2018-10-28 20:51:14
Φωτογραφία για Μεγαλειώδης παρέλαση με συμβολισμούς και μηνύματα. Διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες!
του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Με την ευρωπαϊκή διάσταση του αγώνα των Ελλήνων το 1940 και του Έπους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας στις θάλασσες και στον αέρα, που εκπέμφθηκε τόσο από τον πιλότο του αεροσκάφους επιδείξεως της Ομάδας «ΖΕΥΣ» της ΠΑ Επισμηναγό (Ι) Γεώργιο Παπαδάκη στο χαιρετισμό του, όσο και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην αντιφώνησή του και παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες η μεγαλειώδης παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες!

Βεβαίως, λίγη ώρα νωρίτερα τα πεζοπόρα μη στρατιωτικά τμήματα παρέλασαν διατυπώνοντας στεντορία τη φωνή «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» την ίδια ώρα βεβαίως που η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση των μηχανοκινήτων με τους χαλύβδινους θώρακες των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard-2A6HEL και των πεζοπόρων τμημάτων των κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων, των βατραχανθρώπων, των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των ΕΔ, των Ευζώνων, αλλά και των Εθνοφυλάκων που ξεχώρισαν με το παράστημά τους και τον ενθουσιασμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέλασε τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η οποία φέτος γιορτάζει τα 190 χρόνια από την ίδρυσή της το 1828 με διάταγμα του τότε πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια και πρώτη της έδρα στο Ναύπλιο.

Επίσης για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια παρέλασαν στη Θεσσαλονίκη οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, η οποία φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια από την συγκρότηση των πρώτων Ευζωνικών μονάδων του Ελληνικού Στρατού το 1868, που όπως πάντα εντυπωσίασαν και σκόρπισαν ρίγη συγκινήσεως.

Η Πολεμική Σημαία της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με μία ίλη Leopard-2A6HEL και άλλη μία Leopard-1A5 εντυπωσίσαν, όπως και μία Μοίρα Αυτοκινούμενου (Α/Κ) Πυροβολικού με μία Πυροβολαρχία Α/Κ ΠΒ Μ-109, μία Α/Κ ΠΒ PzH-2000GR, και μία με Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS. Επίσης μία πυροβολαρχία Κ/Β εδάφους – αέρος Tor-M1. Ακολούθησε το Μηχανικό με γέφυρες Ribbon, οι Διαβιβάσεις με Λόχο με δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) τύπου “Sperwer” και η ΠΑ με μία πυροβολαρχία του συστήματος Κ/Β εδάφους – αέρος Patriot.

Την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξε ένα τάγμα σπουδαστών παραγωγικών σχολών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής μονίμων Υπαξιωματικών, για να ακολουθούσουν τα πεζοπόρα τμήματα από την 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και την επίλεκτη 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος». Την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων του ΣΞ έκλεισαν οι Καταδρομείς της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών «Ελ Αλαμέϊν» καθώς και ένα Τάγμα Εθνοφυλακής με 4 λόχους Εθνοφυλάκων από Γ’ΣΣ, Δ’ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ.

Την ίδια ώρα πάνω από το χώρο της παρελάσεως πραγματοποίησαν επανειλημμένες διελεύσεις τρεις τετράδες μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D, Mirage-2000 και εκσυγχρονισμένα F-4E PI-2000 Phantom, καθώς και ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) με επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache του 2ου ΤΕΕΠ, μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook του 4ου ΤΕΑΣ και γενικής χρήσεως UH-1H Huey του 3ου ΤΕΑΣ, καθώς επίσης και ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού.

Ακολούθησε τμήμα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) με επικεφαλής την Πολεμική Σημαία της καθώς και η Σημαία και οι σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και ένας Ουλαμός με υποβρύχιους καταστροφείς της ΔΥΚ.

Η Σχολή Ικάρων με την Πολεμική Σημαία της και τμήματα Ικάρων και σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), καθώς και τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής με τμήμα Λιμενοφυλάκων και Ουλαμό της ΜΥΑ/ΛΣ και της ΜΕΑ/ΛΣ, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος με τμήματα της ΕΜΑΚ και της Σχολής Πυροσβεστών.

Στο πολιτικό σκέλος της παρελάσεως ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η διέλευση του Συλλόγου Στρατιωτικών Οχημάτων με την για πρώτη φορά παρουσία ενός αμερικανικού άρματος μάχης Μ-24 “Chaffy” του Β’ΠΠ φερόμενο επί αρματοφορέα και ένα πυροβόλο Boffors των 40 mm φερόμενο επί οχήματος!

Επίσης εντυπωσίασε η διέλευση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) με σημαιοφόρο και παραστάτες τα μέλη της ομάδος εφέδρων που πριν από λίγες μέρες κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο σε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν 134 ομάδες από όλο τον κόσμο, ομάδα αναβιωτών με στολές εποχής και άλλοι σύλλογοι εφέδρων!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχαν καταπλεύσει όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» και τα αρματαγωγά «ΧΙΟΣ» και «ΛΕΣΒΟΣ» εκπροσωπώντας έτσι και με αυτόν τον τρόπο το ΠΝ και τον Ελληνικό Στόλο.

Εκτός της παρουσίας των δύο προέδρων των Δημοκρατιών Ελλάδος και Ιταλίας, κ.κ.Προκόπη Παυλόπουλου και Σέρτζιο Ματαρέλλα, των δύο αντιπάλων του ‘Επους του ’40 αλλά σχεδόν αμέσως μετά στενών φίλων, συμμάχων και εταίρων, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και του Κύπριου ομολόγου του Σάββα Αγγελίδη, του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ.Άνθιμου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη, της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας με επικεφαλής τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ καθώς και όλων των τοπικών πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών. Το γενικό πρόσταγμα της παρελάσεως είχε ο Υποστράτηγος Συμεών Κεβετζίδης Διοικητής της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού.

(ΠΗΓΗ: newpost.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κινδυνεύει με κόψιμο;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κινδυνεύει με κόψιμο;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ