected])

ΠΗΓΗ: https://staratalogia.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αλλαγή πορείας...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αλλαγή πορείας...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ